Ülserli Kolit Nedenleri

Ülserli Kolit Nedenleri : Ülserli kolit tek nedene bağlanamaz; bağırsak mukozasının çeşitli etkenlere karşı olağandışı tepkiler vermesi sonucunda ortaya çıkar. Bu etkenlerin başlı- calan aşağıda sıralanmıştır:

• Yapısal-kalıtsal etkenler - Hastalık genellikle aynı ailede birçok kişide görülür.

• Psikosomatik etkenler - Ruhsal sıkıntıların vücuda yansımasıyla ilgili olan bu tip etkenler daha çok belli bir ruhsal yapıdaki (toplumsal uyum güçlüğü olan, ruhsal çöküntüye eğilimli) kişilerdegörülür. Bu olgularda düş kırıklıkları, duygusal darbeler, aile içi anlaşmazlıklar, toplumsal ve ekonomik sıkıntılar gibi hazırlayıcı koşullar hastalığın ortaya çıkmasına ya da alevlenmesine yol açar. Bu durumda psikolojik tedavi yararlı olabilir.

• Bağışıklık etkenleri - Hastalığın oluşmasında antikorların önemli rol oynadığı sanılmaktadır. Kalınbağırsaktaki bakterilere karşı antikor üretilirken, bağırsağın kendi mukozasına karşı da özantikorlar gelişmektedir.Olguların yüzde 50'sinde süt proteinine karşı antikor saptanmıştır; ama bunlara sağlıklı kişilerde de rastlan- maktadır. Ayrıca süte karşı tepki, yalBebekteülserli kolitBebeklerde ülserli kolit ağır sorunlar yaratır. Hastalığın yıllık görülme sıklığı her 100 bin bebekte 4-7 dolayındadır. Hastalık ilk yıl içinde oldukça şiddetli seyreder.

Olguların çoğunda bütün kalınbağırsak hastalıktan etkilenir. Olguların yüzde 10’unda çok yavaş bir ilerleme görülür. Her iki bebekten birinde başlangıç son derece sessizdir.Hastalığın gidişi erişkinlerdekine benzer. Ama yetersiz protein, vitamin, tuz ve mineral emilimi ile steroit tedavisine bağlı fiziksel ve cinsel gelişme geriliği gibi bazı özgün sorunlar görülebilir. Steroit tedavisinin günaşırı uygulanması çoğu zaman hem hastalık belirtilerini ortadan kaldırmakta, hem de çocuğun büyüme düzenini normalleştirmektedir.

Çocuklarda bağırsak dışı komplikasyonlar sık görülür ve ağırdır. Bunlar karınla ilgili belirtiler ortaya çıkmadan aylar önce gelişebilir. En önemlileri eklem iltihaplan (artrit), göz dış zan iltihabı (konjunktivit), gene bir çeşit göz iltihabı olan akut uveit, kronik hepatit ve çomak parmak (baget parmak) gelişimidir.Erişkinlerde de sık görüldüğü gibi bağırsak dışı komplikasyonlar, kaynaklandığı hastalığın tedavisine daha duyarlıdır. Ama azımsanmayacak sayıda hastada, bunların giderilmesi için kalınbağırsağın bütünüyle çıkartılması gerekebilir.

Özellikle komplikasyonlar hastanın genel durumunu önemli ölçüde bozduğunda, örneğin ağır uveit ve artrit gibi komplikasyonlar geliştiğinde hastanın ilaçla tedavisi olanaksızlaşır. Hastalık bebeklik çağında başladığında bir başka sorun da kanser olasılığının bulunmasıdır. Daha önce belirtildiği gibi 10 yıldan az olmamak koşuluyla, hastalığın uzun bir döneme yayılıp kronikleşmesi tümör gelişimine yol açabilmektedir.

Bu durumda genellikle düzbağır- sak ve sigmoit kolon tümörleri görülür. Uzmanlar arasında tam bir görüş birliği olmamasına karşın, erişkinler için de geçerli olan her yıl en- doskopi uygulaması ve biyopsiyle alınan örneklerin incelenmesi yeterli gibi gözükmektedir. İlaç tedavisi de erişkinlerdeki gibidir. Çocukların biyolojik durumlarına göre gerekli doz ayarlamaları yapılarak erişkinlerin kullandığı bütün ilaçlar verilebilir.nızca bağışıklığa bağlı aşırı duyarlılık durumunda değil, özel bir enzim olan laktaz eksikliği sonucunda da oluşabilir. Birçok ülserli kolit olgusunda bu enzimin eksikliğine rastlanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp