Sedef Hastalığı

SEDEF HASTALIĞI

Sedef hastalığının dünyada 80 milyon kadar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Bu yaygın cilt sorunu bulaşıcı veya tehlikeli olmasa da acı verici, kötü görünümlü ve denetim altına alınması güç olabilir. Birçok durum hafiftir ve tedaviye yanıt verir; ancak, az bir bölümü hastaneye yatırılmayı gerektirebilir ve bazıları bir tür artrite yol açabilir.

NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Sedef, cilt hücrelerinin yenilenme sürecinin alt üst olması sonucunda ortaya çıkar. Normalde deri hücrelerinizin olgunlaşıp ölü hücrelerin sürekli dökülmekte olduğu yüzeye yükselmesi 21 ile 40 gün arasında sürer.Sedef hastalığında cildin yüzeyindeki hücreler çok hızlı çoğalır (genellikle iki üç günde).Böylece canlı hücreler yüzeye ulaşır ve görünür bir katman oluşturacak şekilde ölü hücrelerle birlikte yığılır.
 
■ Hücreler, üzerinde gümüş rengi kalın pullar olan iltihaplı, kırmızı yama biçimindeki lekelere (genellikle plak denir) dönüşür; çoğunlukla kuruluk ve tahriş olma durumu da görünür.
 
■ En çok etkilenen bölgeler, kafatası derisi ve kökleri, diz ve dirsek kıvrımları ve genellikle beldir.
 
■ Sedef hastalığının şiddeti, tek tük yama biçimindeki lekelerden vücudun geniş bir bölümünü kaplayan plaklara kadar değişebilir.

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

■ Sedef hastalığı, her an herkesin başına gelebilir ancak küçük çocuklarda, özellikle yaklaşık dört yaş altında çok ender görülür. Hastalığın gelişme olasılığın en fazla olduğu iki dönem vardır: onlu yaşların sonlarından yirmilerin ortasına kadar ve orta yaş dönemi.
 
■ Erkekler ve kadınlar eşit derecede etkilenir. Sıcak ülkelerde çok daha az görüldüğü için sedef hastalığı temelde daha soğuk iklimlerde görülen bir hastalık olarak değerlendirilir.
 
■ Uzmanların sedef hastalığının kesin olarak neden ortaya çıktığı konusundaki görüşleri belirsizdir. Genedk bağlantıya ilişkin güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Sedef hastası insanların yaklaşık üçte birinin ailesinde hastalık hikayesi bulunmaktadır. Anne babanız sedef hastalığı geçirdiyse yaşamınızın bir döneminde hastalığı yaşama olasılığınız yaklaşık yüzde ellidir.
 
TETİKLEYİCİ ETKENLER
 
Ailede sedef hastalığının olması, sizin de bu hastalığı geçireceğiniz anlamına gelmez. Genellikle sedef hastalığının başlangıcını sağlayan ya da hızlandıran başka etkenler vardır. Yaygın olarak hastalığı tetikleyen etkenler şunlardır:
 
■ Boğaz enfeksiyonları
 
■ Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan beta önleyicileri gibi ilaçlar. Artrit için iltihabı önlemek üzere verilen steroid olmayan ilaçlar, bazen sedef hastalığını tetikler.
 
■ Sedef hastalığı, kış boyunca kötüleşme eğilimindedir. Bu kısmen güneş ışığının yeterince güçlü olmamasına, kısmen de soğuk hava ve iç mekan ısıtmasının artırdığı cilt kurumasına bağlıdır.
 
■ Fiziksel ve duygusal stres, hastalığı tetiklemede önemli bir rol oynar.
 
TAMAMEN İYİLEŞİR Mİ?
 
Sedef hastalığına yakalanmanız, sonsuza kadar onunla yaşayacağınız anlamına gelmez.
 
■ İnsanların yüzde onu bir ya da iki atak yaşadıktan sonra bir daha hiç hastalanmamaktadır.
 
■ Hastaların çoğunda, küçük lekeler kendiliğinden veya kısa bir tedavi ile iyileşir.
 
■ Hastaların yalnızca yüzde beşi ile sekizinde, sedef hastalığının hastane tedavisi gerektirebilecek ciddi biçimleri görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp