Sinir Sikismasi

Sinir Sikismasi : Sinir Sıkışması Nedir | Belirtileri | Tedavisi

Sinir Sıkışması : Sinirler beyinden aldıkları emirleri kollara, bacaklara ve vücudun diğer kısımlarına taşırlar. Sinirler aynı zamanda deriden duyularıı duyuları üst merkezlere taşırlar. Sinirler ve beyin arasında omurilik vardır. Bir anlamda omurilik omurganın içinde beynin bir uzantısı gibidir. Omurilikten kol ve bacaklara (veya vücudun başka bölgelerine) giden sinirlere çevresel sinirler adı verilir. Her bir sinirin içinde beyindeki emirleri hedef organlara taşıyan yada deride ki duyuları omuriliğe oradan da beyne ulaştıran milyonlarca sinir lifi vardır.

Sinirler milyonlarca sinyali vücut boyunca taşırlar. Bir sinir lifi fiberoptik bir kablo gibidir. Bu kabloların milyonlarcası bir kablo oluşturur. Beyindeki elektiriksel iletiler lifler yoluyla kaslara iletilir. Yada derideki bir duyu sinir lifi aracılığıyla omuriliğe oradanda beyne taşınır.

Sinir Sıkışmasının En Çok Görüldüğü Yerler

Sinir sıkışması, sinirlerin yüzeye yakın olan bölgelerde eklem yerlerimizde daha çok görülür. Sinir eklem bölgelerinde yüzeye yakın olur ve sinirin korunması için bir oluk ya da tünel ile sağlanmıştır. Bu yerler, dirsek ve bilekler ile dizimizin arka tarafı ile bileğimizin döndüğü yerlerdir. Sinir sıkışmasının olduğu bölgeye göre farklı hastalıkların belirtileri ile karıştırılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu bölgelerdeki sıkışmalar ilgili hastalıklardan farklı olmakla beraber onları tetikleyici etkilerde gösterir:

Boyunda olursa - Boyun Fıtığı
Belde olursa - Bel Fıtığı
Bilekte olursa - Karpal Tünel
Kalça ve Bacakta - Siyatik
Başta olursa - Nevralji
Eklemlerde olursa - Eklem Romatizması

Sinir Sıkışması Belirtileri

>> En önemli yakınma ağrıdır. Ayrıca uyuşma, kuvvet kaybı, kıllanmanın artması -azalması, terlemenin artması- azalması gibi belirtiler olur. Ayrıca denervasyon hipersensitivite adını verdiğimiz soğuk ve sıcaktan daha fazla etkilenme görülebilir.
>> Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omu-zlara yayılan ağrıdır. Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir. Diğer belirtilerden biri de ellerde koordinasyon (eşgüdüm) kaybıdır.
>> Sinir seviyesinin hangi seviyede (yani hangi omur düzeyinde) olduğuna bağlı olarak, ağrı ve güçsüzlük değişik bölgelerde hissedilir.

Sinir Sıkışması Tedavisi

Hastalığın tanısı koymada mevcut birçok yöntem mevcuttur. Hastadan alınan bilgi bunların en önemlisidir. Dirsek ile ilgili geçirilmiş bir sorununuz varsa doktorunuz sizden çeşitli röntgenler istiyebilir. Ayrıca elin, elbileğinin kaslarının ve sinirlerinin elektriksel yanıtını görmek üzere EMG istenebilir.

Dirseğinin üzerine düşenler
Dirsek hareketi ile ilgili işlerde çalışanlar (sekreterler, şöförler gibi)
Diabet hastaları
Artrit problemi olanlar veya troid problemi olanlar
Alkolikler risk altında olan kişilerdir.

Cerrahi Tedavi

Eğer konservatif tedavi ile kas güçsüzlüğü ortadan kaldırılamıyorsa yada ağrı şikayetleri sürüyorsa ileri tetkikler yapılarak cerrahi tedavi planlanmalıdır. Cerrahi de birçok yöntem mevcuttur, ancak en sık olarak anterior submuscular transpozisyon adı verilen sinirin geçtiği kemik tünelin arkasından önüne alınması olarak tarif edilebilecek işlem uygulanır. Cerrahi tedaviden sonra rehabilitasyon planlanarak elin gücünün tekrar kazanılması sağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp