Salgın Menenjit Tedavi

Salgın Menenjit Tedavi :

Çoğu menenjitli hastaya tanı konduktan sonra zaman yitirmeden yüksek dozda antibiyotik verilmeye başlanır. İlaç genellikle aralıksız damardan uygulanır. Beyin - omurilik sıvısı bulanıksa test sonuçları gelmeden tedaviye başlanır. Söz konusu bakteriye göre kloramfenikol ve penisilin en sık kullanılan antibiyotiklerdir.

Hastaya ayrı bir yerde özenli bir bakım göstermek gerekir. Rahatlatmak için başka ilaçlar da verilebilir; baş ağrısı için ağrı kesiciler; havale nöbetleri için anti - konvülsanlar ve sakinleştiriciler; kusmaya karşı ilaçlar gibi.Ateş düşene kadarbirkaç gün damardan antibiyotik verilmesi sürdürülür. Bedenin mikroptan arındırıldığından emin olmak için bir süre ağızdan da verilebilirler.

Hasta kısa bir dinlenmeden sonra normal yaşamına dönebilecek duruma gelir. Menenjitten iyileşme oranı oldukça yüksektir birkaç hafta içinde hasta sağlığına kavuşur.

Ancak yine de menenjit tehlikeli bir hastalıktır; vakaların yüzde 6'sı ölümlebir bölümü de sakatlıkla ya da kalıcı bozukluklarla sonuçlanır.

Sakatlık çok küçük çocuklarda daha sıktır. Sağırlık zekâ geriliği spastisite ya da epilepsi (sara) olabilir. Bazen beyin çevresindeki sıvının dolaşımı engellenir ve çocuğun kafası büyür yani hidrosefali ortaya çıkar.

Menenjit geçiren çocuklar bu sorunlar açısından kontrol edilirler. Hastalığın yinelendiği durumlarda kişiler kolaylaştırıcı etkenler açısından incelenerek bir daha menenjit geçirmeleri önlenir

Bütün menenjitlerdeerken tanı yaşam kurtarıcıdır. Belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora gitmek gerekir. Menenjit olasılığında doktor hastayı ileri tetkik ve tedavi için hastaneye yollayacaktır. Hastalığın virüslerle ve bakterilerle oluşan iki türü vardır ve bunları ayırt etmek önemlidir.

Viral menenjit daha sıktır ve tehlikesi daha azdır. Belirtileri şiddetli baş ağrısıyla seyreden hafif bir nezle ile daha ağır şikayetler arasında değişir. Antibiyotiğe gerek yoktur iyi bakım yeterlidir.

En sık görülen tipi meningokok türü bakterilerin neden olduğu menenjittir. Hastalık bazen yerel salgınlar yapar. İki tipi vardır. Birincisi çok tehlikelidir. Aniden başlarbaş ağrısı şok ve bütün bedende çürüğe benzer morluklar olur.

Kısa zamanda ölümle sonuçlanabilir (bazen 12 saat içinde) bu nedenle acil tedavi çok önemlidir. İkinci ve daha sık görülen tipi 1 - 2 gün nezleye benzer belirtiler verdikten sonra ortaya çıkan şiddetli baş ağrısı kusma ve döküntü biçimindedir. Tanı belden beyin - omurilik sıvısının alınması ve mikropların görülmesiyle konur.

Genellikle penisilin uygulanır ve iyileşme şansı yüksektir. Meningokok menenjiti bulaşıcıdır ve hastayla teması olanların antibiyotikle korunmasını gerektirir.

Pnömokok menenjiti 45 yaşın üstündekilerde daha sıktır. Tehlikelidir ve yüzde 25 hastada kalıcı hasar oluşturur. Fazla bulaşıcı değildir salgın görülmez koruyucu tedaviye gerek yoktur. Hemofilus influenza menenjiti 4 yaşın altındaki çocuklarda olur.

Öteki bakteriyel menenjitlere benzer ancak ayırıcı tanı konmalıdır çünkü penisiline yanıt vermezbaşka antibiyotiklerin kullanılması gerekir. Tüberküloz (verem) menenjiti ender görülen önemli bir menenjit türüdür.

Özelliklebeslenme yetersizliği olan bebekleri ve erişkinleri etkiler. Belirtiler çok belirsiz olabilir ve hasta kendini kötü hissedinceye kadar birkaç hafta geçer. Tanı yine beyin omurilik sıvısının incelenmesiyle konur ve tedavisi uzun süreli (1 yıl) antibiyotik uygulamaktır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp