Solunum Yollarındaki Hastalıklar

Solunum Yollarındaki Hastalıklar : Bir adı da “kuş palazı” olan bu hastalığa sebep olan bakteri, kalpte ve sinir sisteminde çok tehlikeli bozukluklar yapan bir zehir salgılamaktadır. Difteri mikrobu en çok burun, ağız, boğaz ve gırtlakta yerleşmekle beraber; göz, ortakulak, göbek ve deride görüldüğü vakalar da vardır. Şimdi bunları ayn ayrı inceleyelim:

BURUN DİFTERİSİ: Burunda iltihaplı ve kanlı bir akıntı ile kendisini belli eder. Ateş ve solunum güçlüğü yapar. Nezle ile karıştırıldığı için, tehlikeli bir hastalık olduğu geç farkedilir.

AĞIZ VE BOĞAZ DİFTERİSİ: Boğazda ağrı ve yutkunma zorluğu ile baş-Artan gözyaşı akıntısı duygusal olarak sevinç veya üzüntüde, fakat bazen duygu olmaksızın, örneğin: Göz kapağı altına yabancı bir zerre girmesiyle, göz ucundan dışarı çıkar. Gözyaşı sıvısı, gözbebeğinin ön yüzeyini saydam tabakayı yıkar ve bu sayede artıklar ve toz zerrecikleri dışarı akar. Göz kapağı açısının iç kısmında her iki gözyaşı borucuğu üzerinden gözyaşı kesesine ve oradan gözyaşı-burun yolundan burun deliklerine geçer. Gözyaşı akıntılarında tuzlu sıvının varlığı genizde hissedilir.lar. Bademciklerde, küçük dilde ve boğazda beyazımsı gri renkte lekeler ortaya çıkar. Ağır seyreden vakalarda ağız içinde de bu lekeler görülür. Lekeler kazındığı zaman kanama yapmaz. Boyun lenflerinde şişme olur.

GIRTLAK DİFTERİSİ: Çoğu zaman boğaz difterisinin gırtlağa yayılması ile ortaya çıkar. Difteri mikroplannın müstakil olarak gırtlağa yerleşmesi sonucu, tek başına görüldüğü durumlar da az değildir. Ateş, kuru ve boğucu öksürük, solunum zorluğu şeklinde kendisini belli eder. Müdahale geciktiği taktirde gırtlağa yayılan difteri lekeleri solunum yolunu daraltır. Hasta güçlükle nefes alır. NefesGözyaşı bezlerij (Glandula lacrimalis)Gözyaşı i* yolları 1 .5 (Ductuli excretorii)Gözyaşı borucukları (Canaliculus lacrimalis) Gözyaşı torbası (Saccus lacrimalis)Gözyaşı burun yolu (Ductus nasolacrimalis)Burun delikleri (unterer Nasen- gang; Meatus nasi inferior)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp