Ülser Tedavisi

Ülser Tedavisi

Mide gereğinde fazla hidroklorik asit salgıladığı zaman, hiperasiditiye (fazla asitli olma hali) neden olur ki, bu da mide yanması, ekşime, şişkinlik hissi ve hatta mide ağrısına yol açar. Bu durumda mide mükozasım iltihaplandırabilecek baharat, tuz, biber, hardal, salça gibi çeşni veren şeyler, kokulu bitkiler uzaklaştınlma- lıdır.Tüm uyarıcılar, alkollü içkiler, bira, çay, kahve, kolalı içkiler, hatta aspirinli maddeler azaltılmalıdır. 
 
Konsantre özler kapsayan yiyecekler de genellikle mideyi tahriş ederler.Mide ülseri söz konusu olabilir. Bu, tahriş olmuş, iltihaplanmış mükozadır. Kalıtım gibi diğer faktörler de mide ülserine yakalanma duyarlılığım artırabilirler. Aslında bu ülserleşen ve çok ağn veren bölge iyice sınırlı küçük bir alanı kapsar. Böyle bir durumda hemen ve devamlı olarak doktor bakımı gerekir.Yalnızca baharatsız ve yumuşak yiyecekler yemenin yaran olur. Mide sıvılan nötr hale getirilmelidir. Bu da sık sık yemek yemeyi gerektirir.
 
• Her iki saatte bir kaymağı alınmış süt için. Biraz pirinç veya birkaç yumuşak krakerle birlikte içebilirsiniz.

Tedavilerin amacı ağrıyı azaltmak, ülseri iyileştirmek ve komplikasyonları önlemektir. Tedavi ülserin tekrar nüksetmesini engeller. Eğer belirtiler ciddiyse ya da kanama gibi önemli komplikasyonlar varsa tedavinin ilk aşamasında hastanede kalmak gerekebilir.

Bazen yeni ülserleri engellemek için ilaç alınabilir; 1–2 hafta süreyle antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Asidi azaltmak için 6 hafta süreyle ilaç alabilirsiniz. Yeni ülserlerin ortaya çıkmasını engellemek için ise aylarca ilaç kullanmak gerekebilir.

Mide Ülseri nedir?

Gastrik ülser olarak da adlandırılan mide ülseri, midenin iç kısmında sancıya sebep olan yaralı bölgedir. Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Midenin iç kısmında mukusu üreten hücrelerden oluşan bir tabaka bulunur. Mukus, mideyi mide asitlerinden ve sindirim sıvılarından korur. Bu koruyucu tabaka zarar gördüğü zaman ülser ortaya çıkar.

Ülser Belirtileri

Ülser belirtileri, ülserin hangi aşamada olduğuna göre değişebilir. Ülserin neden olduğu, mide zarındaki açık yaralar başlangıç aşamasındaysa çok ayırt edilemeyen hafif belirtiler gösterir. Ancak yara büyüdükçe belirtiler, özellikle karın ağrıları şiddetini arttırır.

Ağrı: Mide ülserinin başlıca belirtisi karnın üst kısmında görülen ağrılardır. Bu ağrılar gelip geçici olabilir (bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar sürebilir) ve mide asidi azaltıcı tabletlerle hafifletilebilir.

Ancak bu tabletler ülseri tedavi etmez ve geçici bir rahatlama sağlar. Ağrılar yemeklerden sonra şiddetlenebilir ve gece sizi uykunuzdan uyandırabilir.

Diğer Belirtiler: Mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, şişkinlik, halsizlik, sık geğirme ve kilo kaybı mide ülserinin diğer belirtileri arasındadır.
Kanamalı Mide Ülseri Belirtileri: Mide zarındaki ülser kanamaya başladığında koyu renkli, kanlı veya katrana benzer dışkı, kan kusma, kilo kaybı, karnın orta ve üst kısmında çok şiddetli ağrılar görülür. Kanamalı ülser ciddi bir sorundur ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Ülser Diyeti

SABAH
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1 kibrit kutusu beyaz peynir, reçel, yağ
1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
1 çay bardağı süt + bisküvi

ÖĞLE
Susuz haşlama et
1 haşlama patates
Pirinç pilavı
Elma kompostosu
1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
1 çay bardağı süt

AKŞAM
Yayla çorbası
3 ızgara pirzola
Zeytinyağlı taze fasulye
Yoğurt
1 dilim ekmek

YATARKEN
1 çay bardağı süt + bisküvi

Diyet Olarak;
· Süt, salep, açık çay, bitkisel çaylar (ıhlamur vs), meyveli süt.
· Haşlama et yada ızgara et ve tavuk
· Haşlanmış sebze ve meyveler (komposto şeklinde)
· Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar ve dil peyniri, bal, reçel, zeytin
· Pirinç, makarna
· Pişmiş sebzeler
· Sade kek, sütlü tatlılar, komposto, jöleli tatlı, lokum, kabak tatlısı
· Zeytinyağı, çiçek yağı, mısırözü yağı
· Tuz, tarçın, kekik, nane, kimyon

Ülser Nedir ?
Ülser,sindirim sistemini oluşturan yemek borusu,mide ve onikiparmak bağırsağında meydana gelen aşınmalar sonucu oluşur ve yara halini alır. Midenin iç kısmının mide asidi ile parçalanması sonucu oluşan hastalık ise mide ülseri olarak bilinir. Mide asidinin üretimi ve miktarı her bünyede farklılık göstermektedir fakat bazı insanlarda aşırı üretim gerçekleşir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp