Sitokinlerin IgE Düzenleyici Görevi

Sitokinlerin IgE Düzenleyici Görevi :

CD4+ T helper hücreleri fonksiyonelolarak Th i ve Th2 olarak 2 gruba ayrılmaktadır. IL4. ılS. ILlO ve IL13 sentezleyen CD4+ Th ve CD8+ Tc grubu T hücrelerin "Th(C) 2" olarak adlancırılmakta ve antikor cevabında görevl10ldukları bilinmektedir. Öte yandan. IFNy. TNFB ve IL2 'Thtc)!" tip T hücrelerinden sentezlenir ve makrofaj aktivasyonu ile geç tip hipersensitivite reaksiyonlarından sorumludur. Th2 tipi CD4 T hücreleri Alerjik mekanizmalardan sorumlu sirekinleri salgılar.

Th i grubunun sitekinleri ise Alerjik mekanizmayı önleyici tiptedir. Dokularda IgE sentezi Th2 tipi IL4 ve IL13 ile artmaktadır. Diğer bazı Th2 tipi sitokinler de IL4 ve IL13 ün IgE sentezlemesini regule eder. TNFalfa ve IL6, IgE sentezinde IL4'e yardımcı etki gösterir. IL6 germinal transkript mRNA oluşumunu ve dolayısıyla bütün immunoglobulin izotiplerinin sentezini artırıcı etki göstermektedir. Th i tipi sitokinler ise IL4, IL13, TNFalfa ve IL6 nın IgE sentezini artırıcı etkisinin tersini yaparak IgE sentezini bloke eder.

TGFbeta, IL 8, IFNalfa, IFNgama, ILlO ve IL 12 sitokinler: IgE sentezini azaltıcı etki gösterir. TGFbeta etkisini germinal DNA 6 transkriptini inhibe ederek gösterir. IL 8 ise B hücresini doğrudan etkileyerek IgE sentezini tek başına inhibe edebilen bir sitekindir. IFNalfa, IFNgama ve IL12 ancak T hücrelerinin yardımıyla B hücresi IgE sentezini inhibe eder, IL10 ise bu etkisini monositler aracılığıyla gösterir. IgE'yi artıran IL 4 ve IL13 ilgili reseptörlere bağlandıktan sonra burada [ak kinazları, STATları (Signal Transducing Activation of Transcription) fosforile eder.

STATlar nukleusda protein primerlerini uyararak tetikleyen proteinlerdir. STAT lar sitoplazrnada [ak'lan bekler; [ak fosforile edilince de nukleusa gidip protein trankriptlerini tetikler ve IgE protein sentezini başlatır. Transjenik olarak [ak'ları yok edilmiş fare deneylerinden bu [ak'lann bağışıklık sisteminde yaygın kullanıldığını görüyoruz. Örnegin, IL4 ve IL13'ün kullandığı [ak 3 eksikliğinde immun yetmezlik tablosu da ortaya çıkıyor. Yani, IL4 için [ak 3'ü yok etmek katastrofik enfeksiyonlarla sonuçlanabiliyor. Toplam 4 [ak kinazı bulunmaktadır. STATların durumu biraz daha farklı; onlar da yaygın olarak hücre fonksiyonlarında kullanılıyor.

Ancak 7 tane STAT var. STAT6, IL4 ve IL 13 tarafından kullanılıyor. Transjenik farede STAT6 yok edildiğinde farenin günlük faaliyetlerinde pek bir değişiklik gözlenmiyor. Tek bir farkla, farede IgE cevab10luşmuyor. Bu ilginç durum Alerjik hastalıkların yok edilmesi anlamına gelebilir. Ancak bu araştırmalar henüz tamamlanmış değildir.

Antijenik uyarılar karşısında Th2/1gE cevabı oluşması, antijenin tipine ve kişinin genetik yapısına bağlıdır. Örneğin uyarı bir parazit antijen i ise, genetik yapı öneml10lmadan her bünyede Th 2/1 gEcevabı oluşmaktadır. Ancak alerjenik uyarılar sadece atopi gerıetiğ10lan bünyelerde Th2/1gE cevab10luştu rabilmektedir. Th2 kökenli IL 4, T hücrelerinden IFNgama sentezini inhibe eder ve T lenfositlerin Th2 tipinde proliferasyonunu sağlar.

Bunun karşısında ise IFNgama CD4+ T hücreleri Th i tipi proliferasyonuna katkıda bulunur. IL12 Thelper proliferasyonunun Th i tipine dönüşmesini sağlar. IL12 kullanılarak Th 1!Th2 helper T cevaplarını Th i tipine dönüştürebilecek klinik çalışmalar yapılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp