Yangılı Bağırsak Hastalıkları

Yangılı bağırsak hastalıklarının başlıcaları, Crohn hastalığı ve ülserli kolittir. Her iki hastalık da hem bağırsakta hem de kolonun dışındaki dokularda yangıya neden olabilir; belirtileri birbirinden değişiktir; kesin nedenleri bilinmemektedir.

Crohn hastalığı: Daha çok 20-40 yaşlar arasındaki yetişkin beyazlarda görülür. Başlıca belirtileri karın ağrısı, ishal, zayıflama, ateş, mide-bağırsak yolunun alt kesiminde kanama, anal fisürler (çatlaklar) ve apselerdir. Bunların yanısıra arterit, karaciğer, deri ve göz sorunları olabilir. Hastalık, hastaların % 30’unda incebağırsakta, % 15’inde kolonda ve % 55’inde hem incebağırsakta hem de kolonda yer alır.Crohn hastalığına yakalananların besinsel gereksinimleri üzerinde şimdi giderek daha çok durulmaktadır.

Eksikliklerin ve dengesizliklerin nedeni, incebağırsağın son kesiminin emme yeteneğindeki bozukluktur.Bu hastalığa yakalanan hastaların besinsel durumu genellikle zaten zayıf olduğundan, özel rejimler uygularken çok ihtiyatlı olmalarını öğütleriz.Şeker, sakaroz ve arıtılmış karbonhidratları kesmek, hiçbir sakıncası olmayan testlerdir ve bir ölçüde iyileştirme de sağlayabilirler.Crohn hastalığına yakalananların çinko eksikliği geliştirmeye yatkın oldukları artık anlaşılmış bulunmaktadır. Bu yüzden, bu hastalığa yakalanmış tüm hastaların çinko düzeyi araştırılır. Bu, özellikle çocuklar için önemlidir.

Çünkü yavaş büyümelerinin nedeni yalnız bu hastalığın tedavisinde kullanılan steroidler değil, çinko eksikliği de olabilir. Crohn hastalığında B, A ve D vitaminlerinin eksikliği de görülebilir.Ülserli kolit: Bu hastalığın nedeni hâlâ bilinmiyor. Hastalığın alerjiden ya da kolonun aşırı duyarlı tepkisinden kaynaklanabileceği ileri sürülmüşse de, bu iddia kesinlik kazanmamıştır. Bazı kolit türlerinin ilaçlardan, özellikle de aspirinden kaynaklandığı sanılıyor. Nitekim bu hastalar düşük salisilata dayanan özel bir rejime sokulduklarında iyileşme belirtileri göstermişlerdir.

Hastalığın ailelerde tekrarladığı görülmüştür. Böyle ailelerde egzama, saman nezlesi, poliartrit, ankiloz spondilit ve ülserli kolit sık görülür. Hastalık daha çok 20 -40 yaşları arasında meydana çıkar. Kadınlarda daha sık rastlanır.Karakteristik belirtiler, kanlı ve müküslü ishal ve sık sık dışarı çıkmadır. Hastaların beşte birinde karın rahatsızlıkları vardır, ancak karın duyarlı değildir.

Bedensel bozukluklar kişiye göre değişir ve bozukluğun derecesi kolonun yangı derecesini göstermez. Genel yakınmalar yorgunluk, bitkinlik ve enerjiden yoksunluktur. Tanı kolonoskopi, baryum lavmanı ve biyopsi yoluyla konur.Bazı ortak özelliklerinden dolayı yangılı bağırsak hastalığı daha iyi huylu bir hastalık olan aşırı duyarlı bağırsak sendro- mu ile karıştırılabilir. Bu tür hastalıklarda besinsel eksiklikler meydana gelebileceği doktorun dikkatinden kaçmamalıdır.Doktor gözetimi altında tedavi edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp