Topuk Ağrıları Neden Olur

Topuk Ağrıları Neden Olur :

Vücudumuzdaki kemiklerin dörtte birin ayaklarımızda bulunurmuş. Ayrıca ayaklarımız 33 eklem, 100 tendon, kas, lif ve kalbe, omurgaya, beyne bağlanan bir sürü sinir ve damarlara da sahipmiş. Dolayısıyla ayağımızla ilgili en ufak bir rahatsızlığı bile ciddiye almak gerek. Çünkü altında yatan çok önemli rahatsızlıklar söz konusu olabilir.

Ayak krampı

Ayağa aniden giren kramplar, yani kas kasılmaları, eğer kısa sürüyorsa aşırı su kaybı anlamına gelmektedir. Kramplar eğer uzun süre devam ediyorsa da magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliğinin bir göstergesidir. Ayağımıza kramp girdiğinde yapmanız gereken şey ise, ayağınızı bükmek ve kramp giren bölgeye hafif bir masaj yapmak... Ayrıca o bölgeye buz koyarak da krampı geçirmeniz mümkün. Krampları uzun vadeli önlemek istiyorsanız ise, yatmadan önce ayaklarınızı bol bol esnetin ve yatmadan önce bir bardak süt için.

Topuk ağrısı

Eğer sabah yataktan kalktığınızda daha birkaç adımda topuklarınızda bıçak sokması gibi şiddetli bir ağrı hissediyorsanız ve şişme söz konusuysa bu durumu hafife almamalısınız. Hatta bu tip topuk ağrıları diyabet hastalarında daha sık görüldüğünün altını çizelim! Dolayısıyla ayaklarınızda bu topuk ağrılarını hissediyorsanız hemen bir ortopedi doktorunu ziyaret etmelisiniz. Evde yapabileceğiniz şey ise ayaklarınız yukarıda olacak şekilde dinlenmeniz ve ağrının olduğu bölgeye günde birkaç kez buz tatbik etmektir.

Tırnak batığı

Ayak tırnaklarımızda oluşan batıklar kansızlık ve demir eksikliğinin belirtilerindendir. Yeteri kadar hemoglobin ve oksijeni taşıyan kan hücreleri için önemli olan 'demir' ağırlıklı besinleri almadığınızı gösterir. Ülser gibi iç kanamaların ve ağır adet dönemlerinin de kansızlığı tetiklediğini hatırlatalım. Dolayısıyla bu dönemlerde ayaklarımıza ekstra dikkat etmemiz gerekir. Bu durumdan korunmak için genel olarak yapmamız gereken şey, C vitamini ve demir ağırlıklı beslenmeye özen göstermek ve düzenli olarak kan sayımı yaptırmaktır.

Ayak soğukluğu

Ayak soğukluğu tiroid sorununa işaret olabilir. Genel olarak kadınların vücut ısıları erkeklere göre daha düşüktür. Fakat 40 yaşından sonra ayak soğukluğu yaşayan kadınların biraz daha dikkatli olması ve bu sorunu ciddiye alması gerekir. Çünkü bu durum ısı ve metabolizmayı düzenleyen tiroid bezlerinde bir problem olduğunun göstergesi olabilir. Dolayısıyla eğer ciddi boyutta yaşıyorsanız kalın çoraplarla ayaklarınızı korumak yerine doktora görünmeniz daha doğru olacaktır.

Karıncalanma

Ayakta ve ellerde önce iğne batmaları hissiyle başlayan ve daha sonra da hissizlik yaratan karıncalanma, sinir veya kan damarında basınç oluşması anlamına gelir. Bunun bir sürü nedeni vardır. Ama özellikle yine diyabet hastalarında ve aşırı alkol kullanımı durumunda daha çok görüldüğünü belirtebiliriz. Ayrıca kemoterapi tedavisi görenlerde de ayak karıncalanmalarına rastlanmaktadır. Altında yatan nedenleri ancak bir uzman doktor ortaya çıkarabilir. Tedavisi için bir ilaç yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp