Şifalı Bitkiler ve Kanser Hastalıkları

Şifalı bitkiler ve Kanser Hastalıkları

Pek çok bitkinin güçlü bir antineoplazma( amaçsız hücre çoğalımını önleyici) etkisine sahip olduğu söylenir. Her toplumun şifalı bitkilerle tedavi geleneğinde, kansere karşı etkili olduğu söylenen bitkiler yer almaktadır. ABD'ndeki bir araştırma grubu tarafından, dünya üzerindeki tüm çiçekli bitkiler, olası kanser önleyici etkileri bakımından inceleniyor. Bazı olumlu sonuçlara ulaşabilmek için tabii ki zamana ihtiyaç vardır. Tıbbi tedavi de kullanılan bazı mucize ilaçlar, bitkilerden elde edilen etken maddeler içermektedirler. Bu konuda gösterilebilecek en önemli örnek, kan kanserine(lösemi) karşı kullanılan, vinblastin ve vincristin alkaloitlerini içeren, Madagaskar kökenli Cezayir menekşe sifVinca rosea) adlı bitkidir.

Şifalı bitkilerin belirli bir amaç doğrultusunda kullanılabilecek spesifik ilaçlar haline dönüştürülebilecekleri konusunda bir fikir verebilir bize bu örnek, ama değerini küçümsemeden, bu tür etkinliklerin de bir sının olduğunun düşünülmesi gerekir; çünkü burada, kanser lokal bir hastalıkmış gibi kabullenilerek, spesifik ilaçla tedavi edilmek istenmektedir. Halbuki bu hastalığın, bir sistem hastalığının dışavurumu olarak görülmesi ve bedenin kontrolü yeniden ele alabilmesini sağlayabilmek için, beden sistemlerine yönelik tedaviler uygulanması çok daha doğru olabilir. Şifalı bitkiler, temizleyici, güçlendirici ve iyileştirici mekanizmaları destekleyici etkileri sayesinde, bu tür değişimlerin gerçekleşebilmesinde çok etkili olabilirler. Bu değişimlerin, bedensel, ruhsal ve duygusal boyutların tümünü kapsadığını ve kanser hastalıklarının tedavisinde uygulanabilecek en etkili yöntemolduğunu göz önünde bulundurmak gerekir sanırım. Tüm beden sistemlerini kapsayan böyle bir tedavide, kan temizleyici ve tümör oluşumunu önleyici bitkiler en önde gelenlerdir.

Kan temizleyici bitkiler

İçerdikleri maddelerin kan temizleyici ve normalleştirici etkilerisayesinde, uygun bitkiler bedeni destekler ve kanser türü hücre çoğalımının önünü alabilirler. Özellikle, karaciğeri etkileyerek bedenin zehirli ve zararlı maddelerden arındırılmasını sağlayan bitkiler bu konuda çok etkili olabilirler:

-Bilimsel adı Rumex crispus/Kıvırcık labada, yöresel adları,evelik veya sığırkuyruğu. Azdavay-Kastamonu-Erzurum yörelerinde, yaprakları genellikle dolma sarmakta kullanılan bir sebzedir. Bitkinin kökü, ağustos-ekim döneminde sökülür ve temizlendikten sonra gölgede kurutulur. Kuruduktan sonra da çok ince kıyılarak saklanır.

Kullanım biçimi: Yarım tatlı kaşığı çok ince kıyılmış kök, bir bardak soğuk suya eklenir, üstü kapalı olarak, düşük ısıda i0-15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakılır ve süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay, aç kamına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Hafif müshil etkisi vardır. Hindiba veya yapışkanotu ile karıştırılabilir.

-Bilimsel adı Arctium tomentesum/Dulavratotu veyaUluavrat otu kökü. Kökler eylül-ekim döneminde sökülür, temizlenir ve gölgede kurutulur. iyice kuruduktan sonra, çok ince kıyılarak saklanır.

Kullanım biçimi: Yukarıdaki gibidir. Bilinen hiçbir yan etki si yoktur.

Preparatlar: Dystoselect N, Echinacea olipoplex -Bilimsel adı İris germanica/Süsen kökü, yöresel adları, Mor süsen, İris kökü, Menekşe kökü, Mezarlık süseni, Susam kökü. Kökler eylül-ekim döneminde sökülür, temizlenir ve gölgede kurutulur. iyice kuruduktan sonra çok ince kıyılarak saklanır. Kullanım biçimi: Yukarıdaki gibidir. Günde 3 bardak taze Demlenmiş çay, aç kamına veya öğün aralarında içilir. Bilinen Hiçbir yan etkisi yoktur.

Preparatlar:
Basso grip, Cefan algin, Unotex N

Not: Yukarıda tanıtılan bu üç bitki kökü, eşit oranda karıştırılarak da kullanılabilir.

-Bilimsel adı Silybum marianum/Devedikeni tohumu, yöresel adları, Akkız, Deve kengeri, Kengel, Sütlü kengel, Şevkülmeryem. Karaciğeri tüm zehirli ve zararlı maddelerden arındırır, karaciğer hücrelerinin yenilenmesini(regenerasyon) destekler, en ağır karaciğer hastalıklarında bile gönül rahatlığı ile kullanılabilir.Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Kullanım biçimi: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı dolusu devedikeni tohumu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay, sabah aç kamına, öğlen yemeğinden yarım saat önce ve yatmadan yarım saat önce olmak üzere, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.

Preparatlar: Bilicura forte, Durasilymarin, Legalon, Marianon,Silibene 140.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp