Siğil Neden Çıkar

Siğil Neden Çıkar : Siğil aslında bir virüs hastalığıdır. ‘Human Papilloma Virüs' denilen bir virüsün bize bulaşması sonucu ortaya çıkıyor ve derimizde et beni denilen et parçacıkları oluşuyor. Seğil bulaşıcı olması sebebiyle tehlikeli sayılabilir.

Ama sonuçta hayatı tehdit eden bir hastalık değil. Tabi genital siğiller hariç. Bu tip siğillerde kanser riski olduğu için oldukça tehlikelidir. Genital siğil dışında pek çok siğil çeşidi var. Yüzde çıkan siğiller, elde çıkan siğiller, ayakta çıkan siğiller… Kısacası virüslerin vücuda dağılmasına bağlı olarak, vücudun her yerinde siğil ortaya çıkabilir.

Neden çıkar? Human Papilloma Virüs‘ ün başka bir insandan ya da hayvandan temasla geçmesi sonucu ortaya çıkıyor. Ya da herhangi bir ortamda bulunan virüsün insana geçmesi neticesinde ortaya çıkar. Mesela plajdan, havuz kenarından ya da bir eşya yoluyla geçebilir.

Ama bulaşabilmesi için genelde deride bir sıyrık, bir yara olması gerekir. Sağlam deriden kolay kolay giremez, genellikle deri zedelenmiş ise girer. Bu yüzden et, balık ya da kümes hayvanlarıyla uğraşanlarda ve ıslak iş yapanlarda siğil çok sık görülmektedir.

Siğiller Nasıl Bulaşır?


Siğil mikrobu deri bütünlüğünün bozulduğu bölgelerden deriye girer. Örneğin derideki bir çatlak ya da sıyrıktan vücuda girebilir veya tırnak kenarındaki derileri koparan çocuklarda bu bölgelerde kolayca yerleşebilir. Ortak kullanılan terlik, ayakkabı, havlu gibi kişisel eşyalardan, havuzlardan, duşlardan, hamam ve kaplıcalardan, tuvaletlerden, hijyene dikkat edilmediğinde kuaförlerden, ağda salonlarından bulaşabilir

Nasıl Tedavi Edilmeli?


Siğillerin tedavisinde hastanın yaşı, siğillerin yaygınlığı, yerleşim yeri ve süresi, hastanın bağışıklık durumu göz önünde bulundurulur. Siğiller, kişinin genel sağlığını bozmamakla birlikte kozmetik açıdan rahatsız edici, bulaşıcı, zaman zaman da ağrılı olmaları dolayısıyla tedavi edilmelidir.

Tedavide Temel Üç Yöntem


İlk yöntem doktor tarafından belirlenen asit yapıdaki kimyasal maddelerin deriye dışarıdan uygulanmasıdır, hasta bu tedaviyi evde kendisi siğiller geçene kadar 1-3 ay gibi bir süre uygulamaktadır. Fakat her siğil bu tedaviye cevap vermeyebilir. Diğer yöntemler ise direkt olarak siğil dokusunu tahrip etmeye yönelik tedavilerdir.

Elektrokoterizasyon (sıcakla tedavi veya yakma tedavisi) yönteminde deri önce uyuşturulur daha sonra içinden elektrik akımı geçen bir metal siğil üzerine dokundurularak siğil ortadan kaldırılır. İşlemden sonra oluşan yaranın temiz tutulması ve pansumanların yapılması gerekmektedir.

Kriyoterapi (soğukla tedavi veya dondurma tedavisi) yönteminde ise siğil -196 derecedeki sıvı azot gazıyla dondurulur, daha sonra bu doku kabuk şeklinde kendi kendine dökülür. Bu tedavi 15 gün arayla 3-6 kez tekrarlanır. Bu güncel tedavi metodu özellikle çocuklar için daha uygundur. Yaygın ve dirençli siğilleri olan hastalarda tedaviye bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar da eklenebilmektedir.

Deride görülen herhangi bir değişiklik durumunda, hastalığın yayılmadan tedavisi için en kısa zamanda bir dermatoloji hekimine başvurulmalı ve özellikle ortak kullanılan alanlarda bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olunmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp