Telefon Kullanma Uygulamaları

Telefon Kullanma Uygulamaları : Her koklear implant kullanıcısı telefon kullanmada başarılı olmayabilir. Koklear implant kullanıcısının telefon kullanmadaki başarısı iletişimdeki etkinliğine bağlıdır. Kullanıcının telefon ile açık uçlu (öpen set) görüşme yapamayabileceğini ve telefon kodlarına bağlı kalması gerekebileceğini bilmesi gerekir. Bu telefon kodları kullanıcıların rahatı ve ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile oluşturulmuştur.

Telefon kullanma uygulamaları;
1. Telefon ile bağlantıyı en iyi seviyeye çıkarma
2. Stratejilerin geliştirilmesi
3. Telefon kodları
4. Kapalı uçlu (closed set) uygulamalar
5. Açık uçlu (öpen set) uygulamalar

1. Telefon ile konuşma işlemcisi arasındaki bağlantıyı en ivi seviveve çıkarma
Koklear implant kullanıcısı için telefona bağlanma açısından çok çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Koklear implant kullanıcısı bunların birkaçını dener. Her zaman aynı telefon ile görüşme yapmaları mümkün olmayabilir. Kullanıcının değişik bağlantı uygulamalarını deneyerek güçlüklerle karşılaşıp karşılaşmadığı gözlenir.Evdeki telefon kullanılırken, koklear implant kullanıcısının telefonlarının üzerinde bir ses konrol düğmesinin yerleştirmesi sinyalin şiddetini olduğu gibi duymalarını sağlar.Koklear implant kullanıcısı aşağıdaki bağlantı uygulamalarını teker teker deneyerek kendisine en uygun olanı seçebilir;
• Headset mikrofonu telefonun kulaklık bölümünün yanına yerleştirebilir. Bu en basit yoldur.
• Headset mikrofonun yanına lapel mikrofon yerleştirilerek geri plan gürültülerin miktarı azaltılarak sinyal-gürültü oranı düşürülür.
• Audio giriş T konumuna getirilir.
• Bazı ülkelerde konuşma işlemcisi direkt olarak telefona bağlanabilir. Bu Cochlear firması ile görüşülerek cihazın güvenliği açısından onay alınır.

2. Telefon konuşması için stratejilerin geliştirilmesi
Aşağıdaki stratejilerden bazıları koklear implant kullanıcısına diğer konuşmanın ne söylediğini anlamasında yardımcı olacaktır:

Bu stratejiler telefon uygulamalarının 3, 4 ve 5. Bölümlerinde kullanılabilir. Ayrıca diğer iletişim ortamlarında zorlukların üstesinden gelmek için de kullanılabilir.

3. Telefon kodları:
(a) Telefon kodları için öngereklilikler:
Telefon kodlarını kullanabilmek için belirli sesleri ayırt etme becerisine sahip olmak gerekir:Çevir sesi Telefon sesi Meşgul sinyali İnsan sesi.Bu sesler ülkeden ülkeye farklılık göstereceğinden bu sesleri uygun bir şekilde tanımlamak gerekir.

Bu sesleri koklear implant kullanıcısına tanıtarak seslerin neye benzediği tartışılır: ÖR: Ses devamlı mı yoksa kısa mı? Ses ince mi kalın mı?Çevir sesi: Çalma sesi: Meşgul sesi: İnsan sesi:Telefonu kaldır ve dinleCevap vermeyecek bir numarayı çevir.Şu an kullanmakta olduğun numarayı çevirKayıtlı mesajları ara. Eğer mümkünse erkek ve kadın sesikayıtlarını ara.

(b) Evet/Havır tanıma:“Evet / Hayır” telefon kodları ile koklear implant kullanıcısı bazı görüşmeler ve basit karşılıklı konuşmalar yapabilir. Koklear implant kullanıcısı numarayı çevirir ve karşıdaki kişi telefonu açtığında işitme engelli olduğunu açıklayarak, sorduğu sorulara “evet evet” ya da “hayır” olarak yanıt verilmesini ister. Ya da “evet” ifadesini hızlı “hayır” ise uzatılarak (hayııır) kullanması istenir.Telefon kodu telefon kullanmadan ve dudaktan okuma metodu olamadan “evet evet / hayır” ya da “evet / hayııır” kodları ile işitsel ayırt etme çalışmaları yapılır.Koklear implant kullanıcısı bu kodları telefon olmadan takip edebiliyorsa, telefon kullanılarak çalışmaya başlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp