Şaşılık Tipleri

Şaşılık Tipleri

İçe Şaşılık (Ezotropya)

Çocuklarda en sık gözlenen şaşılık tipidir. Doğumdan sonraki altı aya kadar çıkan şekline infantil tip denir ve ameliyatının bir yaşına kadar yapılması önerilir. İçe kaymalar genellikle hipermetropiyle birlikte görülür. Hipermetroplar uzaktaki cisimleri iyi görebilmek için uyum yaparlar. Uyum gözleri içe çeker. Hipermetropinin gözlükle tam düzeltilmesi sonucu, şaşılık tam düzeltilebilir. Bu akomodatif tip içe şaşılıktır. Bu tip şaşılıkta çocuk büyüdükçe hipermetropik gözlük numarası azaltılarak, şaşılık kontrol edilir ve ameliyata gerek duyulmaz.

Bazı durumlarda ise hipermetropinin tam düzeltilmesine rağmen bir miktar belirgin şaşılık kalabilir. Bu kısmı nonakomodatif tiptir. Şaşılığın gözlükle düzeltilemeyen kısmı ameliyatla düzeltilebilir.

Hipermetropiye ve akomodasyona bağlı olmayan tipteki içe şaşılıklarda tedavi yalnızca cerrahidir. İçe şaşılıkta ameliyat gereksinimi varsa, cerrahi en kısa sürede planlanır.

Dışa Şaşılık (Ekzotropya)

Ara sıra ortaya çıkan ve devamlı olan tipleri vardır. Ara sıra dışa kayma görünen şekli iki tiptir. Bunlar diverjans ve konverjans tipi olarak isimlendirilir. Son çare cerrahidir. Devamlı dışa kaymalarda da (hem yakına hem de uzağa) aynı tedavi yöntemleri geçerlidir. Bu sınıflandırmanın dışında kalan özel şaşılık tipleri de vardır:

Erişkin Yaşlarda Görülen Şaşılık

Erişkin çağda ortaya çıkan şaşılıklar ise göz hareketlerini yöneten sinirlerde çeşitli sebeplerle (travma, diyabet, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, çeşitli enfeksiyonlar, tümörler veya zehirlenmeler) meydana gelebilir. Öncelikle şaşılığa yol açan nedenlere yönelik tedavi yapılmalıdır. Genellikle çift görme şikâyetinin de olduğu bu kaymalarda belirli bir süreyi takiben cerrahi gerekebilir. Şaşılık tedavisinde gözlük kullanımının yanı sıra özel aletlerle yapılan ortoptik tedavi, kapama tedavisi, çeşitli damlalarla medikal tedavi ve cerrahi tedavi uygulanabilir.

Gizli Şaşılık

Gizli şaşılık, gözlerden biri kapatılınca ortaya çıkan şaşılıktır. Gizli kayma ülkemizde sık rastlanan bir göz hastalığıdır. Her iki göz açıkken birleştirici bir mekanizma ile beyin gözlerin paralel durmasını sağlar. Ancak gözlerden biri kapatıldığında bu mekanizma bozulur ve kapatılan gözde kayma oluşur.

Bu tip durumlarda hasta genellikle kaymanın farkında değildir ve gözlerde yorgunluk hissi, kızarıklık, ağrı, kuruluk hissi ve baş ağrısı gibi şikâyetlerle başvurur. Eğer hastada bir görme kusuru da var ise bu şikâyetler daha erken ortaya çıkar. Özellikle yakın okuma sonrasında hasta baş ağrısından şikâyetçi olur. Gizli şaşılık uygun gözlükler ve ortoptik (özel aletlerle) egzersizlerle tedavi edilebilir.

Erişkinlerde Şaşılığın tedavisi Nasıl Yapılır ?

Göz Egzersizleri: Konverjans yetmezliği adı verilen okuma ya da çalışırken göz'ün yeterli çalışmaması gibi özel durumların tedavisinde kullanılır.

Prizmalı Gözlükler: Küçük kaymaların tedavisinde kullanılır. Çift görmenin azalmasını sağlar.

Enjeksiyon ( Botulinum toksini) : Birkaç ay boyunca enjekte edildiği kası felç eden bir ilacın kullanılması esasına dayanır. Seçilmiş vakalarda faydalı olan bir yöntemdir.

Ameliyat: Her yaşta en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Uyumlu olan vakalarda lokal anesteziyle yapılabilmektedir. Ameliyat kozmetik nedenle, çift görmenin azaltılması, göz'lerin birlikte kullanılmasının sağlanması, göz'lerdeki ağrının azaltılması amacıyla yapılabilmektedir.

Şaşılık Nedenleri Nelerdir

– Zor Doğum,
– Zor hamilelik dönemi veya Hamilelikte geçirilen ağır hastalıklar
– Annenin hamilelik sırasında bazı ilaçları kullanması
– Anne – baba’ nın Akraba olması (Kan Bağı çoook uzaktan bile olsa !!)
– Küçük yaşta geçirilen ağır ve ateşli hastalıklar
– Küçük yaşta geçirilen havaleler
– Şiddetli Düşme
– Görme bozukluğu olanlar
– Ailede gözü kayan veya göz bozukluğu olanlar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp