Sistitin Bitkisel Tedavisi Nasıldır

Sistitin Bitkisel Tedavisi Nasıldır

Aldığınız bütün önlemlere, yediklerinize dikkat etmenize rağmen beklenmedik bir sistit atağıyla mı karşılaştınız? Doktorunuzun istediği idrar kültürünün sonuçlarını beklerken homeopati, fitoterapi ve ayurveda gibi çeşitli doğal tedavi yöntemlerinin yardımına başvurabilirsiniz. Homeopati. Eğer enfeksiyon çok şiddetli ağrı ve idrar sırasında (ve sonrasında) yanmaya neden oluyorsa canthrarise otundan medet umabilirsiniz. Bunun için her iki saatte bir dil altına 3'er damla cantharis damlatın. İdrarda kan da varsa aynı şekilde ve dozda Mercurius corrosivum kullanın.

Şayet sistit tekrarlıyorsa, özellikle öfkenizi bastırdığınız dönemleri takiben ortaya çıkıyorsa ve kültür sonuçları negatifse günde 2 defa 5'er damla Staphysagria almalısınız. Akut ve tekrarlayan sistitlerde akşamları 4'er damla Colibacillum da etkilidir. Oligoelementler. Kronik ve tekrarlayan vakalarda iki günde bir minik bir kapsül bakır-altın-gümüş kokteyli kullanın. Bağışıklık sistemini güçlendiren manganez, çinko-bakır karışımı da haftada üç defa 1'er kapsül alındığında etkilidir. Ayurveda. Antik Hint tıbbı ayurvedanın önerdiği tedavi yöntemleri de son derece faydalıdır. Ancak ayurvedik reçetelerin de kapsamlı bir incelemenin ardından konunun uzmanı tarafından önerilmesi gerekir. Antienflamatuar etkili, sistit tedavisinde en çok başvurulan bitkisel ve mineral kaynaklı ilaçların yan etkisi de yok.

Sistite karşı beslenme

Doğal tedavi yöntemlerinden söz edip de beslenmeyi atlamak olmaz. Sistite karşı etkili olan beslenme kuralları, Stafilokok ve Escherichia coli gibi vajinal ve anal bakterilerin etkisini azaltacak yiyecekleri içeriyor. Alkalinli ortamlarda daha kolay üreyen bu bakterilere karşı idrardaki asit miktarını artırmak gerekiyor. Sistite yatkın olan kişilerin, idrarlarındaki Ph dengesini değiştirmeleri ve asit oranını artırmaları gerekiyor. Bu amaçla işlenmemiş tahıllar, beyaz et, taze peynirler, yumurta ve tatlı patates yenmesi öneriliyor. Yine antimikrobik ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle soğan, pırasa ve sarımsak da bu kişilerin öğünlerinden eksik etmemeleri gereken yiyecekler.

Ayrıca enzim yönünden çok zengin olan okaliptüs balı da özellikle sistite karşı çok etkili. Pekliğe karşı önlem almak, sık sık ve düzenli olarak su içerek idrar yolunu temizlemek, bol meyve, sebze, işlenmemiş tahıl ve yoğurt yemek büyük önem taşıyor. Süt fermentleri, sistite karşı çok etkili olduğundan (öyle ki kronik sistite karşı süt fermentlerinden hazırlanan vajinal fitiller kullanılıyor) beslenmeye mutlaka dahil edilmesi gerekiyor. Sistite karşı alınabilecek önlemler Günde en az iki litre su, maden suyu ve bitki çayı için. Sık sık tuvalete gidin. Her cinsel ilişkiden sonra tuvalete gitmeyi ihmal etmeyin. Sadece doktorunuz tavsiye ettiğinde vajinal banyoya başvurun.

Sistit Tedavisi

İdrar yollarının iltihaplanması anlamına gelen sistit, idrar yolları ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan biridir. Görülme oranı kadınlarda çok daha yüksek olan sistite, kadınların en az yüzde 20'si, yaşamları boyunca en az bir kez yakalanır. Zamanında tedavi edilmezse böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilen bir hastalık olan sistit, mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlarda oluşturabilir.

Sistitin belirtileri nelerdir?
  • İdrar yaparken yanma ve sızı(İdrar yaptıktan sonrada sürebilir),
  • Sık idrara çıkma,
  • Ağrının kasıklara ve makata yayılması,
  • Ateş,
  • Terleme,
  • Yorgunluk,
  • Kusma ve bulantı,
  • İdrarın bulanık, kötü kokulu olabilir.
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi olabilir.
Hastalığın teşhisi nasıl konur?
Bir ürolog şikayetlerin tarifine ve testlere dayanarak teşhis koyabilir. Bu testler idrar analizleri, sistoskopi (özel bir aletle üretra ve mesanenin gözlenmesi) ve damar içi pylogram denilen özel bir röntgen çekimini kapsar. Bu tetkikler özellikle enfeksiyona zemin hazırlayan faktörleri araştırmak için yapılır. Enfeksiyona neden olan bakteriyi tanımlayabilmek için de idrar kültürü gerekebilir. Sistit hemen ve uygun şekilde tedavi edilirse önemli bir hastalık değildir. Sistit ve altında yatan neden tedavi edilmezse, kronik ve insanı zayıf düşüren bir şekle girer.

Hastalığın nedenleri nelerdir?

Normalde bakteriler; üreme organları ve anüs bölgesinde yaşamaktadırlar. Bazen bu bakteriler alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaşırlar. Mesaneye ulaşan bakteriler işeme ile dışarı atılırlar. Ancak mesaneye gelen bakteri sayısı atılandan fazla ise mesanede ve daha sonraki aşamada böbreklerde iltihaplanmaya yol açarlar.

Bulaşma cinsel birleşme esnasında veya genital temizliğin az olduğu durumlarda oluşabileceği gibi uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menopozda düşük östrojen seviyesi nedeniyle de oluşabilir.

Kadınlarda uretra erkeklerinkinden çok daha kısa olduğu için dış ortamdan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaydır. Bu nedenle kadınlarda sistitlerin görülme oranı çok daha fazladır. Kadınların en az yüzde 20'si yaşamları boyunca bir kez sistite yakalanırlar.

Nadir de olsa sistiti oluşturan bakteriler böbrek ve idrar yolları aracılığı ile yukarıdan aşağıya veya yakın dokulardaki enfeksiyon odaklarından lenf yoluyla da mesaneye ulaşabilirler.

Sistitin en sık rastlanılan sebebi Escherichia coli (E.coli, koli basili) adlı mikroorganizmadır. Bu bakteri kalın barsaklarda normal olarak bulunabilir ve cinsel ilişki ile mesaneye ulaşabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp