Ülser Nedir

Ülser Nedir

Hastalıklı bölge üzerine, soğuk lapa halinde uygulanan ilit, irini emer ve pislikleri azaltır. Elinizde ilit yoksa elinizde bulunan başka bir kili de kullanabilirsiniz. Başlangıçta lapayı ısındığında ve kurur kurumaz sık sık değiştirmelisiniz: bu kişinin verdiği reaksiyona göre her on beş dakikada, her yarım saatte veya her saatte bir olabilir. Geceleri sadece bir iki kez değiştirmek zorunda kalacağınız killi kompres uygulayın. Ardından ertesi sabah lapayı uyguladığınız bölge tamamen iyileşene kadar tekrar tekrar uygulayın.Yeşil kilden yapılmış, içine birkaç damla kekik veya limon yağı katılmış soğuk lapaları da uygulayabilirsiniz.
 
Başlangıçta lezyon kötüleşirse (biraz patladıysa, irileştiyse...) endişelenmeyin: bunun nedeni kilin güçlü “temizleme” etkisidir. Kısa sürede her şey yoluna girecektir.Bu tedaviyi fırında pişmiş bir soğandan hazırlanan lapayla tamamlamak faydalı olacaktır: bu apsenin olgunlaşmasını hızlandıracaktır. Her uygulamadan sonra, gerek kil gerek soğan lapasından sonra- bölgeyi tuzlu veya klorürlü suyla yıkayın. Dayanılmaz bir acı durumunda lahana yapraklarına ortadan ikiye kesilmiş bir limonu sürün ve üç veya dört lahana yaprağını doğrudan ülserin olduğu bölgeye uygulayın. Bunu bir kil lapasını uyguladıktan sonra İkincisine geçmeden aralarda yapın.

Ülser, mide veya duedenum'un (onikiparmak barsağı) mide asidi ve sindirim sıvıları (örneğin pepsin) tarafından harabiyeti sonucunda meydana gelen doku kaybıdır. Doku kaybı asit pepsinin etkisiyle daha derinlere inebilir. Enflamasyon dediğimiz yara meydana getirir.

Ülserin belirtileri nelerdir?

En sık rastlanan belirti karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı olmasıdır. Genellikle öğün aralarında meydana gelir. Gece hastayı uykudan uyandırabilir (daha çok duedenal ülserde). Yemek yemekle ve antiasit dediğimiz mide asidini nötürleyen çiğneme tableti ve pastillerle birkaç dakika ile birkaç saat arasında ağrı hafifler. Sonbahar ve ilkbaharda ağrıların sıklığı artar. Ülserli hastalarda daha az sıklıkla meydana gelen belirtiler bulantı, kusma (özellikle ağrı varken oluşur, kusunca ağrının azalması veya kesilmesi çok tipiktir) , iştahsızlık ve kilo kaybıdır.

Ülserin nedeni nedir?

En büyük neden "Helicobacter pylori" adlı bir mikroptur ve düzenli NSAİ ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar) alımıdır. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (irsiyet) , her türlü stresler, kortizon türü ilaçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı , çevre kirliliği sayılabilir.

Ülser Diyeti

SABAH
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1 kibrit kutusu beyaz peynir, reçel, yağ
1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
1 çay bardağı süt + bisküvi

ÖĞLE
Susuz haşlama et
1 haşlama patates
Pirinç pilavı
Elma kompostosu
1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
1 çay bardağı süt

AKŞAM
Yayla çorbası
3 ızgara pirzola
Zeytinyağlı taze fasulye
Yoğurt
1 dilim ekmek

YATARKEN
1 çay bardağı süt + bisküvi

Ülser Tedavisi

Tedavilerin amacı ağrıyı azaltmak, ülseri iyileştirmek ve komplikasyonları önlemektir. Tedavi ülserin tekrar nüksetmesini engeller. Eğer belirtiler ciddiyse ya da kanama gibi önemli komplikasyonlar varsa tedavinin ilk aşamasında hastanede kalmak gerekebilir.

Bazen yeni ülserleri engellemek için ilaç alınabilir; 1–2 hafta süreyle antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Asidi azaltmak için 6 hafta süreyle ilaç alabilirsiniz. Yeni ülserlerin ortaya çıkmasını engellemek için ise aylarca ilaç kullanmak gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp