Siğiller Nedir

SİĞİLLER NEDİR


Siğil derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen İnsan papilloma virüsü / HPV olarak bilinen bir virüse ait enfeksiyonlardır. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler.

Bu son derece yaygın, bulaşıcı ama zararsız kabartılar, vücudun neredeyse her yerinde ortaya çıkabilir ama en çok elleri ve yüzü etkiler. Etkiledikleri vücut bölümüne ve görünümlerine  göre sınıflandırılmış üç farklı tür siğil vardır. Siğiller yalnızca epidermisi yani cildin üst katmanını etkiler.
 
NEDENLERİ VE YAYILMA BİÇİMLERİ
 
■ Siğil, insan papilloma virüsü (HPV) diye bilinen bir virüsün, deri hücrelerini istila edip yüzeyde gördüğümüz kuru cilt yumrularına yol açacak biçimde hızla çoğalmalarına neden olur.
 
■ Virüsün en az 35 çeşidi bulunmaktadır ve aralarındaki farklı türler, vücudun farklı bölgelerinde siğillere neden olur. Bazıları siğile neden olmayabilir ama yine de kimliklerinin saptanması gerekir.
 
■ Siğiller doğrudan temasla yayılır. Buna vücudunuzun bir bölümünün, bir başka bölümle teması da dahildir. Bir bölgedeki siğile dokunursanız virüsü parmaklarınızla kapıp hassas bir başka cilt yüzeyine taşıyabilirsiniz.
 
■ Kuluçka süresi ortalama iki üç ay arasında olsa da virüs bulaştıktan sonra siğilin ortaya çıkması bir ayla bir yıl arasında sürebilir.
 
DOĞAL ÖMÜRLERİ
 
El ve yüzdeki yaygın siğiller, küçük koyulaşabilen et renginde veya yarı saydam kabartılardır. Çoğu kendiliğinden geçer. Çalışmalar, siğillerin yaklaşık yüzde otuz beşinin altı ay, yüzde ellisinin bir yıl ve yüzde atmış beşten fazlasının iki yıl içinde yardımsız yok olduğunu göstermiştir. Kendiliğinden yok olan siğiller iz ya da belirti bırakmaz.
 

Siğil Tedavisi

Genellikle siğili kendi haline bırakıp yok olmasını beklemek en iyisidir. Bazı tedaviler acı verebilir ve cildi yaralama riski vardır. Ne var ki, eğer siğil sorunluysa ve fazlasıyla dikkat çekiyorsa alınmasını isteyebilirsiniz. Temel tedavi seçenekleri şunlardır:
 
■ İlk seçenek, genellikle reçetesiz satın alabileceğiniz siğil yok edici bir sıvıdır. Birçok durumda siğilin üstüne bu sıvıyı sürer ve kurumaya bırakırsınız. Siğil sonunda soyulup gidene kadar işlemi yinelersiniz. Ayrıca siğil yok edici sıvı emdirilmiş yara bantlarını da deneyebilirsiniz.
 
■ Bu sıvılar etkisiz kalırsa doktorunuz kullanmanız için salisilik veya laktik asit ya da başka cilt gevşetici maddelerden oluşan daha güçlü bir solüsyon sağlayabilir.
 
■ Diğer seçenekler, kriyo cerrahi (siğili dondurarak düşürmek için sıvı nitrojen kullanılır) ve cildi yakarak düşüren elektrokoterdir. Bu yöntemlerin ikisini de tekrarlamak gerekebilir çünkü siğillerin ortalama yüzde otuzu yaklaşık bir yıl içinde aynı yerde veya yakın bir bölgede yeniden ortaya çıkar.

Tedavi

Asitik kremler ile
Buz tedavisi ile
Yakarak tedavi ile
Lazer tedavisi ile
Cerrahi müdahale ile

Türleri

Yaygın Siğiller : Ellerde, parmaklarda ve tırnak çevresinde görülen bu tip siğiller çok yaygındır.çocuklarda sık görülür.
Ayak Tabanı Siğilleri : Diğer siğillerden farklı olarak deri içine gömülü görünümdedirler ve ağrı yapabilirler.
Düz Siğiller : Küçük,yumuşak ve üzerleri düz siğillerdir.Vücudun her yerinde olabilir genellikle diz boyun ve bilektedirler.
İpliksi Siğiller : Özellikle göz kapakları ve dudaklara yakın bölgelerde olurlar.
Genital Siğiller : Yetişkinlerde daha sık görülür.Farklı büyüklük ve sayıda olabilir. Genital organların dışında ve bayanlarda vajina, rahim ağzı gibi iç kısımlarda da olabilir.Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda rastlanır. Bu tip, özellikle bayanlarda rahim ağzını uzun süre tedavi edilmeksizin tutarsa kansere kadar giden değişikliklere neden olabilir.

Bulaşma

Siğiller direk kişiden kişiye temasla bulaşır.Siğiller bulaştıktan sonra hemen meydana çıkmazlar.Kuluçka dönemi günlerce hatta aylarca sürebilir.El, ayak tabanı ve düz siğillerin bulaşma riskleri düşüktür.Ancak genital siğillerin bulaşma ihtimali cinsel temas olduğu için çok yüksektir. El sıkmakla düz siğillerden virüs bulaşması zordur.

Siğil Neden Oluşur?
Siğiller, cildimizin üst tabakasına bir virüsün yerleşmesi sonucu ortaya çıkan, iyi huylu deri kabartılarıdır. Siğile neden olan virüslere HPV (human papillomavirus) denir. Bir şekilde cildinizde kesik ya da yaralanma olduğunda bu virüslerden birini kapma olasılığınız yükselir. Siğillerin çoğu zararsızdır ama virüs kaynaklı oldukları için son derece bulaşıcıdır. Siğile doğrudan temas etmek ya da siğile değen başka bir şeye temas etmek, virüsün yayılmasına neden olabilir. Ellerde, parmaklarda ve ayaklarda sık görülür.

Siğiller vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir ve genellikle cilt renginde, sert ve pürüzlü olurlar. Öte yandan koyu renkte (kahverengi, gri-siyah), düz ve yumuşak siğil türleri de vardır. Örneğin ayak tabanındaki siğiller düz bir görünüme sahiptir ve nasırla karıştırılabilir. Bu tür siğiller yürüdükçe içe doğru itilip ağrı yapabilirler.

Hemen herkeste siğil çıkabilir ama bazı kişilerin siğile neden olan HPV virüsünü kapmaya daha yatkın olduğu düşünülür. Çocuklar, ergenlik çağındakiler, tırnaklarını yiyenler, tırnak etlerini koparanlar ve bağışıklık sistemi (vücudun savunma mekanizması) zayıf olan kişilerde siğil oluşması riski daha yüksektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp