Salisilik Asit Cilt

Salisilik Asit Cilt hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler

Salisilik asit hakkında bilgiler... Cildin aşırı yağlanmasının nedenleri ve tedavileri, soğanın ciltteki etkileri, oksijenli cilt bakımı, roza hastalığının nedenleri, cilt soyma işleminin fiyatları, cilt serumları ve salisilik asit hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır.

Akne ya da yaygın isimlendirilmesi ile sivilce yağ üreten bezlerin uzun süren ve tekrarlayan iltihabi bir hastalığıdır. Akne günümüzde en sık rastlanan cilt problemlerinden biridir.

Erişkinlerin %85' inde hayatlarının bir döneminde ortaya çıkmakta ve iyileşmekte; kalan %15' inde ise tedavisi zor ve ileri derecelere varan ciddi boyutlarda sıkıntılara ulaşan bir hal alır. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir.

Ergenlik yaşlarında kızlarda daha erken ortaya çıkmaktadır. Kızlarda 17-18 yaşlarında, erkeklerde ise 18-19 yaşlarında ortaya çıkar ve 21-23 yaşlarına doğru iyileşmeye başlar. Bununla beraber ergenlik çağına has değildir ve yirmili otuzlu yaşlarda da başlayabilir.

Kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülür. Bazen ergenlik çağından erişkine kadar uzun yıllar devam edebilir.
Deride siyah noktalar, kızarık sivilceler, bazen derin kist ve nodüller, tedavi edilmediğinde de izlerle kendini gösterir. Çoğunlukla ergenlik çağında başlar.

Akne nedir?

Derimizde bulunan ve yağ salgılayan bezlerin bir hastalığıdır. Normal olarak salgılanan bu yağ deri üzerine çıkar ve atılır. Yağ bezlerinin salgı kontrolü cinsiyet hormonlarının etkisindedir. Bu nedenle ergenlik döneminde yağ salgısı miktarı daha da artmıştır.

Yağ kesesinin ağzını oluşturan kanal salgılanan yağın yoğunlaşması sonucu oluşan bir tıkaç ile tıkanır. Aknenin oluşumundaki temel neden bu tıkanmadır. Deride bulunan bakteriler bu kanaldan içeri sızarak yağ bezlerinin iltihaplanmasına ve sonuçta akneye yol açar.

Genel görüntü nasıldır?


Ağzı siyah veya koyu kahverengi tıkaç ile tıkalı içleri iltihaplı yağ ile dolu şişlikler şeklinde veya sertlik hissedilen kistler ve nodüller şeklindedir. Bu kistler iyileşirken ciltte yara izi (skar) bırakır.

Yara izlerinin oluşmasını önlemek akne tedavisinin en önemli amacıdır. Çünkü bu izleri tedavi etmek oldukça zordur. Ciltte yağ bezlerinin en yoğun olarak bulunduğu bölgelerde en sık görülür. Yüzde, sırtta ve göğüs bölgelerinde de oluşur.

Sivilce ve beslenme


Sivilce yiyecekler nedeniyle oluşmadığı artık açıkça belli olmuştur. Dolayısıyla bazı gıdalardan uzak durmak cildinizi düzeltmeyecektir. Uzun yıllar çikolata, yağlı gıdalar sivilce etkeni olarak suçlanmıştır. Ancak bilimsel olarak kanıt bulunamamıştır.

Sivilce kendi kendine de iyileşmeler veya kötüleşmeler gösterdiğinden gıdalarda yanılgıya düşmemek gereklidir. Yinede böyle bir gözleminiz var ise bu gıdalardan kaçınmanız gerekir.

Sivilcede kozmetikler nasıl kullanılır?


Sivilceli kişiler göz makyajı, allık ve ruj rahatlıkla kullanabilirler. Yalnızca deri yüzeyine uygulanan fondöten ve pudranın uygun olması önemlidir. Eğer likit fondöten veya nemlendirici kullanıyorsanız yağsız ve su bazlı olaması gereklidir.

Seçtiğiniz ürünün üzerinde non-comedogenic ve oil-free ibaresi olması uygundur. Bu tür ürünler geceleri mutlaka temizlenmelidir. Benzoil peroksid, salisilik asit, sulfur içeren kapatıcı deri losyonları sivilce lekelerini güvenle gizler. Pudralı yağsız ürünler kapatıcı olarak kullanılabilir. Saç spreyleri ve jelllerin yüze gelmemesine özen gösterilmelidir.

Akne neden tedavi edilmelidir?

Tedavinin en büyük amacı iz oluşmasını önlemektir. Erken dönemde doktor kontrolüne girilirse izlerin oluşma ve aknenin yayılma olasılığı ciddi oranda azaltılmış olur. Bu izler ileride hoş olmayan bir görüntüye ve bazen de ciddi psikolojik sorunlara neden olacağı için tedavi edilmesi gerekir.

Sivilce nasıl tedavi edilir?

Ergenlik çağında oluşan sivilcelere dışarıdan yapılan tedaviler iyi gelir. Ayrıca verilen antibiyotikler de etkili olur. Antibiyotik tedavisinde amaç iltihaba neden olabilecek bakterilerin sayısını azaltmak ve bunların neden olduğu iltihabı önlemektir.

Hormonlardaki değişimden dolayı ergenlikte yağ salgısı arttığı için bu durumu önlemek için hormon tedavisi de uygulanabilir. En etkili ilaç tedavisi yöntemi retinoid denilen A vitamini bileşikleri ile yapılan tedavidir. Yine akneye yönelik akneli cilt bakımları tedavide etkilidir. Tedavide sabırlı olmak gerekir. Genellikle kendiliğinden geçen ve tedavi edilebilen bir cilt problemidir.

Kalan izler nasıl tedavi edilir?


Akne nedeniyle kalan izler dermabrazyon denilen bir çeşit cildi zımparalama yöntemi ile tedavi edilmektedir. Zımparalama ile yapılan soymada amaç oluşan izleri silmek, engebeli bir yapıda olan cildi tek bir seviyeye getirmek ve yeni bir cilt çıkması için ortam hazırlamaktır.

Uygulamadan sonra 2-4 hafta içinde oluşan yeni cilt ortaya çıkmaya başlar. Bu yöntemler akneler aktif haldeyken de kullanılabilir. Zımparalama ile cilt soyulduğu için bu sayede yağ bezlerinin ağzı genişler ve buralarda oluşan yağ deri üzerine rahatlıkla çıkar, içeride birikme olmaz. Mekanik soyma da denilen zımparalama son derece etkili bir tedavi yöntemidir. Ciddi oranda düzelme sağlamaktadır.

Siyah Noktaların Tedavisi

Özellikle siyah noktaların medikal bir cilt bakımı ile temizlenmesi ve sonrasında gözeneklerin kapanması için kimyasal peeling uygulaması yapılması gerekmektedir.

Sivilce tedavisinde kimyasal peeling


Cilt yüzeyine uygulanan asitlerle, cildin kontrollü bir şekilde soyulması ve uyarılması işlemine kimyasal peeling adı verilir. Bu sayede ciltteki ölü tabaka uzaklaştırılır, cildin kan dolaşımı, hücre üretimi ve kollagen doku canlandırılır. Bu sayede; ince kırışıklıklar, akne ve akne izleri, geniş gözenekler, cilt lekeleri tedavi edilir.

Kimyasal peeling ile cildin epidermis denilen üst tabakası kimyasal bir ajanla soyulur. Bazal membran(epidermisin alt katmani) uyarılarak cildin üst tabakasının yenilenmesi sağlanır. Fotoyaşlanmaya bağlı olan epidermal ve dermal hasarlar belirgin ölçüde azalmaktadır. Ortaya çıkan cilt daha parlak,daha canlı, daha renklidir ve kırışıklıkları azalmıştır.

Akne tedavisinde kullanılan peeling yönteminde uygulanan maddelere başlıca alfa- hydroxy asitler (glikolik asit, laktik asit, pyrüvik asit), beta- hydroxy asit (salisilik asit), Jessner's solüsyonu( %95 ethanol (alkol) içinde resorcinol, salisilik asit ve laktik asit ) örnek verilebilir.

Alfa- hydroxy asitlerin % 5-20 aralarında ve beta- hydroxy asitin (salisilik asit) %2'lik krem, losyon ve jel şeklinde evde uygulamaya yönelik ürünleri mevcuttur. Sivilce tedavisine yardımcı olarak veya peeling tedavisi sonrası bakım amacıyla kullanılır.

Ayrıca yağlı ciltlerde yağ kontrolü ve yağlanmanın getirdiği hafif sivilceleri geçirmek içinde önerilmektedir. Bu ürünler cildi soyarak yeniler , gözeneklerin temiz kalmasını sağlar ve böylece sivilceye engel olur. Beta hydroxy asit (salisilik asit) ayrıca iltihap dindirici özelliğe sahiptir.

Alfa- hydroxy asitlerin % 35-90 ve beta hydroxy asitin (salisilik asit) %20-30 yüksek konsantrasyondaki formülleri ofis uygulamaları şeklinde tedavide kullanılır.

Doktor kontrolündeki bu uygulamada asit solüsyonu deriye sürülür birkaç dakika beklenir ve daha sonra yıkanarak ciltten uzaklaştırılır. Bu uygulamalar 1-4 hafta aralıklarla yapılır. Hem sivilce tedavisi olarak hem de tedavi sonrası izlerin giderilmesi amacıyla uygulanmaktadır.

Yorumlar

  • YAS***** MIS***
    6 yıl önce
    merhaba cildim aşırı yağlı ve sivilceli ne krem kullandıysam da gecmedi güzellik merkezleri ve bazı sivilce kurutucular çok ama cok pahalı 30 yaşındayım ve bundan cok rahatsızım lutfen bana yardımcı olurmusunuz
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Bengisu cilt kremi içerigindeki bileşenler sayesinde cildinizi soğuğa, kurumaya, çatlamaya karşı korumaktır.Yag dengesini ayarlayarak cildinizin aşırı yağlanmasını engellemektedir.Hücre yenileyici özelligiyle kırışıklıklar üzerinde endikedir.Ürünümüzü görmek için lütfen linki tıklayınız. Bilgi Hattı: 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp