Sistitin Sebepleri

Sistitin Sebepleri

Sistitin Sebepleri hakkında genel bilgiler;

Sistit nedir, sistitin sebepleri nelerdir? Sistit belirtileri, tedavi yöntemleri ve sistitten korunmak için neler yapılmalıdır konu hakkında merak ettikleriniz ve daha fazla bilgi bu makalemizde yer almaktadır.

Olguların büyük bir bölümünde etken bağırsak kökenli mikroplardır. Enfeksiyon zamanında tedavi edilmezse, hastalık böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilir. Sık sistit geçiren hastalarda aynı mikrop, tedaviye karşın, yeniden etkinleşebileceği gibi, başka tür bakteriler de yinelemelerden sorumlu olabilir. Sık yineleyen enfeksiyonlarda idrar kültürü uygulanmazsa, antibiyotik tedavisi genellikle başarısız kalır. Daha seyrek olarak, sıradan mikroplar dışında, kadınlarda özellikle Chlamydia cinsi mikroorganizmalar) ve verem basili de sistite neden olabilir.Bakteriler idrar kesesine şu yollardan ulaşabilir:


• Dışardan, aşağıdan yukarıya, dölyata-ğı aracılığıyla;
• böbrek ve idrar yollan aracılığıyla, yukardan aşağıya;
• yakın dokulardaki enfeksiyon odaklarından lenf yoluyla (kolit, apandisit, erkeklerde prostat, kadınlarda üreme yolları iltihabından).

Sistitin ortaya çıkması için idrar kesesinde mikropların bulunması zorunludur, ama başka etkenlerin de sürece katılması gerekir. Bu etkenler arasında, prostat büyümesi ya da idrar kesesi felci nedeniyle idrar kesesinde sürekli bir miktar idrar kalması; gebelik; soğuk; dölyatağı sarkmasından sonra bazı organlarda kan birikmesi ya da yakın organların taşlar, idrar sondası vb etkisiyle yaralanması sayılabilir. Yetersiz temizlik koşullan, bedensel hareketliliğin azlığı, cinsel ilişki de kolaylaştıncı rol oynayabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp