Uyuz Hastalığının Belirtileri

Uyuz Hastalığının Belirtileri

Bir deri hastalığıdır.
 
Nedeni: Sarcoptes scabiei enfestasyonudur. Belirtileri: Hastalığın en tanıtıcı özelliği, çok rahatsız eden kaşıntıdır. Hastalık etkeni, doğrudan dokunmayla bulaşır (bazı vakalarda, uyuz, bir zührevî hastalıktır). Sarcoptes scabiei, deride 1/2 santim boyunda tüneller açar ve bunların deri ucunda ufak bir sivilceyle birlikte, küçük bir nokta şeklinde, böceğin kendi bulunur. Bu tünellere, parmak kenarlarında, bileklerde, penis’te rastlanabilir.
 
Penisteki tüneller, frengi yarasıyle karıştırılmamalıdır. Tünel içine, dişi Sarcoptes, yumurtalarını bırakır. Böcekler, ısındıktan zaman, deri yüzeyinde gezinir ve özellikle deri ısındığı zaman şiddetli kaşıntıya yol açarlar. (Uyuz böceklerinin yumurtadan çıkmasıyle, erişkin hale gelmesi arasında, yaklaşık olarak, bir hafta süre vardır). Bu kaşıntıdan ötürü, hastanın el bilekleri, dirsekleri, beli, koltuk altları, seks organlan ve sırtında (yüz ve boyunda olmaz) septik kaşıntı izleri bulunur. 
 
Tedavi: Hasta, ılık suda yıkandıktan sonra, deriye benzil benzoat emülsiyonu sürülür ve bir gün bırakılır. Ertesi gün, bu tedavi tekrarlanır. Hastaya yakın bulunanlara da aynı tedavi uygulanmalıdır.

Uyuz hastalığının en net belirtisi şiddetli dayanılmaz kaşıntılardır. Kişinin özellikle gece yattığında kaşıntının şiddeti daha da artar. Parmak araları, genital bölge, kalçalar, koltuk altı, bacaklar en çok kaşıntının yaşandığı yerlerdir. Söz konusu uyuz kaşıntısı o kadar şiddetlidir ki, kişiyi uykusundan uyandıracak kadar güçlüdür. Uyuz hastalığının kaşıntısının olmadığı yerler ise göğüsler, sırt ve yüz bölgesidir. Şayet uyuz hastalığına yakalanan bebekse, kaşıntı bütün vücudu sarabilir. Uyuz hastalığı, deri altında kıvrımlı veya düz çizgi halinde tüneller oluşturur. Oluşan bu tüneller üzerinde deride siyah noktalar gözlenir. Bunun sebebi ise bu yerlere dolan kirlerdir. Uyuz hastalığı ilerlediğinde deride pullu ve kabuklu görüntü oluşmaya başlar. Hastalığın ilk evresinde ise kırmızı kabarcıklar, hafif deri döküntüleri, kabukları görülür

Uyuz Hastalığının Tedavisi

İnsanlık tarihinde bit, pire ve uyuz zengin ve yoksul ayırmaksızın sorun yaratmıştır. Öyle ki 'toplum içinde kaşınmanın veya kaşınmaya neden olan haşerelerin yakalanması ve toplum içinde öldürülmesinin' ayıp olduğu prenseslerin temel görgü eğitimindeydi.

Günümüzde uyuz, insanlar arasında doğrudan doğruya temas ile bulaşarak sorun yaratmaya devam etmektedir. Hastalık 30 yıllık dönemlerde salgınlar halinde görülmektedir. 15 yıl sakin geçen bir devreyi 15 yıllık bir salgın eğrisi izler. Bunun nedeninin insanlarda gelişen böceğe karşı direnç olduğu tahmin edilmektedir.

UYUZUN BULAŞMA YOLLARI

Uyuz, uyuz parazitinin bulaşmış olduğu kişiden, sağlıklı olan başka bir kişiye bulaşır. Yayılma ihitmali oldukça fazladır ve salgına yol açabilir. En çok birlikte yaşayan ailelerde, beraber uyuyan kişilerde bulaşma daha fazla görülür. Çocuklarda görülme ihtimali yüksektir. Yakın temasta bulunmak, dans etmek, el sıkışmak uyuzun diğer bulaşma yollarıdır. Hastanın yatak, kıyafet gibi eşyalarının başkaları tarafından kullanılması hastalığın bulaşmasına neden olabilen diğer yollardır.

UYUZDAN KORUNMAK İÇİN
  • Uyuz hastalarının yatak, örtü, kıyafet gibi bütün eşyaları başkaları tarafından kullanılmamalıdır.
  • Hastanın bütün eşyaları kaynar suda yıkanmalı ve sıcak ütü ile ütülenmelidir.
  • En önemlisi uyuzlu kişilerle yakın temastan kaçınmak gerekir. Elini bile sıkmak hastalığın bulaşmasına yola açabilir.
  • Yakınında uyuz hastası olan kişilerin de tedavi olması gerekir.
  • Evde yıkanması zor olan eşyaların ilaçlanması gerekir.
  • Okul, yurt gibi bir arada bulunulan ortamlarda hasta buradan uzaklaştırılmalıdır.
  • Bütün kıyafetler banyodan sonra değiştirilmelidir.
Ayrıca uyuzlu kişilerin şunlara dikkat etmesi gerekir:

Tedavi için sadece doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.
Vücutta uyuzun yol açtığı yara ya da kabarcıkların sabunla ya da deterjan gibi maddelerle ovuşturarak yıkanması hastalığın kötüleşmesine neden olur.
Tedavi iki kere tekrar edildikten sonra hala geçmiyorsa tekrar tedaviye başlamadan önce doktorunuza başvurun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp