Sinir Sıkışması Sendromu

Sinir Sıkışması Sendromu : Sinir sıkışması derken akla sinirlerin geçtiği kanalların daralmasıyla ortaya çıkan bütün hastalıklar gelmektedir. Sıkışma, özellikle sinirlerin, kemiklerin oluşturduğu dar bir kanaldan geçerek ilerlediği kol ve bacaklarda görülmektedir. 
 
Örneğin bu kanallara, enfeksiyon nedeniyle baskı yapılırsa buradan geçmekte olan sinirler de sıkışmış olurlar. Başlangıçta kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi görülür, ancak zamanla bu ağrıya ve felce dönüşebilir.Tıkanma sendromundan ancak sinir uyarımı, iletim ölçümü yapılmış ve kasların spontan aktiviteleri incelenerek tam konulmuşsa bahsedilebilir.
 
Tedavi: Tedavi şikayetin nedenine, süresine ve şiddetine göre düzenlenir.İlk önce tıkanma sendromuna klasik bir tedavi uygulanır: Hareketsiz durma (Karpal tünelsendromu görüldüğünde bileğe destek verme)Ödemi gideren ilaçlar verilir.
 
Şayet tedaviden sonra ağrı yokol- muşsa, ameliyatı unutun. Bir hafta sonra ağn hâlâ devam ediyorsa, uyuşukluk ve hatta kas erimesi başgös- teriyorsa o zaman siniri rahatlatacak bir ameliyat zorunludur. Ancak her şeyden önce mudaka bir kontrol gereklidir.Ameliyadarı kesinlikle uzman cerrahlara (örn, el cerrahlarına ya da nöroşirurji uzmanlarına) yaptırın. Şayet ameliyat düzgün yapılmazsa yara izleri kalır ve o da tıkanma sendromunun bütün semptomlarıyla yeniden nüksetmesini sağlar. Hatta durum, sinirin öncekinden farklı olarak zedelenmiş olması nedeniyle, daha da kötüleşebilir.

Sinir Sıkışması Nasıl Geçer

Sinir sıkışması nasıl geçer konusunda öne sürülmüş birçok fikir bulunmaktadır. Ancak sinir sıkışmasını geçirmek için uygulanacak yöntemlerde herhangi bir başka rahatsızlığa meydan vermeyecek profesyonel müdahale gerekmektedir. Sinir sıkışması, vücudumuzdaki sinirlerin çevremizdeki dokuların sinirlerine aşırı baskı yaparak ortaya çıkan bir sinir hastalığıdır. Sinir sıkışmasının gerçekleştiği bölgede ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtiler yoğun şekilde hissedilebilmektedir. Sıklıkla el, bilek, kol, ayak, bacak ve bel gibi bölgelerde gerçekleşen sinir sıkışması vücudun her yerinde de oluşabilmektedir.

Erken tanı ve tedaviyle kolaylıkla giderilebilen bir sinir hastalığı olan Sinir Sıkışmasının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

İğne batması ve karıncalanma hissi
Kaslarda seğirme ve güçsüzlük
Sorunlu bölgede uyuşukluk ve duyu kaybı
Ayak ve ellerde harekette güçlük
Şiddeti gittikçe artan ağrı
Gibi belirtiler gerçekleştiğinde sinir sıkışması var denilebilmektedir. Eğer sinir sıkışması omurilik bölgesindeki bir sorundan dolayı kaynaklanıyorsa öksürme, hapşırma gibi durumlarda ağrı şiddetini göstererek artmaktadır.

Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis Edilmektedir?

Sinir sıkışması belirtilerinden bir ya da birkaçını yaşayan hastalar, sinir cerrahisiyle ilgilenen uzmanlara gittiklerinde eğer doktorunuz sinir sıkışmasından şüpheleniyorsa, sizi yaklaşık 1 saat süren bir dizi teste tabi tutmaktadır.

3 aşamada gerçekleştirilen sinir sıkışması testlerinden bahsedeceksek olursak;

Sinir İleti Çalışması

Elektriksel iletimini ölçüldüğü bu testte, sorunlu bölgeye bazı elektronlar yerleştirilmektedir. Can yakmayan bu testte yoğun olarak başlayan elektrot gönderilmesindeki miktar gittikçe azaltılmaktadır. Sinirlerdeki iletim bozuklarının ve sinirlerin iletim hızının ölçüldüğü bu testte test sonuçları doktorunuza makineden çıkan bilgi formuyla ulaşmaktadır.

Elektromiyografi(EMG)

Teste başlamadan önce iğne biçimindeki elektrotlar kasların içine yerleştirilerek, kaslardaki elektrik deşarjının ölçülmesi sağlanmaktadır. Tedavi sırasında ufak çapta ağrılar hissedebilirsiniz. Ve iğne biçimindeki elektrotların yerleştirilmesinden dolayı ufak yaralanmalarınız olabilmektedir. Elektrotların kasların içine yerleştirilmesiyle kasların hareket etmesi sağlanır. Sinir sıkışmasının varlığı ve şiddetiyle ilgili detaylı bilgileri sunan EMG testinde önemli veriler elde edilmektedir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme(MR)

Radyo frekansları kullanılarak vücudun içindeki sert ve yumuşak dokuların görüntülenmesi hedeflenmektedir. Sinir sıkışmasının tanısında ve ön çapraz bağ yaralanmalarında etkin veri elde edilmektedir. Bu yöntemle bağ dokularının ve kıkırdakların durumu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşılmaktadır.

Sinir Sıkışması Nasıl Giderilmektedir?

Gerekli testler sonucu sinir sıkışması teşhisi konan hastalarda, ağrı, karıncalanma ve uyuşukluğu tetikleyici hareketler engellenerek ve bu bölgelerde atel ya da bant kullanılarak hasta dinlenmeye çekilmektedir. Tedavinin ilk aşaması dinlemeyle gerçekleşmektedir. Hasta dinlenme aşamasından sonra fizik tedavi uygulamasına yönlendirilmektedir. Sinirler üzerindeki baskıyı hafifletmek için doktorunuz fizik tedavi sırasında bir takım hareketleri uygulamanızı istemektedir. Bu hareketler sinirlerin üzerindeki baskıyı hafifleterek kasların esnemesini ve güçlenmesini sağlamaktadır.

Sinir sıkışmasına bağlı olarak gelişim gösteren ağrı ve karıncalanmaların giderilmesinde tercih edilen bir diğer yöntem ilaç uygulamasıdır. Analjezik ve kortkosteroid enjeksiyonlar en sık başvurulan ilaç uygulamalarıdır.

Hastalığın şiddetine göre en baştan uygulanan bu yöntemler işe yaramadığında cerrahi müdahale söz konusu olmaktadır. Cerrahi müdahale için hastanın başvurduğu andan itibaren 2 ay beklenmektedir. Gerçekleştirilen cerrahi operasyon, sinir sıkışmasının bulunduğu bölgeye ve sıkışma nedenine göre farklılık göstermektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp