Sensörinöral İşitme Kaybı

Sensörinöral İşitme Kaybı : Ani işitme kaybı öncelikle iç kulak tipinde bir sağırlıktır. Yani iç kulakta işitme organı olan kokleadan, beyindeki işitme merkezine kadar olan geniş alanda herhangi bir yerdeki hasara bağlı oluşabilir. İşitme kayıplarını orta kulak, iç kulak veya her ikisini kapsayan işitme kayıpları olarak grupladığımızda, iç kulak tipi işitme kaybından daha çok korkarız. İç kulak bizim gözle değerlendiremediğimiz, kemik dokusu içine gömülü bir alandır. Orta kulak gibi kolaylıkla cerrahi müdahalelerde bulunabildiğimiz bir bölge değildir. Bu da bizi biraz aciz konuma düşürdüğü için, tedirgin eder.

Ani işitme kaybı diyebilmek için iç kulak tipi sağırlığın en çok 3 gün içinde veya daha kısa sürede yerleşip, birbirini izleyen 3 ayrı frekansta, toplam 30 db. üzerinde olması gerekmektedir. Bu ani işitme kaybı belirtisinin klasik tanımıdır.

Belirtiler

Birden ortaya çıkar. Birden, hatta saniye ve dakika içerisinde ortaya çıkması çok önemli bir bulgudur. Bazen uykudan uyanınca fark edilir. "Aniden kulağım tıkandı", "Sabah kalkınca bir kulağımın tıkandığını fark ettim" gibi tanımlamalar çok tipiktir. Kulakta uğultu bulunabilir. Bazı olgularda baş dönmesi, dengesizlik, mide bulantısı olabilir. Bu durumda iç kulakta yerleşen denge merkezinin de etkilendiği anlaşılır. Tablo daha ciddileşir. Sağırlık çoğunlukla tek kulaktadır, %2 oranında 2 kulağı da tutabilir.

Nedenleri


Aslında ani işitme kaybı bir hastalık adı değildir, bir belirti adıdır, arkasında neden olarak başka hastalıklar taşıyabilir veya başka hastalıkların habercisi olabilir. Birçok bilinen ve bilinmeyen nedenleri vardır. En ilginç olanı bu belirtiyi yakaladığımız hastaların neredeyse %90'ında altındaki nedeni bulamayışımızdır. Bu grup a idiopatik diyoruz, yani nedeni bilinmeyen. Diğer nedenler arasında en sık virüslere rastlarız. Viral enfeksiyonlar koklea kanalına, denge merkezine, işitme ve denge sinirine yerleşebilir, buralarda iltihabi reaksiyon meydana getirebilirler. Daha spesifik virüslerden kabakulak, kızamık, aids, zona (uçuk) kulakta işitme kaybı yapma olasılıkları en yüksek olanlarıdır.

Kulağa toksik etkisi olan ilaçlar da (aminoglikozid grubu antibiotikler, kemoterapi ilaçları, idrar söktürücüler gibi) ani işitme kayıpları görülebilir. Frengi gibi bakterial enfeksiyonlar, multiple skleroz gibi nörolojik nedenler, akustik nörinom gibi beyin tümörleri, iç kulak ve orta kulak arasında doğuştan veya daha sonradan oluşan fistül varlıklarında ani işitme kayıplarına rastlanır. Vücudun kendi immün sistemi de sorumlu tutulabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp