Topuk Batması

Topuk Batması :

Zorlanmalar sonucunda, ayak tabanı kaslarının, topuk kemiğine yapıştığı yerde minik yırtıklar ve zedelenmeler oluşur. Zaman içinde bu bölge kireçlenir ve dikenimsi bir görünüm alır. Ağrıya neden olan bu dikenimsi çıkıntı değildir, bu sadece bir sonuçtur. Dokularda meydana gelen zedelenmeler, dokuların sertleşip kısalmalarına neden olurlar. Tekrarlayan zorlanmalar yeniden yırtılmalara, ödem ve ağrıya neden olur.

Bu hastalar özellikle sabahları yere bastıklarında topuklarında ağrı hissederler, bir süre yürüyünce ağrı azalır, ancak uzun süre ayakta kalınca ve çok yürüyünce ağrı tekrar şiddetlenir. Ağrı oldukça inatçıdır ve yıllar boyunca devam edebilir.

Kilolu, ayak tabanındaki kaviste düşüklük veya aşırı kavislenme olan kişilerde, uzun süre ayakta kalmayı ve yürümeyi gerektiren işlerde çalışanlarda, zorlayıcı sportif aktivite yapanlarda daha sık görülür.

Tedavide değişik yöntemler var. Tedaviye dirençli bir hastalıktır.

-Öncelikle hastaya ayak kavisini destekleyen uygun tabanlık veriyoruz. Topuk bölgesine verilen ortası delik yumuşak yastıklardan daha etkili.

-Kortizon iğnesi oldukça sık başvurulan bir yoldur. Ancak steroidli ilaçların yan etkileri, enjeksiyonun ağrılı olması, tedavide yeterli olmaması nedeniyle farklı yöntemler de uyguluyoruz.

-Şu anda en etkin tedavi lazer terapisidir. Lazer terapisi hem kullanımı kolay hem de komplikasyonu ve yan etkisi olmayan bir yöntemdir. Tedavi etkisini kısa süre içinde gösteriyor. Beraberinde özel egzersizler veriyoruz, düzenli yapılması oldukça önemli. Tedavi 10-15 seans sürüyor. Ağrılı noktalara cilt üzerinden lazer uyguluyoruz. Tedavi esnasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmiyor.

-Belirli ayak ve bacak kaslarını germe ve güçlendirme egzersizleri de oldukça fayda sağlıyor.

topuk ve taban ağrısı tedavisinde kullandığımız düşük enerjili lazer ışınları cilt ve altındaki dokuya penetre olarak hücreler tarafından alınır ve enerjiye dönüştürülür.

Böylece hücrenin iyileştirici aktivitesi artar.

Lazer ışığının etkileri muhteliftir.

-Hücre metabolizmasını artırır.

-O bölgedeki kan dolaşımını iyileştirir.

-Kollajen ve kas dokusunda gelişme sağlar.

-Akut ve kronik ağrıyı iyileştirir.

-O bölgedeki ödem ve iltihaplanmayı azaltır .

-Doku tamiri ve yara iyileşmesinin uyarılmasını sağlar.

-Bağışıklık sistemi uyarılır.

-Sinir fonksiyonlarını uyarır.

Sonuç olarak daha hızlı iyileşme, ağrı, şişme ve iltihaplanma sürecinde azalmaya neden olur.

Bu yöntem, alternatif terapileri, ağrılı ve zor cerrahi işlemleri, kuvvetli yan etkili ilaç tedavilerini gereksiz kılar.

Bir kez tedavi olduktan sonra, düzenli egzersiz yapılması uygun ayakkabı giyilmesi ve aşırı zorlamaktan kaçınılması halinde tekrarlama olasılığı düşüktür.

ayak ve ayak tabanlarının bakımınada dikkat etmeniz gerekir..

mesela ; Her gün ayaklarınızı orta sertlikteki bir sabunla ve ılık suyla yıkayın. İlk önce suyun sıcaklığını elinizle kontrol edin. Ayaklarınızı ıslak tutmayın. Her iki ayağınızı yumuşak bir havluyla, hafifçe vurarak kurulayın ve parmak aralarınıza dikkat edin.

Ayak derinizi yumuşak ve nemli tutmak için kaliteli bir losyon kullanın -fakat parmaklarınızın arasına sürmeyin.

Ayak parmağı tırnaklarınızı bir yandan öbür yana doğru kesin. Köşeleri kesmekten kaçının. Tırnaklarınızı törpülemek için tırnak törpüsü veya zımpara tahtası kullanın. Eğer bir tırnak batması bulursanız, doktorunuzu görün.

Antiseptik solüsyonlardan ve eczane ilaçlarından, ısıtan petlerden veya ayağınızın üzerine konulan aletlerden kaçının. Ayaklarınızı radyatörlerin üzerine veya ateşin karşısına koymayın.

Ayaklarınızı daima ılık tutun. Yatakta gevşek çoraplar giyin. Ayaklarınızı yağmurda veya karda tutmayın. Kışın ılık tutan çoraplar ve ayakkabılar giyin.

Sigara içmeyin veya bacak bacak üzerine atarak oturmayın. Her ikisi de ayaklarınıza giden kanı azaltırlar.

Ayakkabılar ve çoraplar hakkında bazı temel tavsiyelerde de bulunayım.:

Asla yalınayak yürümeyin veya sandalet ve bantlı ayakkabılar giymeyin.

Ayakkabılarınızı dikkatli bir şekilde seçin ve giyin. Ayakkabılarınızı ayaklarınızın en büyük olduğu zaman, günün geç bir vaktinde satın alın. Etkinliklerinize ara vermediğiniz bir zamanda rahat ayakkabılar satın alın.

Ayakkabılarınızın genişliğini, uzunluğunu, arkasını, topuğunun ucunu (sonunu) ve tabanını kontrol edin. Sivri burunlu ve yüksek topuklu biçimli ayakkabılardan kaçının. Ayak parmakları ile ayakkabı arasındaki mesafesi derin olan ve üstü deriden yapılmış ayakkabıları satın almaya gayret edin. Yeni satın aldığınız ayakkabıları sadece iki saat veya daha kısa bir süre giyin. Her gün aynı ayakkabıları giymeyin. Giymeden evvel, her bir ayakkabının içini gözden geçirin. Ayakkabılarınızı çok sıkı ya da çok gevşek bağlamayın.

Kısa ve uzun çoraplarınızı dikkatli bir şekilde seçin. Her gün temiz ve kuru çoraplar giyin. Delik ve kırışık kısa çorap giymeyin. Yazın, ter emebildikleri için ince, pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Kare burunlu çoraplar ayak parmaklarınızı sıkmayacaktır.

benim size önerim ; öncelikle uygun bir süre içerisinde iyi bir merkezde kaliteli ve yoğun fizik tedavi ve lazer tedavisi görmeniz olacaktır.

Maalesef tıbbi etik ve deontoloji kuralları gereğince , buradan size bir doktor veya hastane tavsiye etmemiz ; doğru bir davranış tarzı değildir.

bizzat sizin araştırmak suretiyle bulmanız daha doğru ve sağlıklı bir yöntemdir.

Dr. Ümit Hazar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp