Sistitin Tedavisi

Sistitin Tedavisi

Sistitin Tedavisi hakkında genel bilgiler;



Sistitin tedavisinde yapılması gerekenler, sistit hastalığı nedir? Kadınların sık sık karşılaştığı korkulu rüyası haline gelen sistit hastalığı belirtileri ve sistitin tedavi yöntemleri nelerdir? Sistik hastası kişinin yapması gerekenler hakkında merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır..

Sistit, idrar yollarını ilgilendiren birçok hastalıkla birlikte görülebilir. Çok sık ortaya çıkması hastalığın önemini artırmaktadır.

NEDENLERİ

Olguların büyük bir bölümünde etken bağırsak kökenli mikroplardır. Enfeksiyon zamanında tedavi edilmezse, hastalık böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilir. Sık sistit geçiren hastalarda aynı mikrop, tedaviye karşın, yeniden etkinleşebileceği gibi, başka tür bakteriler de yinelemelerden sorumlu olabilir. Sık yineleyen enfeksiyonlarda idrar kültürü uygulanmazsa, antibiyotik tedavisi genellikle başarısız kalır. Daha seyrek olarak, sıradan mikroplar dışında, kadınlarda özellikle Chlamydia cinsi mikroorganizmalar) ve verem basili de sistite neden olabilir.Bakteriler idrar kesesine şu yollardan ulaşabilir:


• Dışardan, aşağıdan yukarıya, dölyata-ğı aracılığıyla;
• böbrek ve idrar yollan aracılığıyla, yukardan aşağıya;
• yakın dokulardaki enfeksiyon odaklarından lenf yoluyla (kolit, apandisit, erkeklerde prostat, kadınlarda üreme yolları iltihabından).Sistitin ortaya çıkması için idrar kesesinde mikropların bulunması zorunludur, ama başka etkenlerin de sürece katılması gerekir. Bu etkenler arasında, prostat büyümesi ya da idrar kesesi felci nedeniyle idrar kesesinde sürekli bir miktar idrar kalması; gebelik; soğuk; dölyatağı sarkmasından sonra bazı organlarda kan birikmesi ya da yakın organların taşlar, idrar sondası vb etkisiyle yaralanması sayılabilir. Yetersiz temizlik koşullan, bedensel hareketliliğin azlığı, cinsel ilişki de kolaylaştıncı rol oynayabilir.

GÖRÜLME SIKLIĞI

Kadınlarda siyek daha kısa, akut ve kronik üreme sistemi iltihaplan daha sık olduğundan, akut, subakut ve kronik sistit daha yaygın görülür. Kadmla-nn en az yüzde 20‘si yaşamlan boyunca en az bir kez sistite yakalanır. Çocukluğun ilk döneminde ve sonrasında dış cinsel organ enfeksiyonları (vulva ve dölyolu iltihaplan) sonucunda akut sistit ya da piyelonefrit gelişebilir.Yaş ve cinsiyet, hazırlayıcı etkenlerdir; idrar kesesinde, prostat büyümesine bağh olarak idrar göllenmesi, erişkin ve ilerlemiş yaştaki erkeklerde sistit gelişimine neden olur. Kadınlarda ise hastalık, gebelikte daha sık görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp