Tifo Ve Paratifo Belirtileri

Tifo Ve Paratifo Belirtileri : Kuluçka evresi 7-20 gün arasındadır; mikroorganizmanın sudaki yoğunluğu daha az olduğundan kirli sularla geçen enfeksiyonda kuluçka dönemi daha uzundur. Bulaşmaya konaklık eden ortam (örneğin süt, krema) mikroorganizmanın çoğalmasını kolaylaşmıyorsa kuluçka dönemi daha kısa olur.Tifoda, antibiyotik tedavisi uygulanmazsa, tipik olarak her biri 7 gün süren 4 evre görülür.1. Hafta: Mikrobun kana girip vücuda yayıldığı evrede genellikle fazla belirti görülmez. Ateş yükselir, ender olarak titreme görülür.

Başlangıçta ateş çok yükselmezse de, her sabah ve her akşam bir gün öncesinden yarım derece daha yükselerek beşinci gün en yüksek değere (39°C-40°C) ulaşır. Olguların tümünde görülmezse de, tifoya özgü olan bir bulgu ateş-nabız ilişkisinin bozulmasıdır: Normal olarak kalp atım hızı, ateş yükselmesiyle orantılı olarak artar; tifoda ise kalp atım hızı, yüksek ateşte olması gerekenden daha düşüktür. İştah azalır, aşın susama ve şiddetli baş ağnsı görülür, deri kumdur, ateşe karşın terleme görülmez, dudaklar çatlar, dişler kurur, dil beyazlaşır, dilin kenarlan ve ucu kızarmaya yüz tutar.Kamın alt bölgelerinde yoğunlaşan yaygın ağnlar, bazı olgularda ishal, ba- zılannda kabızlık, ender olarak kusma görülür.2. Hafta: Bilinç bulanıklığıyla birlikte bitkinlik, uyku hali ve çevreye tepkisizlik (apati) ön plandadır. Titreme veterleme olmamasına karşın yüksek ateş sürer. Hastanın hiç iştahı yoktur. Hastalığın birinci haftasının sonlanna doğru, deride tifoya özgü kızartılar belirebilir. Hafif kabank, yuvarlak, 2-3 mm çaplı ve soluk kırmızı renkli bu lekeler kann- da ve göğüste çıkar.

Birkaç gün bazen de birkaç saat sonra hiç iz bırakmadan kaybolur. İkinci evrede dil en tipik görünümünü alır; ortası yapışkan, kenarları ve ucu kızarmış, kum ve çatlaktır. Hastanın nefesi genellikle kötü kokar. Karın şiş ve gergin, yaygın olarak ağrılıdır; dalak ve sıklıkla karaciğer büyümüştür. Bazı olgularda az ve kum öksürüklü bronşit ortaya çıkar. Dışkı yarı sulu, kötü kokulu ve kimi zaman yeşilimsi renklidir.3. Hafta: Genel dumm ileri derecede bozuktur; bağırsaktan kaynaklanan yakınmalar daha da belirginleşir. Ateş aşamalarla düşmeye başlarsa da, deride yeni döküntüler belirebilir.4. Hafta: Ateş bazen terlemeyle düşer;bağırsaklardaki aşın gaz birikimi (meteorizm) hafifler, ishal kaybolur, hastanın iştahı açılır ve genel dumm belirgin olarak düzelir. Tifo ve paratifo gerek iyileşme dönemi başmda, gerek hasta iyileştikten sonra yeniden alevlenebilir.Hastalık nekahat döneminde yeniden alevlendiğinde ya da iyileştikten uzun bir süre sonra ortaya çıkan belirtiler, genellikle ilk tablodaki belirtilere benzerse de, o kadar ağır değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp