Solunum Nedir

Solunum nedir

Rahat bir yere, sözgelişi bir sandalyeye oturun. Sırtınız dik olsun. Yoga yapanlarınız ya da eklemleri esnek olanlar bir minder üzerinde lotus duruşu yapabilirler. İki burun deliğinizden içeri, dışarı beş kez soluk alıp verin. Başparmağınızı sol burun deliğinizin üzerine bastırın. Sağ burun deliğinizden beş kez soluk alıp verin Başparmağınızın basıncını azaltın yü18zük parmağınızı sağ burun deliğine bastırın aynı biçimde sol burun deliğinizden soluk alıp verin.Bu, pranayama denilen soluma tekniğinden alınan yalın bir alıştırmadır. Bu uygulama; daha iyi, daha bilinçli soluk alıp vermenizi sağlar. Ayrıca yin- yang enerjilerinin dengelenmesine de yardımcı olur.Bedenin sağı ile solu arasındaki yin-yang enerjilerini dengelemenin bir başka yolu da şöyledir: Sırt üstü yatın, iyice gevşeyin, sol ayağınızın tabanından soluk aldığınızı düşünün, soluğunuzu bacağınızdan yükseltin, sol köprücük kemiğinizden sağ omzunuza getirin. Oradan kolunuza indirerek sağ avucunuzun içinden soluk verin. Bu uygulamayı beş kez yaptıktan sonra bu kez aynı işlemi sağ ayağınızın tabanından soluk alıp sol avucunuzdan vererek yapın.Bedeninizdeki çi’nin bilincine varıp onu uyarmanız için ayrıca Çi Gong uygulamaları da yararlı olur.Her gün yapılan gevşeme çalışmaları iyileşme sürecini destekler. Gevşeme, kendini iyileştirmenin büyülü sözcüğüdür. İyileştirici enerji, genellikle gevşediğinizde daha iyi alınır. Yeni bir düzenleme dinginlik içinde daha kolay olur.

Vücudun enerji elde etmek için havadan oksijeni alarak vücuda zararli olan karbondioksiti havaya geri verilmesi olayina, solunum denir. Solunum, solunum organlariyla yapilir

Solunum sistemi nedir?

Vücudun yaşamsal etkinliklerini yürütebilmek için gerekli enerjinin sağlanması gerekir. Vücuda alınan besinler, sindirim sonucu kana geçer. Hücrelerde bu besinlerin oksijenle yakılmasına solunum, solunumda görev alan organların oluşturduğu sisteme de Solunum Sistemi denir.

Solunum organları nelerdir ?

1- Burun
2- Yutak
3- Gırtlak
4- Soluk Borusu
5- broş ve Bronşcuklar
6- Akciğerler

Soluk alıp verme hızını düzenleyen nedir?
Omurilik soğanındaki ve beyindeki solunum merkezleri soluk alıp verme hızını düzenler.
Normal şartlarda soluk alışverişi dakikada yaklaşık 18 kez tekrarlanmaktadır.

Soluk alıp verme nasıl gerçekleşir ?
1- Soluk aldığımızda göğüs kafesimiz genişler.
2- Diyafram düzleşir.
3- Akciğerlerimize hava girer ve genişler.
4- Soluk verdiğimizde göğüs kafesimiz daralır.
5- Diyafram kubbeleşir.
6- Akciğerlerimizden hava çıkar ve daralır.
7- Sağlıklı insanda soluk alıp verme sayısı dakikada 12 – 16'dır.
8- Egzersiz, heyecan, korku, sevinç ve ağır yük taşıma hallerinde soluk alıp verme sıklığı artar.

Solunum kaç şekilde olur ?

Solunum iki şekilde olur:

1- İç solunum: Hücreler içinde oluşan oksijen ye karbon dioksit alışverişine yani biyolojik yanma olayına iç solunum denir. Biyolojik yanma olayı organizmalardaki asıl solunumu oluştururlar. Hücrelerde tüm yaşamsal olayların sürmesi için gerekli enerjiyi sağlayan iç solunumdur. İç solunum da hücreye gelen enerji yüklü bileşiklerin özellikle karbonhidrat ve yağların biyolojik yanması ve yüklü oldukları enerjinin yaşam olayları için serbest bir hale sokulması demektir.

2- Dış solunum: Akciğerler yoluyla havadan oksijenin alınarak kana verilmesi ve kandaki karbon dioksitin yine akciğerler aracılığıyla dışarı atılması şeklinde geçen solunuma da dış solunum denir.

Solunum hızını etkileye faktörler nelerdir ?
1- Akciğerde bulunan basınç azlığı ve çokluğu.
2- Kaburga kaslarında meydana gelen kasılma ve gevşemeler.
3- Solunum merkezlerinden gönderilmiş olan impluslar ( Kaburga kasları ve diyafram uyarılmaktadır.)
4- Diyaframda meydana gelen kasılma ve gevşeme.

Sözlükte solunum ne anlama gelmektedir ?
Bütün canlılarda, oksijen alıp karbondioksit verme biçiminde görülen eylem, teneffüs.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp