Tenya Çözümleri

Tenya Çözümleri : Halk arasında “şerit” adıyla da tanınan sığır tenyası (Taenia saginata) Türki-(Terbiyeden-Yoksunum)-ye‘de en sık rastlanan tenya türüdür. Yassısolucanlar (Platyhelminthes) gru-(Terbiyeden-Yoksunum)-bunda yer alan bu asalağın yakın akra-(Terbiyeden-Yoksunum)-bası olan domuz tenyası (T. solium) ise domuz eti yenmesine karşı dinsel bir engel bulunmayan Hıristiyan Batı ülke-(Terbiyeden-Yoksunum)-lerinde daha sık görülür. Her iki asalak da insan bağırsağına yerleşerek aynı hastalığa yol açar.

Sığır tenyasının 2 mm çapında olan baş bölümünde 4 vantuz vardır. Birkaç milimetre uzunluğunda olan boyundan gövdeyi oluşturan şeritler gelişir. Bölüt ya da proglotit adlarıyla da tanınan bu art arda dizili şeritlerin her biri hem er-(Terbiyeden-Yoksunum)-kek hem de dişi üreme organlarını içe-(Terbiyeden-Yoksunum)-ren üreme birimleridir. Eşeysel gelişim tamamlanınca, şeridin dişi üreme orga-(Terbiyeden-Yoksunum)-nınca üretilen yumurtalar hemen erkek eşey hücreleri tarafından döllenir. Bu asalakların ortalama uzunluğu yaklaşık 3 m‘dir. Ama sığır tenyası 12 m‘ye ula-(Terbiyeden-Yoksunum)-şabilir. Tenyalar ağzı ve sindirim sis-(Terbiyeden-Yoksunum)-temi yoktur. Besinleri dış yüzeylerin-(Terbiyeden-Yoksunum)-den emilme yoluyla alırlar. 18 yıl süre-(Terbiyeden-Yoksunum)-bilen yaşamları boyunca milyonlarca yumurta üretirler. Yumurtayla dolu şe-(Terbiyeden-Yoksunum)-ritler her gün dışkıyla atılır. Bunların parçalanmasıyla serbest kalan embriyonlu yumurtalar dış ortamda 2 ay ka-(Terbiyeden-Yoksunum)-dar yaşayabilir. Tenya yumurtalarının bulaştığı besinleri yiyen ya da suları içen sığırların bağırsaklarında onkosfer denen embriyonlar yumurtadan çıkarak bağırsak duvarına yapışır. Daha sonra bağırsak duvarından kana geçer ve do-(Terbiyeden-Yoksunum)-laşım yoluyla ulaştıkları kasdokusunda başlıkeseciğe dönüşürler. Başlıkesecik erişkin evredeki asalağın baş ve boynu-(Terbiyeden-Yoksunum)-na denk düşen ön bülümünün sıvı dolu bir keseye gömülmüş biçimidir. Yenen sığır etiyle insanların sindirim sistemi-(Terbiyeden-Yoksunum)-ne giren bu kesedeki asalak eldiven gi-(Terbiyeden-Yoksunum)-bi ters yüz olarak dışarı çıkar ve bağır-(Terbiyeden-Yoksunum)-sağa yapışır. Boyun bölümünden oluş-(Terbiyeden-Yoksunum)-maya başlayan şeritler üç ayda yumur-(Terbiyeden-Yoksunum)-tayla dolarak gövdeden kopmaya baş-(Terbiyeden-Yoksunum)-lar.

Tenya Belirtileri; Tenya insanda açık bir belirti ver-(Terbiyeden-Yoksunum)-meden bulunabilir. Hafif karın ağrılan, birbirini izleyen ishal ve kabızlık görü-(Terbiyeden-Yoksunum)-lebilir. Özellikle çocuklarda sindirim bozukluğu, bulantı, kusma, asalağın alı-(Terbiyeden-Yoksunum)-nan besinlere ortak olması sonucu yorgunluk ve zayıflama gibi belirtiler orta-(Terbiyeden-Yoksunum)-ya çıkar. Öbür belirtiler arasında baş ağrısı, uykusuzluk, terleme ve baş dönme-(Terbiyeden-Yoksunum)-si sayılabilir. Dışkıda şeritlerin görülmesiyle ve ender olarak da parçalanmış şeritlerden çıkan yumurtaların mikros-(Terbiyeden-Yoksunum)-kop altında saptanmasıyla tanı konur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp