Sporcu Beslenme Ürünleri

Sporcu Beslenme Ürünleri :

1. Margarinden uzak durun. Ayçiçek yağı ve mısır özü yağlarından da uzak durun. Margarin ve yağı katılaştırmak için özel katkı maddeleri içeren bu tip yağlar vücuttan kolay kolay atılamaz ve zamanla damarlarda birikir. Bu da damarlardan kan akışını yavaşlatır. Ayrıca Omega6 dediğimiz zararlı bir yağ asidi içerirler. Bu da Omega3 dediğimiz yararlı yağ asidini öldürür.

Balık Omega3 açısından çok zengindir. Ama siz Balığı ayçiçek yağında kızartırsanız bu yağdaki Omega6 balıktaki tüm Omega3 ü ve daha tüm yararlı vitamin ve mineralleri öldürür.

Şimdilerde zeytinyağının yararları her yerde konuşuluyor. Zeytinyağının sıcak-soğuk tüm yemeklerde kullanılması ve hatta eve başka yağ girmemesi tüm beslenme uzmanlarınca tavsiye ediliyor. Doğrudur. Belki gençler hatırlamaz ama büyüklerinize sorunuz. 1970'lerde ülkemizde Tereyağ ve Zeytinyağı kullanılırdı. O yıllarda da doktorlar çıkıp dediler ki sıcak yemeklerde ve kızartmalarda kesinlikle zeytinyağı kullanmayınız. Çünkü zeytinyağı çok kısa zamanda yanıyor ve kanserojene dönüşüyor. Bunun yerine kızartmalarda ayçiçek yağı kullanın.Böylece zeytinyağı sofralarımızda sadece salatalarda, kahvaltıda ve soguk yemeklerde kullanılır hale geldi.

Oysa şimdi doktorlar diyorlar ki kızatmalarda dahi zeytinyağı kullanın. Çünkü diğer yağlar zararlı.

2. Gıda takviyelerine karşı olduğunu belirten doktorlar ve beslenme uzmanları bile zaman zaman ya önceden ne dediklerini unutup veya zamanla fikirleri değişip gıda takviyelerinin yanında görüş belirtebiliyorlar. Örneğin Osman Müftüoğlu bir TV programında C vitamininin yararlarından bahsediyor. Ancak şunu da ekliyor. C vitaminini doğal besinlerden almak isterseniz şuna dikkat edin. Örneğin portakal suyunu sıktınız. Bu portakal suyu çalışma masanızın yanında duruyor ve siz bir yudum alıp sonra çalışmaya devam ediyorsunuz. Sonra bir yudum daha alıyorsunuz. İşte bu hiçbir işe yaramaz. Neden derseniz sebebi şudur. Havayla temas eden yiyecek ve içeceklerdeki C vitamini 3 dakikadan sonra kaybolur. Yani siz portakal suyunu sıkıp 3 dakika içinde bitirdiyseniz sorun yok. Ama bir kenara koyup arada bir yudumluyorsanız 3 dakikadan sonra C vitamini çoktan ölmüş oluyor.

Sunucu soruyor: Peki hocam o zaman nasıl alacağız. Müftüoğlu cevaplıyor: C vitamini tabletlerinde ve kadınların cilt için kullandıkları bakım ürünlerinde C vitaminini koruyan maddeler de var. Bu nedenle onların içindeki C vitamini korunuyor.

3. Amerikan Gıda ve İlaç idaresi (FDA) ya göre sağlıklı beslenmek için günde 8 defa sebze meyve tüketmek gerekiyor.

Bir kg biftekte sadece 1 gr Creatine vardır. Oysa bir sporcunun günlük ihtiyacı 5 gr Creatine dir. Buyrun o zaman her gün 5 kg et ve 8 porsiyon da sebze meyve yiyin.

TV ve gazetelerde sık sık görmüşsünüzdür. Günde bir tane elma yemek şuna iyi geliyor, günde bir kase çilek yemek buna iyi geliyor, günde şu kadar ceviz-fındık yemek buna iyi geliyor diye. Bu haberler hiç bitmez. Günde en az bir kere yemeniz gereken o kadar çok şey vardır ki. Bir gün biri haber olur diğer gün bir başkası. Sanırız günde yememiz gereken işte bu hergün mutlaka yenecek besinleri yiyebilmemiz için insan değil bir fil olmamız gerekiyor.

4. Uzmanlar kırmızı et zararlı deyip durdular değil mi? Yine aynı TV programındaki doktorlar şöyle diyorlar.

-Biz doktorların bunda çok suçu var. Kırmızı et zararlı dedik veya tam olarak ne demek istediğimizi anlatamadık. Şimdi millet kırmızı et yemiyor ve toplumda inanılmaz derecede demir eksikliği ve kas hastalıkları baş gösteriyor. Aslında kırmızı et zararlı değildir. Kırmızı etin içindeki yağ da zararlı değildir. Kırmızı etin çevresindeki yağ zararlıdır. Kırmızı eti çok çok tüketebilirsiniz ama mesela kıyma tüketmeyin. Çünkü etin çevresindeki yağ da katılıyor. (Haydi buyrun. Güler misiniz ağlar mısınız.)

Yine kırmızı etle ilgili konuşma devam ediyor: Şimdi biz kırmızı et yararlı derken, merada, doğada kendi başına gezip dolaşıp otlayan doğal hayvanlardan bahsediyoruz. Oysa şimdi yediğimiz etlerin elde edilişi böyle değil. Hayvanı bağlıyorlar, önüne de bol hormonlu mısır sapı, buğday sapından elde edilen sunni yem koyuyorlar. Hayvan hiç hareket edemiyor ve sürekli yiyor. Böylece biz, şeker hastası olmuş, sinir hastası olmuş hayvanın etini yiyoruz.

Doktorumuz böyle diyor da peki biz tüketiciler ne yapacağız? Etini yediğimiz hayvan dışarda dolaşmış, oynamış bir hayvan mıymış yoksa evden dışarı çıkmayan biri miymiş, nerede beslenmiş nereden bileceğiz :))

5. Aynı doktorlar devam ediyor: Yumurta kolesterol içeriyor yemeyin dedik. Bunda da yanlış yaptık. Araştırmalar göstermiştir ki yumurtada anne sütünden daha az kolesterol vardır. Ayrıca kolesterol de sanıldığının aksine iyi birşeydir. Doğal hormonlarımızın üretiminde kolesterol olmadan olmaz. Kolesterol sadece kalp hastalarında ve damar sertliği olanlarda zararlıdır. Bunun haricinde kolesterolden de yumurtadan da korkmayınız. (Yine gülelim mi ağlayalım mı?)

6. Doktorlar diyorlar ki: Evet biz doğal beslenmeden yanayız. Ama şu anki yiyeceklerin doğal olduğunu kim söyleyebilir ki?

Tavuk eti diyoruz. Hangi tavuk eti? Civciv, hormonlu bir yumurtadan çıkıyor, hiç güneş yüzü görmeden onbinlercesi birarada, sunni olarak ampullerden bir aydınlatma ve sabit ısı altında, hormonlu yemleri yiyerek ve neredeyse hareket etmeyerek 25 gün içinde koca bir piliç haline geliyor. Bu kesiliyor ve biz de onu yiyoruz.

Uğur Dündar, reklam parası alıp tavuk çiftliklerini ziyaret ediyor. Gittim gördüm buradan hiçbir hastalık geçemez diyor. Çünkü tesis gerçekten çok hijyen. Herkes beyaz giysili, ayaklarda dezenfekte çizmeler ve ellerde eldivenler. Ağızlarda ameliyat bandajları. Gerçekten çok hijyen. Ama şu unutuluyor ki, tesisin tamamı sağlıksız, işleyişi sağlıksız, mantığı sağlıksız. Gün yüzü görmeden 30 gün içinde civcivin piliç olduğu bir canlı et fabrikası nasıl sağlıklı olabilir ki?

7. Prof.Dr. Gülgün Ersoy, Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme (Nobel Yayınları) adlı kitabında diyor ki: Creatine, karaciğerde diğer amino asitlerden sentezlenebilmektedir. Vücutta sentezlendiği için dışardan alınmasına gerek yoktur. Etkinlik gösterdiğine dair yeterli bilimsel çalışma bulunmamaktadır.

Buna karşılık Supplement Bible adlı kitabında DR.Earl Mindell de diyor ki: Creatine, et-balık gibi gıdalarda bulunmaktadır. Ancak 1 kg da 1 gr gibi düşük bir seviyededir. Bir sporcunun günlük 5 gr olan ihtiyacını karşılamaz. Bu nedenle supplementler yoluyla yani gıda takviyesi olarak alınmalıdır.

Prof. Gülgün Ersoy, Cretine'in yararları konusunda bilimsel çalışma yok demişti ya. Earl Mindell de kitabında şöyle diyor;

Bir tanesi yakın zamanda Interntional Journal of Sports Nutrition adlı dergide yayınlanmış olan çeşitli çalışmalar, kreatin tamamlayıcısı alan ve düzenli egzersiz yapan kişilerin, bu tamamlayıcıyı almadan egzersiz yapan kşilere göre daha çok yağ yaktığını; daha iyi ve dirençli bir kas yapısına sahip olduğunu göstermiştir. Teksas Woman's University, Teksas University Southwestern Medical Center ve Cooper Clinic tarafından ortaklaşa yapılan diğer bir çalışma, kreatinin ağırlık çalışan erkeklerin performansını artırarak daha ağır kaldırabilmelerini ve bunu daha sık yapabilmelerini sağladığını bulmuştur. Ayrıca bu çalışmalar, kreatinin kanda bulunan yağ benzeri maddeler olan yüksek toplam kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürebildiğini göstermiştir.

Kreatin Avrupada, yaşlanma sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkan bir kas erimesi hastalığı olan Sarkopenia tedavisinde kullanılabilme olasılığı açısından araştırılıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp