Şiddetli Kulak Ağrısı

Şiddetli Kulak Ağrısı :

Hekime muayeneye giden çocuklarda en sık teşhis edilen hastalık, orta kulak iltihabıdır. İlk üç yaşlarına kadar bütün çocukların yaklaşık üçte birinde , orta kulak iltihabı oluşmaktadır. Orta kukla iltihabı, aynı zamanda , çocuklardaki işitme kaybının en sık sebebidir.

Orta Kulak İltihabı Nedir ?

Kulak zarı ve kemikçiklerinden oluşan orta kulak bölümünün mikrobik iltihabına verilen isimdir. Bir veya iki kulakta birden oluşur. Çocuklarda sık görülmesine rağmen ,yetişkinlerde de görülebilir. Sıklıkla , kış ve ilkbahar başlangıcında görülür.

Önemli midir ?

Evet, oluşturduğu işitme kaybı, bunun sonucu olarak çocukta öğrenme kapasitesinin azalmasına ve konuşmasının gecikmesine yol açtığı için önemlidir. Şiddetli kulak ağrısına yol açabildiği, özellikle kulak kemiği ve baştaki diğer bölgelere yayılabileceği için de önem arz eder. Mamafih gerekli ve düzenli bir tedavi uygulanırsa, önemli değildir ve işitme kaybı hemen hemen her zaman düzelir. Bundan dolayı , orta kulak iltihabının teşhis edilmesi ve tedavinin hemen başlaması çok önemlidir.

Orta Kulak Nasıl Çalışır ?

Orta kulak, dış kulak yolundan kağıt inceliğindeki kulak zarı ile ayrılan ve bezelye büyüklüğünde içi hava dolu olan bir boşluktur. Orta kulakta, kulak zarı ile iç kulak arasındaki üç kemikçik, bir nev‘i köprü oluşturmuştur. Ses dalgaları kulak zarına çarptığı zaman , zarla birlikte bu üç kemikçik de titreşir ve iç kulağa yansıyan dalgalar, bu arada , beyine gönderilen sinir uyarılarına dönüşür.

Sağlıklı orta kulakta, kulak dışındaki (atmosferik ) basınç kadar basınca sahip hava bulunur, böylece zar ve kemikçikler serbestçe titreşebilir. Burun arkası boşluktan ( geniz ) orta kulağa uzanan ve ‘östaki borusu ‘ diye isimlendirilen bir boru vasıtası ile orta kulak havalanır. Esnediğiniz veya yutkunduğunuz zaman kulağınızda ‘çıt‘ şeklinde bir hava sesi duyarsınız, bu demektir ki , hava basınçlarını eşitlemek için bu orta kulağa bir hava geçişi olmuştur. Bu olay , her gün binden fazla kez kendiliğinden tekrarlanır.

Orta Kulak İltihabına Ne Yol Açar ?

En sık olarak , ağız veya burundan giren , östaki borusu vasıtasıyla orta kulağa ulaşan mikroplar yol açar. Grip nezle , alerji , sinüzit veya soğuk algınlığı gibi durumlarda östaki borusu da şişer ve tıkanır, böylece orta kulağa hava geçemez ve orta kulak temizlenemez , iltihap sırasında kulak ağrısı , kızarık kulak zarı , zarın arkasında püy toplanması görülür. Bazen kulak zarı delinir ve iltihap kulak dışına akar. Fakat çoğunlukla östaki borusu açılamadığı için kulak akıntısı orta kulakta birikir. Buna, ‘orta kulakta sıvı birikimi‘ denir ve sıklıkla sürekli bir hal alır. Ağrılı , ateşli orta iltihabı geçtikten sonra bu sıvı , burada haftalar, aylar hatta yıllar boyu kalabilir. Daha da kötüsü , sıvının varlığı mikropların burada rahatça çoğalmalarına yol açarak , sık orta kulak iltihabına da sebep olur.

Orta Kulak İltihabının Şikayetleri Nelerdir ?

En sık, şiddetli kulak ağrısı olur. Kişi, kulakta basınç, tıkanıklık hisseder. Kulak ağrısını tarif edemeyen çocuklar, etkilenen kulaklarını çeker veya kaşırlar. Özellikle çocuklarda ağrı ile birlikte ateş de olur. İşitme çoğunlukla azalmıştır. Bu olay, orta kulaktaki sıvının,kemikçiklerin titreşimlerini azaltmasında kaynaklanır. Uygun tedavi ile bu sıvı kaybolur ve işitme eski haline döner. Uygun tedavi edilmezse , maalesef sürekli bir işitme kaybı gelişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp