Ses Kısıklığı 10

Ses Kısıklığı

Ses kalitesinde bozulma anlamına gelen bu rahatsızlık özellikle ses tellerini ilgilendiren bir olaydır. Ses telleri, gırtlak denilen kıkırdaktan yapılmış organ içinde hareketli bir çift organ olup, adale ve üzerini örten kaygan bir örtüden ibarettir. Nefes borusunun başlangıcında yer alan ses telleri yalnızca ses çıkarmakla kalmaz, nefes alırken açılarak; öksürme, ıkınma, ağır yük kaldırma ve yeme içme esnasında da kapanarak birçok önemli görevi üstlenirler. Ses tellerinden kaynaklanan ses bozuklukları işte bu organın üzerini örten kaygan mukozasını, altındaki adalesini ve tabi hareketini sağlayan eklemini ilgilendirir. Bu hastalıklar içinde ses teli nodülleri,ses teli polipi, iltihap gibi iyi huylu oluşumlar olacağı gibi, kanser gibi tehlikeli hastalıklarda vardır. Yine adalesini tutan fonksiyonel kas gerilim bozuklukları, eklemi tutan romatizmal hastalıklar sayılabilir. Ses kısıklığına yol açan sebepler olarak sesin aşırı ve yanlış kullanımı, çok sigara içme, çeşitli kimyasal tahriş edici buharlara maruz kalma, stres, burun, boğaz enfeksiyonları sayılabilir. Her ne sebeple olursa olsun, on beş günü geçen ses kısıklıklarında ses tellerinin kulak burun boğaz hekimi tarafından muayenesi gerekir.

Ses kısıklıklarının muayenesinde: ayna yardımı ile dil çekilerek yapılan gırtlak muayeneleri yanında, modern kliniklerde endoskopik metotla, hatta konuşma sırasında ses teli fonksiyonlarının incelenmesi, kaydı ve ses analizleri yapılabilmektedir. Ses kısıklığının sebebi anlaşıldıktan sonra tıbbi, cerrahi ve ses eğitimi verilerek tedavileri mümkün olmaktadır. Bazen ses tellerinin görünüşü hiç bozulmasa da açılma kapanma fonksiyonlarında bozulmalar olabilir. Genellikle ses teli adalesini ilgilendiren bu bozuklukta şan eğitimi yapılabilmekte ve fonksiyon düzeltilebilmektedir. Genellikle bu eğitimi ses eğitimcilerinin ve konuşma terapisti uzman kişilerin yaptırması istenir.

Ses tellerinin hareketlerini temin eden sinirlerin zarar görmesi durumunda da ses kısıklığı oluşabilir. Bu durum en çok tiroit cerrahisinden sonra görülmektedir. Ses tellerinden birisinin ya da her ikisinin birden felç olması mümkündür. Operasyondan sonra bu felcin kalıcı olup, olamadığı hemen anlaşılmaz ve 6 ay ile 1 sene beklenerek geri dönüş umulur. Bu süre sonunda düzelme 01-massa ülkemizde birkaç merkezde uygulanmakta olan "tiroplastl" teknikleri ile ses kısıklığı giderilmeğe çalışılmaktadır.

Sonuç olarak ses kısıklığı, ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Özellikle aşırı sigara içenlerde; ses telindeki kanserin ilk belirtisi olabileceği hatırdan çıkarılmamalıdır. Bugün sigaranın ses telinin üzerindeki örtüye az çok ama kesin olarak zarar verdiği ve bazı kişilerde bunun kansere dönüştüğü bilinen bir gerçektir. Gırtlak kanserinin ise bugün için en iyi tedavi şekli cerrahi olup sonunda ses kısıklığı ya da gırtlağın tümünün alınması durumunda sesin hiç çıkmaması gibi ağır sonuçlar vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp