Stres Belirtileri

Stres Belirtileri

Elbette stres vücutta salgılattığı çeşitli hormonların yarattığı tahribat sonucu başta kalp olmak üzere tüm vücuda olumsuz etki yapar.Stres anında nefes alıp verme, tansiyon, kalp hızı, katekolamin düzeyleri artar. Bütün bunlar, koroner arter hastalığı için bir risk faktörü olarak sayılabilir.
  • Sürekli yorgun halde olmak
  • Sabahları yorgun kalkmak
  • Kişinin kendisini sürekli sinirli, panik halinde ve endişeli hissetmesi
  • Tahammülsüzlük
  • Uyku problemi
  • Genel baş ağrısı
  • Yapılan işten zevk almama
  • Neşesiz olma
  • Sürekli depresif hal
  • Sık sık soğuk algınlığına yakalanma
  • Madde kullanma ihtiyacı hissetme (alkol, sigara, uyuşturucu)
  • İştahta artma
  • Çabuk sinirlenme

Stres Nedir?

Stresi, günlük yaşamda karşılaşılan olayların, insan ilişkilerindeki baskının sonucu hissedilen sıkıntı yada zorlanma durumu olarak tarif edebiliriz.

Stres hem bedenen hem de ruhen kişiye birçok zarar vermekle birlikte, belli bir stresin faydalı olduğu durumlar da vardır.

Stres kişide bağışıklık sistemini zayıflatmakta, yorgunluk ve halsizlik meydana getirmekte, neden olduğu sıkıntı sonucu sinirlilik yapabilmektedir. Yoğun stres başta mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere bir çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Ayrıca, birçok hastalığın da etkisini artırmaktadır.

Stres Nedenleri

Günlük yaşantımızda bela bir sorun stresin nedenleri ve bu stresin üzerimizdeki etkileri hakkında önemli bilgiler aktaracağız.

Stres, vücudun uyum isteyen içsel veya dışsal etkilere karşı tepkileridir. Vücut, farklılıkları sevmez ve bunlara karşı olumsuz tepkiler verir. Bu şekilde stres, farklılıklara alışmak için yaşanan durumdur. Bütün canlılarda stres, yaşamın bir parçasıdır. Bu stresin derecesi önemlidir. Uymamız gereken yeni değişiklikler için yaşanan stres normaldir ve bu türe olumlu stres denir. Olumlu stres örnekleri; üniversiteyi kazanmak, yeni bir işe girmek, evlenmek gibi olaylardır. Bu olaylar için yaşanan stres bizleri olgunlaştırır. Bize yararı dahi vardır. Kendimize güven duygumuz ve yeni durumlara uyum sağlama yönümüz gelişir. Bu stresin olumsuz tipide vardır. Öyle olaylar olur ki olumsuzdur fakat bizler buna alışmalıyızdır. Örneğin; bir yakının ölümü, sorunlu ilişkiler, boşanma, işten çıkarılma gibi…

Olumsuz durumlar, baskı ve engellenmişlik duygusu sonucunda stres yaşamamıza neden olur. Hissedilen baskı, içsel veya dışsal olabilir. Mesela; büyük kentlerde yaşanan gürültünün yol açtığı stres dışsal, mükemmeliyetçi ve hırslı bir öğrencinin sınavdan yüksek notu alma gayesi ise içsel strese örnektir. Kişiliklerde stresi etkileyen etmenler arasındadır. Örneğin sabırsız ve takıntılı kişiler, sakin ve rahat kişilikli kişilere göre daha çok stres yaparlar. Fazla stres altında olan kişilerin ruh sağlığının yanı sıra, beden sağlıkları da olumsuz etkilenir.

Stresle Nasıl Baş Edilir

Stres zihinsel, sosyal, ve fiziksel belirtiler içerir. Bu belirtiler, bitkinlik iştahsızlık, başağrısı, ağlama, uykusuzluk ve fazla uyumadır. Alkole, uyuşturucuya ve benzeri kötü alışkanlıklara yönelmek başlıca alemetleridir. Panik hissi, gerilim, hissizlik stresle birlikte var olabilir. stress.

Eğer stresin derslerinizi etkilediğini düşünüyorsanız,
ilk yapmanız gereken uzman birinden yardım istemekdir.

Stres Kontrolü, insanlar şartlar ve olaylar sizin haddinizden fazla şey istedikleri vakit durumu kontrol edebilme kabiliyetidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp