Üretra Nedir

ÜRETRA NEDİR

İdrar torbasından vücut dışına açılan ve idrarın dışarı atılmasını sağlayan tüptür. Bu bölgenin birkaç hastalığı sayılabilir. Üretra iltihabı, üretrit adını alır ve bunun en sık rastlanan nedeni, gonore’dir. Diğer üretrit nedenleri, üretradan alet sevk edilmesi, ya da idrar akıtmak için, burada bir süre sondanın bırakılmış olmasıdır. İltihap sonucu, üretra’da yozlaşma ve bundan ötürü, daralmayla, idrar akımının engellenmesi görülebilir. Bu tür daralmalara, kadınlarda ender rastlanır. Erkekte, daralma, iltihap ya da yaralanmayı izler. 
 
Bazen, çocuklarda, doğmalık darlıklar görülürse de, bunlar dış ağza yakın olduklarından, tedavileri kolaydır. İltihabî darlıklarsa, çeşitli girinti çıkıntı meydana getirebildiğinden ve darlık çok fazla olabileceğinden, buradan alet geçirmek dahi çok zorlaşabilir. Darlık çevresinde, deriden dışarı açılıp, üretrayla,perine derisi arasında fistül oluşumuna yol açan apseler belirebilir. 
 
Uygun darlık vakalarında, tedavi, yalnız buji ya da sondayla genişletmekten, ibarettir. Diğer vakalarda, ameliyat gereklidir. Her vakada, belirli aralıklarda sonda konup, darlığın yeniden ortaya çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir. Erkekte, üretra yaralanmaları olabilir ve yırtılmış, parçalanmış bölgeden sonda sokularak, açık ya da kapalı ameliyatla veya idrar torbasını, iyileşme gerçekleşene kadar, karın duvarı yoluyle dışarı boşaltarak, tedavi edilir. Bundan sonra, daralma oluşmasını önlemek için, belirli aralıklarla, üretra genişletilmelidir.

Anatomide üretra (Eski Yunanca ουρήθρα - uretra 'dan), (veya sidik borusu, idrar yolu, siyek) mesaneyi vücut dışına bağlayan bir borudur. Her iki cinsiyette de üretranın bir boşaltım işlevi vardır, erkeklerde ayrıca meninin geçmesini sağlayarak üremeyle ilgili de bir işlevi de bulunur.

Dış üretral sfinkter, işemenin isteğe bağlı olarak kontrolunu sağlayan bir düz kastır.

ÜRETRA ANATOMİSİ

Dişi üretrası
İnsanlarda dişi üretrası 3-5 cm uzunluğundadır ve klitoris ile vajina girişi arasında bulunan vulvaya açılır; iki ucundaki iç ile dış üretra deliği arasında uzanır. Vajinanın ön duvarı simfizis pubis (symphysis pubis) içine gömülü durumdadır, yönü aşağı ve öne doğrudur; hafif eğridir, konkav tarafı öne doğrudur. Yüzeyi çok katlı yassı epitelden oluşur, mesane yakınında Çok katlı değişici epitele dönüşür. Urogenital diyaframın yukarı ve aşağı yüzleri arasında dişi üretrası, uretra Sfinkteri ile çevrilidir. Dış üretral sfinkterin somatik inervasyonu pudendal sinir tarafından sağlanır. Uro-genital sinüs üç kısımdan oluşur. Bunlardan birincisi, allantoisin devamı sayılan kranial kısımdır ve mesaneyi oluşturur. Sinüsün pelvik kısmı erkeklerde prostatik üretra ve epiteli, ayrıca membranlı üretra ve bulbo üretral (Cowper) bezleri, dişilerde ise membranlı üretra ve vajinanın bir kısmını oluşturur.

Erkek üretrası
İnsanlarda erkek üretrası yaklaşık 16 cm uzunluğundadır ve penisin ucuna açılır. Üretranın içinde spiral oyuklar bulunur (ateşli silahlarda namlunun içindeki yivler gibi), bu sayede idrar akımı geniş çaplı olur.

Üretra Darlığı Belirtileri

Üretra darlığı belirtileri ve tedavisi nelerdir sorusuna şöyle cevap verilebilir; Üretra darlığı belirtileri ve tedavisi nelerdir sorusuna şöyle cevap verilebilir; Üretra idrarın geçmesini engelleyecek kadar daralma gösterebilir. Ancak bu durum pek fazla görülmeyen bir durumdur. Üretra daralması birçok nedene bağlı olarak görülebilir. İdrar yolunun tam olarak kapanması zordur fakat hiç görülmeyen bir durum da değildir. Üretra daralması, belsoğukluğu yaşanmasından seneler sonra da ortaya çıkabilir. Herhangi bir nedenle daha önce idrar kanalına takılan sondaların yaptığı tahribatlara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Üretra darlığı belirtileri ve tedavisi sorgulandığında belirtileri şu bizimde göze çarpar; Üretra Darlığı idrara çıkmada zorlanma, idrarın akışında zayıflama ve rezidüel idrar hissi gibi belirtilerle kendisini gösterebilmektedir. Kişi idrar yaparken ağrı hissediyorsa veya zorlanıyorsa bir ürüloga görülmesinde oldukça fayda vardır. Üretra doktor tarafından değerlendirilmeye tabi tutularak bir taktım testler istenebilir ve sistostopi uygulaması gerçekleştirilebilir. Bu sayede mesane içi doğrudan görüntülenebilmektedir. Darlığın derecesi de kolaylıkla anlaşılabilir. Üroflowmetri işlemi ile de idrarın akım hızı ölçülebilmektedir. Ölçümler sonucunda akım hızı 10 ml/saniyenin altında kalmışsa bu durumun üzerinde gayet dikkatli bir biçimde durulmalıdır.

Üretra darlığı belirtileri ve tedavisi aramasını web üzerinden gerçekleştirenler şu tip bilgilerle de karşılaşacaktır; Durumun yeniden normale dönmesi için tedavi gerekecektir. Tedavi için ameliyat da gerekebilir. Sistoskopa gerekli olan uçlar takılarak üreta darlığının giderilmesi için operasyon gerçekleştirilir. Üretrotomi interni yöntemi ise bu rahatsızlığın tedavi edilmesinde basitçe uygulanan ve güvenirliği olan yöntemlerden birisidir. Mevcut üretra darlıkları holmium lazer tekniği ile de açılabilmektedir. Holmium lazer ile açılan darlıkların daha başarılı sonuçlar verdiği yönünde tıbbi bilgiler sunulmaktadır.

Üretra darlığı belirtileri ve tedavisi için sağlıklı bilgi Koru Hastanesi’nden de temin edilebilir. Koru Hastanesi Ankara’da iki şubede hizmet vermektedir. Ürolojik ameliyatları başarı ile gerçekleştiren Koru Hastanesi hasta memnuniyetinde yüzde 99’luk başarı oranına ulaşmıştır. Prof. Dr. Hasan Biri de Koru Hastanesi’nde hizmet vermektedir.

ÜRETRA DARLIĞININ NEDENLERİ NELERDİR ?

Üretra darlığı travma, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, bazı ameliyatlar ve düzgün olmayan üretral girişimler sonucu gelişen nedbe dokusuna bağlı olarak ortaya çıkar.

ÜRETRA DARLIĞINA YOL AÇAN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR ?

Cinsel yolla bulaşan hastalık (tekrarlayan üretritler)
Kasık bölgesine isabet eden travmalar
Üretraya takılan her türlü aletli müdahale (sonda, sistoskopi)
Doğumsal anomaliler (Kızlarda üretra ucunda darlık, erkek çocuklarda üretra başlangıcında kapakçık)

ÜRETRA DARLIĞI HASTALARINDA NE GİBİ YAKINMALAR GELİŞİR ?

İdrada incelme, idrar debisinde azalma, idrarda yanma, idrarını tam boşaltamama

ÜRETRA DARLIĞINDAN ŞÜPHELİNİLEN HASTALARA NE GİBİ İNCELEMELER YAPILIR ?

Muayenede; idrar akımının zayıfladığı, iltihabi akıntı, hassas ve kızarık penis tespit edilebilir.
Hastalara üroflovmetri adı verilen, bilgisayar kontrollü işeme ölçümü yapılır ve işeme sonu idrar torbasında kalan idrar miktarı ölçülür.
Tam idrar analizi, idrar kültürü, şüpheli durumlarda cinsel yolla bulaşan hastalık testleri yapılır.
Sistoskopla idrar kanalı komple gözle görülerek darlık bölgesi anlaşılır.
İlaçlı idrar kanalı röntgeni çekilerek de darlık tespit edilebilir.

ÜRETRA DARLIĞI TEDAVİSİNDE NELER YAPILIR ?

Üretra darlığının tedavisi endoskopik olarak darlık bölgesinin gözle görülmesi ve anestezi altında soğuk bıçakla kesilerek, darlığın genişletilmesi esasına dayanır. Bunun için başka kesi enerji teknikleride kullanılabilir. Prensip aynıdır. Hastalarda sonda biraz uzun tutulur ve en az 3 sene süre ile genişletme işlemleri için hastalar önceleri ayda 1 daha sonraları 2-3 ayda 1 kontrollere çağrılırlar. Aksi takdirde yapılan genişletme işlemi başarısız olur. Tümüyle kapanma veya kopma durumunda ise açık ameliyatla idrar kanalı yeniden yapılır.

ÜRETRA DARLIĞI İLE KARIŞABİLEN DURUMLAR NELERDİR ?

Yaşlanmayla birlikte kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı olarak idrar yapma güçlüğü gelişir ve çoğunlukla ihmal edilir. Yaşlı kadınlarda bu olay idrar kaçırma sorununa da neden olabilir. Üretral divertikül veya karankül açısından düzgün jinekolojik muayene ve hormonal tetkikler gerekir .

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp