Tatarcık Humması Hastalığı 2

Tatarcık Humması Hastalığı 2 :

Nedir

Tatarcık sokması ağrı, kızartı ve kaşıntıya yol açar. Tatarcık ayrıca birçok önemli hastalığa da sebep olur. Tatarcık Phlebotomus cinsinin üyeleri Akdeniz çevresinde ve Güney Asya'da tatarcık hummasının etkeni olan virüsü, Asya, Afrika ve Güney Amerika'da kalaazar, şark çıbanı ve bartonelle enfeksiyonunun etkeni olan tekhücreli asalakları bulaştırır. Tatarcıklara akraba olan Simuliidae familyasının üyeleri sürü tatarcığı adıyla tanınmaktadır. Tatarcık sineğe benzer, tatarcığı sinekten ayıran özellik tatarcığın bedeninin tüylerle kaplı olmasıdır. Tatarcık mat ve donuk renge sahiptir. Tatarcığın boyu 1mm-3mm arasında değişir. Tatarcık az ışık alan loş ortamlarda, ahırlarda, kümeste, bolca bulunur. Tatarcık kan emerek beslenir. Tatarcık insanları ısırarak rahatsızlık verir, kaşıntı yapar, kızarıklık ve kabarıklığa yol açar. Tatarcık ısırması ile insana hastalık bulaşabilir.

Tatarcık sineği diğer sinekler gibi yumurtlama yöntemi ile üreme yapar. Tatarcık kan emdikten sonra 1-2 gün içerisinde yumurta bırakmaya başlar. Tatarcık yumurtalarını yumuşak topraklara, su kenarlarına, ağaç kovuklarına, bataklıklara, nem oranı bol olan her yere bırakabilir. Tatarcık her yumurtlama döneminde 20 yumurta bırakabilir. Tatarcık yumurtaları çok küçüktür, gözle görülmesi zordur. Ergin bir tatarcık uygun olan ortamda 2-3 hafta ancak yaşayabilir. Tatarcık fazla yükseklere çıkıp uçamaz. Tatarcık en fazla 100metre yükseğe çıkabilir.

Tatarcık ısırması ile pek çok hastalık bulaşabilir. Bağırsak hastalıkları, şark çıbanı, tatarcık humması, ateşli hastalıklar, tavuk hastalığı, viral hastalıklar tatarcık ısırması ile bulaşan hastalıklardır. Tatarcıktan korunmak için mutlaka yakınınız da tatarcığın üremesini engellemeniz gerekir. Tatarcık ilaçlamasını periyodik olarak bu bölgelere uygulamalısınız.

Belirtiler

Tatarcık ateşinin belirtileri arasında vücut ağrıları, yorgunluk, ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma ve parlak ışığa duyarlılık bulunur. Tatarcık ateşinin ağır belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, boyun ağrısı, boyun sertliği, kolda kuvvetsizlik, bacakta kuvvetsizlik, uyuşukluk, kafa karışıklığı ve nöbettir.

Tedavi

Tatarcık ateşi tedavisi dinlenme, bol sıvı alma, narkotik ağrı ilaçları, sodyum stiboglukonat ve ağrıyla ateş kontrolü için asetaminofen veya steroid olmayan iltihap önleyici ilaçları içerir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp