Yara Tedavisinde Sinek Kurtçukları

Yara tedavisinde sinek kurtçukları

Herkesin pis gördüğü ve öldürmek için zehirli ilâçlar kullandığı sineklerin de şifa vesilesi olabileceğini hiç düşünmüş müydük? Son yıllarda tedaviye direnç gücü artan bakterilerin antibiyotik kullanılarak tedavisinde sıkıntılar doğması, yaraların iyileştirilmesinde eski metotlara dönme merakını kamçılamıştır. Şimdilerde karasinek lârvalarının yaraları dezenfekte ettiği ve yaraların iyileşmesinde pozitif rol aldığı konusu birçok klinikte araştırılmakta, bunlar antibiyotik ve diğer yara iyileştiricilerinin alternatifi veya tamamlayıcısı olarak kullanılmaktadır.

Lârvalar yaralardaki ölü dokularla beslenirlerken, aynı anda dezenfekte edici hususiyeti olan salgı ifraz etmektedir. Lârvaların tükürük salgısındaki Proteus mirabilis adlı bakteri yaralardaki çok çeşitli zararlı bakterileri öldürmektedir. Lârvaların salgısında bulunan amonyak ve kalsiyum karbonat da yaralanmış yerin pH'ını (asitlik ve bazitlik değeri) değiştirmekte ve antibakteriyel bir ortam meydana getirmektedir. Aynı zamanda lârvalar hareketleriyle sağlıklı dokuların çoğalması ve yeni hücrelerin gelişmesi sürecinde kullanılmaktadır.

Hastalara bir hafta boyunca iki defa sargı sarılmaktadır. Her sargıda 200-600 arası lârva (sinek kurtçuğu) bulunmaktadır. İlginç olan başka bir husus da, sinek lârvalarının sadece hasta olan yerleri tedavi etmeleri, hasta olmayan bölgelere kesinlikle dokunmamalarıdır.

Lâboratuvar şartlarında, at kanından elde edilen 40 derece sıcaklıktaki besleyici bir sıvı içine bırakılan yumurtalardan, 20 saat sonra ilk kurtçuklar çıkmaya başlar. Bunlar sadece birkaç gün kadar dayanabildikleri için de müşterilere kurye servisiyle ulaştırılır. Yüz lârva günde 10-15 gram ölü dokuyu ortadan kaldırabilmektedir. Birkaç gün sonra lârvalar koza hâline geldiğinden sargının değişmesi gerekmektedir.

Bazı insanlar, iğrendiği için bu tedavi metodunu kabul etmeseler de, özellikle şeker hastalarının iyileşmeyen yaralarında ve sigara sebebiyle damarları tıkanmış, bacakları yara olmuş kişilerde bu metotla müspet neticeler alınmaktadır.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri‘nin sineklere bakışı

Bediüzzaman Said Nursi (ra), hapishanenin ilâçlanmasıyla sineklerin öldürülmesinden son derece müteessir olmuş ve bunun üzerine Sinek Risalesi olarak bilinen bir eser yazmıştır. 1935 yılında Eskişehir Hapishanesi'nde talebelerin sineklere ilâç sıkmasıyla birlikte Said Nursi (ra), onları bunu yapmamaları hususunda ikaz etmiş ve ardından seher vakitlerinde yaptığı derslerde şu noktalara dikkat çekmişti: “Evet bir kitap, kıymeti nispetinde nüshaları teksir edilir. Demek sinek cinsinin de ehemmiyetli vazifesi ve büyük kıymeti var ki, Fâtır-ı Hakîm o küçücük kaderî mektupları ve kudret kelimelerinin nüshalarını çok teksir etmiş. (...) Bu tâifenin, elbette mühim bir vazifesi vardır. Hikmet-i beşeriyenin nazarı kâsırdır, daha o vazifeyi ihâta edememiş. (...) Sinekler dahi, insanın gözüne görünmeyen hastalıkların mikroplarını ve zehir maddelerini temizlemekle vazifelidirler. Mikropların nakilcileri değildirler. Bilâkis zararlı mikropları emmek ve yemekle onları imhâ ve zehirli maddeyi istihaleye uğratırlar, çok bulaşıcı hastalıkların önünü alırlar.”

Yorumlar

  • Kai**************
    7 yıl önce
    Larva tedavisii makat fistulu tedavisinde uygunmudur. Zarari varmidir
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      öncelikle ilginize teşekkür ederiz fakat uzmanlarımız sitemizde satışı olan ürünlerle ilgili detaylı bilgi vermektedir, amacımız daha kaliteli hizmet vermek. tekrar teşekkürler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp