Saralı Hastalarda Tedaviye Ne Zaman Başlanmalı?

Saralı Hastalarda Tedaviye Ne Zaman Başlanmalı? : Hastalığın doğru olarak tanınmasından sonra ilaç tedavisine başlanabilir. Sara nöbetinde tanı iki temel ölçüt yardımıyla konur:

a) Nöbetin görece kısa (birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar) sürmesi;

b) klinik tablonun yerleşmiş ve yineleme eğilimli olması ve nöbetlerin birbirine benzemesi.

Sara nöbeti, ayrıca merkez sinir sisteminin bazı zarar verici uyanlara karşı yanıtını oluşturabilir; böyle bir durum varsa hemen saptanarak klasik sara tedavisine başlamadan önce bu nedenin giderilmesi gerekir.Yirmi dört saatten daha uzun aralıklı iki nöbet geçirenlerde sara tedavisine başlanır; aynı gün içinde ortaya çıkan iki nöbet, tek nöbet olarak değerlendirilir. Çırpınma nöbeti geçiren hastaların yalnızca üçte ikisinde, daha sonra nöbetin yinelediği gözlendiğinden, tedaviye başlamak için ikinci nöbet beklenmektedir. Yineleme riskinin en yüksek olduğu dönem ilk yıldır; yeni kriz geçirmeye eğilimi olanlar genellikle nörolojiklezyonlara bağlı kriz geçirenler ya da ailelerinde sara hastalığı ve elektro- ensefalogramlarında saraya özgü değişiklikler olanlardır. Bu durumlarda ilk nöbetten hemen sonra tedaviye başlanması önerilir.

Ağır kafa travması (24 saatten uzun süren unutkanlık ya da bölgesel nörolojik hasar saptanması) geçirenler ve beyin ameliyatı geçirmiş hastalarda sara nöbeti geçirme olasılığı yüksek olduğundan önleyici olarak nöbet ortaya çıkmadan sara tedavisi uygulamak gerekir. Bu uygulama kontrollü çalışma sonuçlarından çok, kişisel deneyimlere dayanır.Kolaylığı nedeniyle tedaviye önce tek bir ilaçla başlanır; bu ilaç nöbetlerin yeterince kontrol altına alınmasını sağlamazsa başka ilaçlar da eklenebilir. İlaçlar, günlük doz birkaç defada verilecek biçimde uygulanır.İlaçlann dozu her olguda değişir; bu nedenle her hastada özel bir tedaviprogramı oluşturulmalıdır.

Tedaviyi sınırlayan tek etken ilacın ortaya çıkardığı yan etkiler ve istenmeyen durumlardır. Başlangıçta ortaya çıkan orta şiddetteki yan etkiler (örneğin uykuya eğilim, bulantı, baş dönmesi) zamanla gerilediğinden aym dozla tedavi sürdürülebilir. Tedavinin asıl amacı nöbetlerin tümüyle ortadan kalkmasını sağlamak olsa da, bazı durumlarda çırpınma nöbetleri ile orta şiddetteki yan etkiler arasında seçim yapıp tedaviye biraz ara vermek gerekebilir. Sara ilaçlan düzenli olarak kullanılmalıdır; bu nedenle, hastalann tedavinin uzun süre ve kesintisiz sürdürülmesi konusunda ikna edilmesi gerekir.Anormal nörolojik ve elektroensefa- lografik bulgusu olmayan hastalarda son nöbet ortaya çıktıktan 3 yıl sonra tedavi kesilebilir. Bununla birlikte, hastanın nöbetlerin yeniden başlayabileceğini bilmesi gerekir; çoğu zaman hasta, üç yıl geçmesine karşın tedaviyi sürdürmeyi yeğler.Tedavinin kesildiği hastalarda düzenli aralıklarla yapılan incelemelerle ortaya çıkabilecek nörolojik bozukluklar saptanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp