Tifo Ve Paratifo Tedavi

Tifo Ve Paratifo Tedavi : Salmonellozlarda tedavinin temeli genel önlemlerin uygulanması ve hastanın gözetim altında tutulmasıdır. Yatak isti- rahati çok sıkı olmasa da zorunludur. Kusma ve/ya da ishal nedeniyle ortaya çıkan sıvı kaybı ağızdan verilen ve glikozca zengin çözeltilerle dengelenebilir; hasta ağızdan bir şey alamıyorsa damar yoluyla sıvı verilebilir. Mide bulantısı ve kusma, ağızdan alınan kusmayı önleyici ilaçlarla giderilir. Şiddetli ishal varsa ishal giderici ilaçlar verilebilirse de, bağırsakta salmonellalann birikmesine karşı bir savunma mekanizması oluşturan bağırsak hareketlerinin tümüyle durdurulması kesinlikle yanlıştır.

Kendiliğinden iyileşme eğilimi gösteren daha hafif akut gastroente- ritlerde (mide-bağırsak iltihabı) antibiyotik kullanılması, risk grubunda sayılabilen bazı olgular dışında, gereksizolabilir; bebekler ve yaşlılar, kalp- damar hastalıklan (örneğin anevrizma, romatizmal kalp hastalıkları), eklem ve kemik hastalıklan ile kansızlığı olanlar risk grubunda kabul edilir. Bu hastalarda hafif gastroenteritlerde bile antibiyotik kullanılması zorunludur. Antibiyotikler daha çok iğne ile, iğne yapılmasının sakıncalı olduğu durumlarda ağızdan verilir. Antibiyotik tedavisi, ateş tümüyle normale döndükten sonra en az bir hafta sürdürülür.Tifo tedavisinde genel ilkeler, öteki salmonellozlann tedavisindeki ilkelerle aynıdır; hastanın beslenmesinde aşın kısıtlama uygulanmaz.

Gerçekten de bu hastalar bağırsak hareketlerini hızlandıran ve posalı besinler dışında istedikleri her şeyi yiyebilirler. Antibiyotik tedavisi genellikle 14-21 gün sürer.Laboratuvar incelemeleri için antibiyotik tedavisine başlanmadan önce kan alınması çok önemlidir. Bu kurala uyulmazsa inceleme sonuçlan değerini büyük ölçüde yitirir ve kesin tanı konması güçleşir. Antibiyotik tedavisinin başlangıcından birkaç saat sonra alman kanla yapılan kültür bile olumsuz sonuç verir; öte yandan, antibiyotik tedavisinin erken başlaması antikor oluşumunu da azaltabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp