Uygulamalara Geçmeden Önce Dikkat Edilecek Hususlar

Uygulamalara Geçmeden Önce Dikkat Edilecek Hususlar : 1. Konuşma işlemcisinin konuşma uyaranlarını alacak uygun şekilde ayarlamış olduğu kontrol edilir.
2. Koklear implant kullanıcısının aletinin kablo, devre, mikrofon ve konuşma işlemcisinin çalışıp çalışmadığını kontrol edilir.
3. Çalışmaya başlamadan önce koklear implant kullanıcısının uygulanacak programa aşina olmasını sağlanır.
4. Koklear implant kullanıcısının tahmin etme, becerisini kullanması için cesaretlendirilir.
5. Tüm doğru yanıtlar koklear implant kullanıcısına aktarılır. Böylece bu bilgilerin daha sonraki uygulamalarda kullanılabilmesi sağlanmış olunur. Eğer ikiden fazla denemeye ihtiyaç duyulursa aktivitelerin çeşitlendirilmesi gerekir. Bu aktivitelerin çeşitlendirilmesi hiyerarşik dinleme becerilerinden bir önceki düzey kullanılarak olabilir. Örneğin; düzey B (ayırt etme ve tanıma) uygulanmaktaysa, aynı materyalleri sadece ayırt etme yönteminde kullanmak doğru olacaktır.
6. Koklear implant kullanıcısı sadece işitmenin kullanıldığı aktivitelerde sıkıntı çekiyorsa, görsel ipuçlarına da (dudaktan okuma, yazı, mimik...) yer verilir.
7. Bazı koklear implant kullanıcılarının açık uçlu (öpen set) dinleme becerisini kazanmalarının mümkün olmayabileceğini göz önünde bulundurmak gereklidir. Bu nedenle açık uçlu materyalleri sunarken öncelikle koklear implant kullanıcısının kaygılanmasına ve koklear implanttan yeterince faydalanamayacağı hissine kapılmasına engel olmak önemlidir.
8. Koklear implant kullanıcısına sunulacak spektral bilginin miktarı ayarlanırken MAP gözönünde bulundurulmalıdır.
9. Belirli duyumların sağlanamadığı koklear implant kullanıcılarının MAP’lerindeki kanal sayısı azaltılabilir. Ayrıca bazı vakalarda bazı komşu kanallar birbirlerinden tam olarak ayırt edilmeyebilir. Bu ayırt etmeler öğrenilmelidir.
10. Çalışma ortamındaki geri plan gürültüler minimuma indirgenmelidir. Çalışma esnasında havalandırma sesi veya buna benzer süreklilik gösteren sesler engellenmelidir.
11. Kanalların C ve T düzeylerinin kontrolü tüm kanalların tümünün uygun ve fark edilir düzeyde çalışıp çalışmadığı konusunda bize bilgi verir.
12. Koklear implant kullanıcıları tam olarak algılanamayan bir mesajın tahmin edilmesinde, konuşma sesinin analiz edilmesinde değişik duyu organları aracılığı ile elde ettiği hisleri de kullanırlar. Bu nedenle her koklear implant kullanıcısının bireysel farklılıkları göz önünde bulundurumalı ve uygulama, materyal seçiminde dikkate alınmalıdır.
13. Koklear implant kullanıcısına gerekli olduğu zamanlarda olumlu dönüt sağlanması ile beraber, kullanıcı uygulamalarda güçlük çekiyorsa negatif dönüt veya tavır gösterilmemelidir. Ancak, klinisyen koklear implant kullanıcısına her terapinin sonunda sonuçlar hakkında bilgi vermeli ve her madde için ayrı ayrı tartışılmalıdır.
14. Koklear implant kullanıcısının aşamaları kaydettiği bir günlük tutması yararlı olacaktır.
15. Materyal hazırlarken her uygulamanın özelliğine uygun olarak hazırlanmasına dikkat edilmelidir.
16. “Cümlenin uzunluğu” egzersizlerini bitirirken, materyalin tüm cümle ve sorulara uyumlu olmasına, böylece entonasyonun ek bir bilgi sağlamamasına dikkat edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp