Sübjektif Kulak Belirtiler!

Sübjektif Kulak Belirtiler! : Başlıca sübjektif kulak belirtileri, ağrı, kulak çınlaması ve baş dönmesi (vertigo ) dır.I. Ağrı, spontan veya tahrikle olur, işitme organiyle bu organa komşu bölgelerde yer alan patolojik değişmelerde ağrı husule geldiği gibi, bir arıza olmadan yine ağrı husule gelebilir, işitme organının ekseri hastalıklarında spontan ağrı vardır. Bazan spontan ağrı bulunmaz, dokunmakla, yahut çene ve baş hareketleriyle ağrı hissi doğar. Eğer ağrı kulaktaki bir hastalıkla ilgili ise otodynia adını alır, işitme organı hastalıklarında otodynia vardır. Otisis eksterna ve fron- külozda kulağa dokunmakla ağrı başlar. Orta kulak iltihaplarında ise ağrı daha derinden gelir, bazan devamlı, zonklayıcı tipte olur, geceleri artar. Mastoiditiste ağrı çoğalır, boyuna doğru uzanır. Kafaiçi komplikasyonlarında bütün başa yayılır.Kulakta bir hastalık bulunmadan refleks suretiyle veya doğrudan doğruya nervöz tabiattaki ağrılara otalgia denir. Refleks ağrıları ekseriya yirmi yaş dişlerinin anomalileriyle diş çürüklerinde, dil ve tonsillerdeki iltihap ve ülserasyonlarda ( glossitis, tüberküloz, karsinom), nazofareııks ve larenks tümörlerinde husule gelir.

I - Nervöz ağrılarda, ne kulakta ve ne de komşu bölgelerde objektif patolojik değişmeler görülmez. Vücudün diğer bölgelerinde hiperestezi hali vardır. Ağrılar her vakit muayyen bir yerde olmaz diğer kulağa da geçebilir.

II - Kulak çınlaması - Sekizinci sinirin muhtelif sebepler neticesi iritasyo- niyle husule gelir. İçkulağın konjesyon ve anemilerinde, orta kulağın kuru nezlelerinde, kulakzarının içeri çökmesi ve üzengi ayağının içkulağa tazyik yaparak sinir uçlarını irite etmesiyle, dışkulak yolunda serumen birikmelerinde, arterio sklerozda, toksik olarak bazı ilâçların (kinin, salisilat) fazla alınması ile, in- feksiyöz hastalıklarda (menejitis serebrospinalis, kızıl, sıtma, kabakulak, sifilis). üremi, diyabet ve gut da, histeri ve nevrastenide kulak çınlamaları görülür.

III - Baş dönmesi (vertigo) - Hastanın etrafındaki eşyanın döndüğünü, bazan da kendisinin döndüğünü hissetmesidir. Vücudün muvazenesi göz, kulak, sathi ve derin hissiyetle ilgilidir. Vertigo, ototik, labirentik, müsküler olduğu gibi serebral, bülber ve serebellar da olabilir. Otologları en ziyade labirentik vertigo ilgilendirir.Vertigo her zaman aynı şiddette değildir. Baş veya gövde hareketlerinde yahut gözleri yukarı kaldırmakla baş dönmesi olabildiği gibi tutunmadan yü- rüyemiyecek derecede şiddetli de olabilir. Labirentik vertigo hemen daima kulak çınlamasiyle beraberdir. Şiddetli hallerde bulantı ve kusma da görülür.

Dışkulak yolunda tazyike sebep olan buşonlar, yabancı cisimler, kulak lavajı, ortakulakta eksüda mevcudiyeti, polip, kolesteatom, anemi, dağ tutması halerinde baş dönmesi husule gelir. Hipertansiyonda, artritiklerde, fazla sıcaklarda aşçı ve ateşçilerde de başdönmesi görülür.Toksik olarak fazla miktarda kloroform, pilokarpin, kinin, salisilat alanlarda, enfeksiyöz hastalıklarda (tifo, kızıl, kabakulak) labirente fazlaca toksin deşarjından dolayı başdönmesi vukua gelir.Dyscrasique hastalıklarda (anemi, diyabet, Bright hastalığı); temporal kemik kırıklarında; yarım daire kanalları lezyonlarında başdönmeleri görülür.

Ön vertikal kanal lezyonlarında eşya yukarıdan aşağıya doğru döner, hasta tavanın başına düşeceğini hisseder. Arka vertikal kanalın lezyonlarında ise odanın döşemesinin yukarı kalktığını hisseder, hasta arkaya düşer.Dış yarım daire kanalının lezyonlarında eşya hastanın etrafında döner. Lezyon vestibülü tamamen kaplıyorsa hastalar bazen öne bazen arkaya, bazen de sağa veya sola düşerler. Bu tip başdönmeleri ve muvazene bozukluğu ekseriya tansiyon değişmelerinde, toksik hallerde, veya labirent hemorajilerinde görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp