Siğil Nedir

Siğil Nedir :

Siğil esasında bir virüs rahatsızlığıdır. Human papilloma virüs denilen bir virüsün insana bulaşması ile oluşan ve deride bazı et beni şeklinde dokuların meydana gelmesine sebep olan bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Birçok insanda vücudunun belli yerlerinde siğiller vardır. Çocuklar siğile daha yatkındır. Bulaşıcı olduğu için riskli sayılabilir ama genital siğiller hariç hayati tehlike doğuran bir hastalık değildir. Genital bölge siğillerinde kanser riski ihtimali olduğu için onlar tehlikeli olabilir. Genital siğiller dışında daha birçok siğil çeşidi vardır. Yüzde, elde, ayakta çıkan siğiller gibi vücudun her noktasında siğiller ortaya çıkabilir.

Virüsler nereye bulaştı ise o bölgede siğil ortaya çıkabilir. Bu da genellikle temasla ortaya çıkar. Ya da ortamda virüsün olması nedeni ile mesela plaj, havuz kenarları, gibi yerlerde dolaşırken virüs bulaşabilir. Ama virüsün bulaşabilmesi için deride yara veya kesik bulunması gerekir. Sağlam deriden kolaylıkla girmez. Bu yüzden et, balık ya da kümes hayvanları ile uğraşan, ıslak iş yapanlarda da siğil fazlaca görülmektedir. Siğil virüsünün seksen taneden fazla çeşidi olduğunu söyleyen uzmanlar siğilin çeşidinin bulaştığı yere göre değiştiğini belirtiyorlar. Genellikle çocuklar ve genç insanlarda görülmektedir. Daha çok elde ve yüzde rastlanmaktadır. İki ya da üç mm. çapında kahverengi, ten rengi ya da pembe renkte küçük hafif çil havasında olabilir. Pek çok çeşidi bulunan siğillerin tedaviden sonra tekrar ortaya çıkma riski vardır.

Kişide ne kadar virüs bulunduğunu belirlemek mümkün olmaz. Bu ancak takiple anlaşılabilir. Siğil kendiliğinden gerileyen bir rahatsızlıktır. Bazı siğiller çıktıktan sonra birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolabilir. Bunun aksine yıllarca iyileşmeyen siğiller de vardır. Ama genellikle tedavi edilmesi gerekir. Siğil tedavisi sabır gerektirir. Tedavinin değişik türleri vardır. Basitçe ağızdan ilaç alınarak ya da iğne yoluyla tedavi edilmemektedir. Bunun yerine hasta olan noktayı yok etmek gerekmektedir.

Bunun bazı yöntemleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

*Dışarıdan sürülerek uygulanan asitler,

*Virüsü zayıflatan ya da bağışıklık sistemini kuvvetlendiren maddeler,

*Cerrahi yöntemler,

*Dondurma yöntemi,

*Yakma yöntemi,

*Nadiren de olsa lazer yöntemi uygulanan başlıca tedavi yöntemleridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp