Sara Hastalığı Tedavisi Varmı

Sara Hastalığı Tedavisi Varmı

Beyinde uyarılan bölgeye ve şiddete bağlı olarak hastada bayılma,el ve kol atması ,unutkanlık, mide bulantısı ..gibi bir çok belirtiler oluşur.Her sara hastası eli kolu kasılıp ağızdan köpük gelerek bayılmaz .Bazen sadece ağızda hafif çekilme…gibi basit belirtiler verir.

Eğer sara hastalığının sebebi belli değilse primer epilepsi adını alır.Beyinde oluşan ,kaza ,tümör,operasyon..vs gibi sebeplere bağlı epileptik nöbet oluşuyorsa buna sekonder epilepsi denir.Primer epilepsi yeni doğandan ergenlik dahil olan süre içinde oluşur.Bazı istisnalar hariç ileri yaşta olan sara nöbetlerinin altında beyni etkileyen tümör vs gibi hastalıkların çıkma ihtimali fazladır.

Sebebi belli olan epilepsilere sekonder epilepsi dendiğini söylemiştik.Epilepsi hastalığının büyük çoğunluğunu oluşturan primer epilepsi hastalığının sebebi ile ilgili bir çok çalışma yapılsa da ,henüz kesin sebebi belli değildir.Bir hastalığın sebebi belli değilse tedavisi de tam değildir.Epilepsi hastalığının da tedavisi uzun sürelidir.Nöbetler ilaçla önlense de bazen hastalık şifa ile sonuçlanmaz.

Dünyada vede ülkemizde epilepsi hastalığı sanıldığından çok daha fazladır.Bu yüzden bu hastalığın araştırılmasına büyük bütçeler ayrılmaktadır.A.B.D de bulunan ve dünyada tıp alanında ciddi ve güvenilir bir merkez olan MAYO CLİNİC te epilepsi ile ilgili yapılan son çalışma THE JUMA NETWORK dergisinin mayıs 2012 sayısının 69. Sayfasında yayınlanmıştır. Bu çalışmada epilepsi hastalığında kullanılan ilaçlara rağmen nöbetleri kontrol altına alınamayan hastalar üzerinde çalışmalar yapılmış ve yapılan tetkikler ve radyoloji sonucunda bu hastalarda otoantikorlar tespit edilmiştir.Bu hastalığın sebebinin otoimmun kökenli yani vücudun savunma mekanizması bozuklığuna bağlı olduğu öne sürülmüştür.Hastalara immunsistemi düzenleyici ve güçlendirici özellikte olan immunglobilin ve de kortizon tedavisi yapıldığında hastaların kliniğinde düzelme gözlenmiştir.Bu sonuç yüz güldürücü olmuş ve hastalar kadar doktorlarıda umutlandırmıştır.

Özellikle çoçukluk çağında sık görülen epilepsi hastalığının vucudun savunma mekanizması bozukluğuna bağlı olma ihtimali, çocukların gelişmesi ve hastalıklara karşı henüz savunma mekanizmalarının tam oluşmadığı ve oluşma sürecinde olduğu göz önüne alınırsa ,çok yüksektir.İsrail schneider çocuk tıp merkezinde yapılan çalışmalar sonucu dirençli epilepsiye sebep olan glutamat reseptör antikorları tespit edilmiştir. 16 Mart 2012 swiss pediatric nöroloji derneği toplantısında otoimmun epilepsi ilgili bir çok çalışma sunulmuştur.Bu ve buna benzer bir çok çalışma vardır.

Hastalıkla otoimmunite arasında ilişki kurulması ve ve yapılan çalışmalardaki doğrulayıcı sonuçlar epilepsi hastalığının tedavisinde de heyecan yaratmıştır.Özellikle dirençli epilepsilerde hastaya uygulanan immunsistemi kuvvetlendiren immunglobilinler ve immunsistemi baskılayan yani vücudun kendi hücresinin ,yine kendi hücresine verdiği zararı önleyen kortizınlar henüz kullanılan epilepsi ilaçları ile beraber verildiğinde nöbetleri önleyici etkilerinin çok fazla olduğu gözlenmiştir.Günümüzde kullanılan epilepsi ilaçları nöbetleri önlemeye yöneliktir.Tedavi süreçleri uzun ve zahmetlidir.Hastalığın şifa ile sonuçlanması tam kesin değildir. Yapıalan bu son çalışmalar epilepsinin tedavisini kolaylaştıracak yöndedir.

SARA HASTALIĞININ NEDENLERİ

Genelde epilepsinin nedeni bulunamaz fakat sıklıkla çocukluk çağında ortaya çıkan bu hastalıkta bazı etmenlerin hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Doğuştan gelen faktörler: Doğum sırasında beynin oksijensiz kalması ya da zedelenmesi, genlerin bulunduğu kromozomlarda meydana gelen hastalıklar, enzim eksikliği,
Beyin zarlarında iltihap oluşması, menenjit, beyinde meydana gelen tümörler,
Gebelikte ortaya çıkan, bebeğin gelişmesini önleyen bazı hastalıklar, annenin sigara, alkol, madde kullanması,
Trafik kazası sonucu beyin zedelenmesi, travma geçirme,
Ateşli havale geçirme, epilepsinin nedenleri arasında yer almaktadır.

EPİLEPSİ NÖBETİ
Epilepsi nöbetlerinin farklı şekilleri mevcuttur. Şuur kaybı ile beraber görülen nöbette, kişi yaptıklarının farkında değildir. Zaten nöbetten sonra da ne yaptığını bilemez. Elleri, kolları anlamsız şekilde sağa sola hareket eder. Sersemlemiştir ve gözünün önünde noktalar oluşur.

Diğer bir nöbet şeklinde yine şuur kaybı vardır ve hasta yere düşer. Bütün vücudu kasılır ve çırpınır bir haldedir. Ağzından köpük gelebilir. Yaklaşık3-4 dakika sürer. Hasta dilini ısırabilir. Nöbet geçtikten sonra yorgun bir haldedir. Bir süre sonra normale döner.

Bazı nöbetlerde sadece belli bir vücut bölgesi etkilenir. Çünkü bütün beyin etkilenmemiştir. Kontrol edilemeyen vücut bölgesinde, dengesiz hareketler görülür. Şuur kaybı yoktur. Bir başka nöbette ise bir kaç saniye donuk anlamsız bakıştan sonra normale döner. Çok kısa sürelidir ve sadece birkaç saniye şuur kaybı vardır.

Epilepsi hastalığıyla yaşamak zordur fakat kontrol altına alınabilir. Önemli olan nöbetin ardarda gelmemesidir. Bu durum, hayati tehlikesi olan bir problemdir.

NÖBET SIRASINDA NELER YAPILMALIDIR?

Nöbet sırasında yapılcak şey, hastanın kendisine zarar vermesini önlemektir.

Hastanın etrafında hastaya zarar verecek eşyaları kaldırmak gerekir. Başını bir yere çarpabilir. Kesici aletlere, yatak kenarlarına çarpıp kendisine zarar verebilir.
Başını ve vücudunu yana çevirin, başının altına yumuşak bir yastık koyulmalıdır.
Dilini ısırmaması için nöbet geçiren kişinin çenesi açık tutulmaya çalışılmalıdır.
Kıyafetleri ve yakası gevşetilmelidir. Rahat nefes alması sağlanmalıdır. Hastanın ağzında yiyecek varsa bunu çıkarmak gerekir.
Hastayı kendine getirmek için soğuk su dökme, tokat ama, kolonya sürme gibi şeyler uygulanmamalıdır.
Panik yapmayın ve hastayı da telaşlandırmayın.
Hastaya herhangi bir ilaç verilmemelidir.
Nöbet sırasında hastanın neler yaptığını gözlemlenmeli ve hastanın doktoruyla bunlar paylaşılmalıdır.

EPİLEPSİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Epilepsi teşhisinde hasta yakınlarının, doktora vereceği bilgiler çok önemlidir. Nöbetin ne kadar sıklıkla meydana geldiği, nöbet sırasında neler olduğu hasta yakınları tarafından dikkatle incelenmeli ve bu bilgiler doktora iletilmelidir. Doktor- hasta yakını iletişimi çok önemlidir. Ailede başka birinde de bu nöbetin olup olmadığı öğrenilir. Ancak epilepsi tedavisi uzun sürdüğünden, kesin teşhis koymak için kesin bulgular gereklidir. Bunun için de bazı tetkikler gerekecektir. Beyin tomografisi, EEG, emar ve bazı testler istenir. Bu testler, ayırıcı tanı konması için mutlaka yapılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp