Ülser Belirtileri

Ülser Belirtileri

Bir epitel yüzeyindeki, deri ya da mukoza altı dokuları açıkta bırakan kronik yaradır. Ülser, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bunlar, dolaşım ya da boşaltım yetersizliği, enfeksiyon, ısı, soğuk, kimyasal maddeler, basınç, ışınlanmanın neden olduğu yıkım, habis tümörler ve sinir sistemi hastalıklarıdır. Son sayılan neden, ağrı duyusunun yok olmasıyle etkisini gösterir, çünkü, bu duyunun yokluğunda, deride sık, ufak yaralanmalar gerçekleşir. Ülser örneklerine gelince: Varis ülserlerinde nedenler, yetersiz dolaşım ve drenajla, yaralanmadır. Sifilitik ülser, Treponema palladium enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Kemirici ülserinde. neden, basal hücreli karsinom adlı habis tümördür. 
 
Delici ülser (ayak tabanının) merkez sinir sisteminin, frengi sonucu yıkıma uğramış olması sonucu, ayak tabanındakiduyu hissinin yitirilmiş olmasına dayanır. Yatak yaralarında neden, basınç, yetersiz dolaşım ve drenajdır. Ülser tedavisi, nedenin yok edilmesine dayanır. Bu gerçekleşemez- se, ülser de iyileşmez. Habis ülserlerde, tümörle birlikte, ülserli bölge de çıkartılmalıdır. Bazı vakalarda, derialtı dokularıyle, ülser çevresini yapan deri kenarlarının aşırı yıkımı, ülserin iyileşmesini olanaksız kılmaktaysa, buraların kesilmesi ve yeni deriyle aşılanması uygundur. Ülser, nedeni antibiyotiğe duyarlı bir mikro-organizma enfeksiyonu (örneğin, frengi) olmadığı takdirde, antibiyotikler etkisizdir.

Ülser belirtileri, ülserin hangi aşamada olduğuna göre değişebilir. Ülserin neden olduğu, mide zarındaki açık yaralar başlangıç aşamasındaysa çok ayırt edilemeyen hafif belirtiler gösterir. Ancak yara büyüdükçe belirtiler, özellikle karın ağrıları şiddetini arttırır.

Ağrı: Mide ülserinin başlıca belirtisi karnın üst kısmında görülen ağrılardır. Bu ağrılar gelip geçici olabilir (bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar sürebilir) ve mide asidi azaltıcı tabletlerle hafifletilebilir.

Ancak bu tabletler ülseri tedavi etmez ve geçici bir rahatlama sağlar. Ağrılar yemeklerden sonra şiddetlenebilir ve gece sizi uykunuzdan uyandırabilir.

Diğer Belirtiler: Mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, şişkinlik, halsizlik, sık geğirme ve kilo kaybı mide ülserinin diğer belirtileri arasındadır.

Kanamalı Mide Ülseri Belirtileri: Mide zarındaki ülser kanamaya başladığında koyu renkli, kanlı veya katrana benzer dışkı, kan kusma, kilo kaybı, karnın orta ve üst kısmında çok şiddetli ağrılar görülür. Kanamalı ülser ciddi bir sorundur ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Ülser Tedavisi

Bu hastalık tedavi konusunda çok fazla zorluk çıkarmamaktadır.Özellikle ilk aşamada teşhis konulur ve tedaviye erken başlanırsa hastalığın tedavisi erken zamanda ve kolay bir şekilde gerçekleştirilir.İlaç tedavisi uygulanır ilaçlar,hastalığa neden olan bakteriyi yok etmek ve mide asidini düzene sokmak amaçlı kullanılır.Bu hastalıkta ameliyat çok nadir gerçekleştirilmektedir.Stres bu hastalık için tehlikedir bu yüzden tedavi aşamasında moral ve motivasyonunuz oldukça yüksek olmalıdır,ayrıca tedaviye ek olarak aşağıda belirtilen durumlara dikkat etmeniz önerilmektedir.

- Düzenli bir şekilde istirahat etmek
– Yemek saatlerinizi kaçırmamak ve bu saatleri belirli bir düzene sokmak
– Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalıştığından emin olmak gerekirse bunun hakkında doktorunuzdan bilgi almak
– Sigara,alkol ve çay gibi maddelerden olabildiğince uzak durmak ve sigaralı ortamda bulunmamak…

Ülser Diyeti

SABAH
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1 kibrit kutusu beyaz peynir, reçel, yağ
1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
1 çay bardağı süt + bisküvi

ÖĞLE
Susuz haşlama et
1 haşlama patates
Pirinç pilavı
Elma kompostosu
1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
1 çay bardağı süt

AKŞAM
Yayla çorbası
3 ızgara pirzola
Zeytinyağlı taze fasulye
Yoğurt
1 dilim ekmek

YATARKEN
1 çay bardağı süt + bisküvi

Ülser Nedir?
Ülser, mide veya duedenum'un (onikiparmak barsağı) mide asidi ve sindirim sıvıları (örneğin pepsin) tarafından harabiyeti sonucunda meydana gelen doku kaybıdır. Doku kaybı asit pepsinin etkisiyle daha derinlere inebilir. Enflamasyon dediğimiz yara meydana getirir.

Sıklığı nasıldır?

Toplumumuzda herhangi bir zamanda mevcut ülserli hasta (yeni geçiren veya geçirmiş) yüzdesi %2-6'dır. Duedenal (onikiparmak barsağı) ülseri, mide ülserine göre çok daha fazla görülür. Duedenal ülser 30-50 yaşları arasında daha sık olup, erkeklerde kadınlara göre 2-4 kat daha fazladır. Mide ülseri 60 yaşından sonra daha sık gözlenir ve kadınlarda daha çok görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp