Serviks Kanseri Tedavisi

Serviks Kanseri Tedavisi :

Servikal displazi ise, yüzeyel hücrelerin prekanseröz değişimleridir. Anormal hücreler kansere dönüşebilir. Kanserin yayılım derecesine göre 4 evresi vardır. Kanser yayıldıkça daha yoğun tedavi gerektirir.

Serviks kanseri nasıl gelişir?

Serviks kanserinin asıl sebebi tam olarak bilinmemektedir.

İki tip serviks kanseri vardır:

Skuamöz tip (epidermoid kanser): En sık görülen tiptir. Serviks kanserlerinin yaklaşık olarak % 80 - 85'i bu tiptir. Araştırmacılar bu kanserin seksüel yolla geçiş gösteren hastalıklardan kaynaklandığını öne sürmektedirler. Bunlardan biri Human Papilloma virüsün sebep olduğu kondilomlardır. Kanseröz tümör, serviksin yüzeyine veya içine doğru gelişir. Kanser genellikle yüzeyde gelişir ve erken dönemde smear testi yapılarak teşhis edilebilir.
Adenokarsinom: Bu tipi, servikal bezlerdeki dokulardan gelişir.

Servikal kanser riskinizin yüksek olduğu durumlar:


Anormal pap-smear testiniz varsa,
Seksüel partneriniz human papillom virus enfeksiyonuna sahipse veya geçirmişse,
Çok sayıda seksüel partneriniz varsa veya seksüel aktiviteniz 18 yaşından önce başlamışsa,
Yeni partnerinizle ilişki sırasında prezervatif kullanmamışsanız,
Önceden genital veya vajinal kanser geçirmişseniz,
Seksüel partnerinizin önceki partnerinde servikal kanser veya anormal servikal hücreler varsa,
Seksüel partnerinizin penisinde kanser varsa veya geçirmişse,
Sigara içicisiyseniz,
Bağışıklık sisteminiz zayıfsa,
Anneniz gebeliği sırasında DES (Diethylstilbesterol) hormonu almışsa, yakalanma riskiniz yüksektir.
Belirtileri nedir? Erken dönemde belirti vermezler. Adet dönemleri arasında veya ilişki sonrasındaki kanamalar ve lekelenmeler serviks kanserinin habercisi olabilir. Çoğu kadında şikayet yoktur. Kanser genellikle yıllık pap-smear takiplerinde veya muayenelerde saptanır. Bu nedenledir ki seksüel aktiviteye başlandıktan sonra yılda bir kez muayene olunmalı ve pap-smear testi yaptırılmalıdır. Daha önce hiç seksüel ilişkisi olmayan genç kadınlarda ilk muayene 21 yaşında yapılmalıdır.
Genellikle servikal kanser olan hastaların beklenmeyen bir zamanda anormal vajinal kanaması veya kanlı bir akıntısı olur. Adet dönemleri arasında, ilişkiden sonra veya menopoz döneminde olabilir. İleri evrelerde ise ağrı ortaya çıkar.

Nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tarafından spatula veya bir fırça aracılığı ile serviksten sürüntü alınarak bir cam üzerine yayılır ve hücreler patolog tarafından incelenir.
Pap-smear testinde izlenen hücreler:

Normal
Anormal
Prekanseröz
Kanseröz

Hafif bir anormallik izlendiyse tedavisiz veya tedavi ile normale dönebilir. Ama bunun takibi yapılarak tamamen normale döndüğünden emin olunmalıdır.

Eğer pap-smear da belirgin bir anormallik saptanırsa servikse kolposkop adı verilen teleskopik cihazla bakılabilir. (Kolposkop serviks ve vajinanın izlenmesine olanak veren özel bir mikroskoptur.) Bu muayene sırasında şüpheli bölgelerden küçük doku parçaları ve endoservikal küretaj denen servikal kanaldan örnek alınabilir. Bunlar patoloji laboratuvarında incelenerek kesin tanıya gidilir.

Nasıl tedavi yapılır?

Erken prekanseröz değişimler; lazerle, dondurularak (kriyoterapi), koterize edilerek veya cerrahi müdahale ile o kısım çıkarılarak kolaylıkla tedavi edilebilir.

Daha ileri durumlarda ise, konizasyon hatta histerektomi (rahimin alınması) yapılabilir.

Erken dönemde yakalanan serviks kanseri tedavisiyle kadının çocuk sahibi olma şansı korunmuş olur.

İleri evrelerdeki kanserin tedavisi ise hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, kanserinin yayılma durumuna bağlı olarak değişir.

Eğer invazif kanser küçük ve sadece servikste yer alıyorsa, bu durumda rahim, seviks, vajinanın üst kısmı ve çevreleyen dokular operasyonla alınır. Hastanın yaşına bağlı olarak yumurtalıklar alınır veya alınmayabilir. Eğer tümör yayılımı saptanmışsa operasyon sonrası radyoterapi yapılır.

Eğer kanser ileri evre ise veya operasyon hastanın genel durumu için risk taşıyorsa bu durumda radyoterapi yapılır veya kemoterapi ile kombine edilebilir.

Kanser erken dönemde saptanıp tedavi edilirse tam bir iyileşme sağlanmış olur. Eğer erken saptanmamış ve tedavide geç kalınmışsa kanser lenf nodlarına ve komşu pelvik organlara yayılır. Tümör büyür ve serviks dışına çıkarsa tedavinin başarısı azalır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp