Tifo Hastalığı Belirtileri

Tifo Hastalığı Belirtileri

Hastalık dönem dönem belirtilerini göstermeye başlar,belirtiler insan vücuduna ve direncine göre farklılık gösterebilir.

1. hafta belirtileri: Halsizlik ve vücudun kırgınlığı ile başlayan bu dönem yüksek ateş,iştahsızlık,baş ağrıları ve ürpertiyi de beraberinde getirir.Ateşlenmeler özellikle gece yarılar 39-40 dereceye kadar çıkabilir.
2. hafta: Koltuk altında küçük şekilde kırmızı leke oluşumları başlar.Kabızlık baş gösterir ve bunun yanı sıra dalak büyür,dil kuru ve çatlaktır.
3. hafta: Henüz tedaviye başlanmamışsa bu dönem ciddi tehlikelere yol açabilir.Bağırsak delinmesi şuur bulanıklığı bu aşamada ortaya çıkmaktadır.
4. hafta: Bu evre tedavi süreci başlar ise hastalığın gerileme dönemidir.İştah yerine gelir ve vücut eski haline kavuşur.
5. hafta: İyileşme sürecidir.İlaç tedavisi uygulanmışsa eğer hastalık tamamen geçer.

Tifodan Kotunma Yolları
Karasinekler ve lağım fareleri bu hastalığın başlıca nedenleridir.Isırma sonucu mikrobu vücuda aşılayabilirler, basil deniz suyunda 1 ay kadar yaşayabilir bu yüzden plajlarda ve denizlerde bulaşma ihtimali de çok yüksektir. Nasıl korunabiliriz sorusunun cevabı ise;Sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır,hijyen ve temizlik çok önemlidir,açıkta satılan gıdalardan uzak durulmalıdır,özellikle köylerde sular kaynatılarak içilmelidir…Tedavi yöntemleri ise;Hastanın bulunduğu oda güneş görmeli ve düzenli olarak havalandırılmalıdır. Tedavi kloromfenikol ile sağlanır bunun yanı sıra ağız ve cilt bakımı da çok önemlidir.Oda ısısı 20 derecenin üzerine çıkmamalı ya da altına inmemelidir.

içme sularınızın temiz olmasına özen gösteriniz.
yiyeceklerin, meyve ve sebzenin iyice yıkamanız gerekir.
bu bakteriye karşı aşı geliştirilmiştir. Yüzde yüz koruma sağlamasa da yapılması gereklidir.

TİFO TEDAVİSİ

Tifo, başka tehlikeli rahatsızlıklara yol açtığından, ölümcül olabilir. Mide kanaması, damar iltihabı, dolaşım yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir. Tifo, tedavi edildiği takdirde bu sorunların oluşma riski ve ölüm oranı çok azalır.

Tifo hastalarına ilaç tedavisi uygulanır. Bakterileri yok etmek için antibiyotik tedavisi uygulanır. En çok tercih edilen kloromfenikoldür. Böylece yaklaşık 3 gün içinde ateş kontrol altına alınır. Ampisilin, amoksisilin antibiyotikler de kullanılır. Hamileler ve çocuklar için farklı tür antibiyotik tercih edilir. Bunların hepsi, doktorunuzun sizin durumunuzu göz önüne alarak önereceği ilaçlardır.

Ayrıca beslenmeye dikkat edilmelidir. Alınan besinler protein ve karbonhidrat ağırlıklı olmalıdır. Bunun yanında bol bol su içmek gerekir. Hastalığın yaygın olduğu bir bölgeye seyahat eden kişilerin bu bölgedeki kontrol edilmemiş çiğ ve soğuk besinleri, suları yememeleri gerekir.

Tifo Nedir

Salmonella türü bakterinin neden olduğu, sıklıkla kirli içme suları ve yiyeceklerle bulaşan yaygın ve mikrobik bir hastalıktır. Tifoya neden olan bakterilerin rezervuarı insandır. Bulaşma yolu genelde ağızdır. vücuda girdikten 1-2 hafta sonra hastalık ortaya çıkar. Diğer adı enterik ateş olan tifo; baş ve karın ağrısı, yüksek ateş, göğüs ve karında lekeler, nabzın azalması gibi bulgularla kendini belli eder. Beyin, akciğer, böbrek, kalp gibi bir çok organı ve kulaktaki sinirleri etkiler. Bazı hastalıklara ya da rahatsızlıklara yol açabilir.

Gelişmekte olan ülkelerde sık ve salgın şeklinde ortaya çıkan bir hastalık olan tifoya, dünyada her yıl 15-20 milyon kişi yakalanmaktadır. Bu yeni tifo vakalarından bir kısmı ölümle sonuçlanmaktadır. Gelişmiş olan ülkelerde hem besinler yeterince temizlenmekte ve iyi bir şekilde hazırlanmakta, hem de sağlık açısından alt yapı çok iyi olduğu için, tifo vakaları nadir görülür. Turistler ve göçler, hastalığın bu ülkelerde görülmesinin sebeblerinden biridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp