Şeritler

Şeritler (Tenia)

Kafaları ile bağırsak duvarlarına sokularak, oradan emdikleri şeylerle yaşarlar. Sebep oldukları başlıca şikayetler. Karın ağrısı, iştahsızlık ve zaman zaman aç gözlülük, dışarı çıkmada düzensizlik, yorgunluk, kansızlık. Şerit, bağırsakta sürekli yeni halkalar teşkil eder.

Uzunluğu birkaç metreye varabilir. Alt kısmından kopan parçalar zaman zaman dışarı çıkar. Bu parçalar gübre içinde çimenlere, tarlalara varır. Buradan hayvanların midesine gelir. Orada şerit parçalarında bulunan döllenmiş yumurtalar gelişir ve bağırsak duvarını delerek kana karışır ve hayvanın adaleleri içerisine girerler. Böyle bir şerit cenini ihtiva eden et yendiği zaman bu cenin insanın bağırsağına yerleşir, orada büyür ve gelişir, böylece şeridin gelişme ve yayılma halkası tamamlanmış olur. Et iyi pişirilirse bu ceninler harap olur. Onun için bu hastalık az pişmiş etten olur.

Tedavi: Şeridi bir an evvel düşürmek lazımdır. Bunun için hastaya ilaç vermeden bir gün evvel müshil verilir veya bir şırınga yapılır. O gün akşam sardalye veya soğan, sarımsak gibi şeridi ürkütecek bir şey yedirilir. Ertesi sabah asıl şerit ilacı verilir. İki saat sonra, zehirlenmiş olan şeridi ve ilaç artıklarını uzaklaştırmak için bir müshil daha verilir.

Hastanın abdesti su ile dolu bir kovaya toplanır. Ve şeridin baş kısmının düşüp düşmediğine bakılır. Baş düşmediyse tedavi muvaffak olmamıştır. Bir ay sonra tedaviyi tekrarlamak lazımdır. Tedaviden sonra bir iki gün bağırsağı dinlendirmek üzere hafif yemek verilir. Gelişmiş bir şerit iki üç metre uzunluğa ulaşabilir ve 800 kadar halka yapabilir. Kafa takriben toplu iğne başı kadardır. Dört tane emici vantuzu vardır ve ortalarında çengelli bir halka vardır. Bu vasıta ile bağırsak duvarlarına yapışır. Şerit on-on beş sene yaşayabilir. lnsan bağırsağında ekseriya tek olarak yaşa

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp