Su Çiçek Hastalığı

Su Çiçek Hastalığı :

Genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan suçiçeği, çok yaygın görülmekle birlikte ağır belirtilere yol açmayan virüs kökenli bir bulaşıcı hastalıktır. Tipik döküntüler, deride içi sıvı dolu kabarcıklardan oluşur. Çok bulaşıcı olan bu hastalığa hafif genel belirtiler de eşlik eder.

Nedenleri

Suçiçeğinin etkeni, herpes grubundan bir virüstür. Uçuk (herpes simplex) virüsüne çok benzeyen ve herpesvirus varicella ya da varicella zoster adlarıyla tanınan bu virüs suçiçeğinin yanı sıra zona hastalığının da etkenidir. Hastalık temel olarak suçiçeği virüsüyle yüklü tükürük damlacıklarının ağızdan solunum yollarına alınması sonucu bulaşır. Vücuda giren suçiçeği virüsü henüz bilinmeyen dokulara yuvalanarak çoğalır.

Hastalığa özgü döküntülerin gruplar halinde birbiri peşi sıra çıkarak bütün vücuda yayılması, virüsün aralıklı olarak kana geçtiğini gösterir.

Virüs, derideki kılcal damarları etkileyerek üstderi (epidermis) yapısının bozulmasına, içi serum, epitel ve bazen iltihap hücreleriyle dolu tipik kabarcıkların oluşmasına yol açar. Su çiçeği virüsünden kaynaklanan bu lezyonlar deriyle sınırlı kalmaz; yemek borusu, pankreas, böbrek havuzu, idrar borusu (üreter), idrar kesesi ve böbreküstü bezlerinde de görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp