Sağlıklı Olmak

SAĞLIKLI OLMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Sağlıklı olmak için, öncelikle vücut temizliğimize dikkat etmeliyiz.
Düzenli olarak banyo yapmalıyız.
Tırnaklarımızın kısa ve temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
Yemekten önce ellerimizi yıkamalıyız.
Yemeklerden sonra ve özellikle yatmadan önce dişlerimizi fırçalamalıyız.

Vücut sağlığımız için;

Düzenli olarak spor yapmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz.
Uykumuzun düzenli olmasına dikkat etmeli, erken yatıp erken kalkmalıyız.
Aşılarımızı yaptırmalıyız.
Meyve ve sebzeleri yemeden önce bol su ile yıkamalıyız. Yiyeceklerin temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
Terliyken su içmemeliyiz.
Açıkta satılan yiyecekleri yememeliyiz.
Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmalıyız.
Anne ve babalarımızın izni olmadan hiçbir ilacı kullanmamalıyız.

Kazaya neden olduğu için;

Kibrit, çakmak gibi yakıcı; bıçak, makas gibi kesici maddelerden uzak durmalıyız.
Elektrik prizleriyle oynamamalıyız.
Caddede oyun oynamamalı, bisiklete binmemeliyiz.
Arabaların camlarından sarkmamalıyız.

Sağlıklı olmanın sırrı, yediklerimizin çeşitleri kadar miktarlarına da dikkat etmekten ve vücudumuz için gerekli olan besin öğelerini doğru tüketebilmekten geçiyor. Besin öğelerini 6 ana grupta toplayabiliriz.
 
Karbonhidratlar
Ekmek, makarna, pirinç, tahıl ürünleri ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur. Şekerler de karbonhidratlar grubunda yer alır. Şekerler; bildiğimiz çay şekeri (sukroz), meyve şekeri (fruktoz) ve süt şekeri (laktoz) olarak gruplara ayrılır. Karbonhidrat vücudumuz için iyi bir enerji kaynağıdır. Günlük alınan enerjinin %55-60’ının karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Burada önemli olan şekerli besinlerden çok, diğer karbonhidrat kaynaklarını tüketmektir.
 
Proteinler
Et, süt ve süt ürünleri ile yumurta ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur. Hücrelerin gelişmesi, dokuların yenilenmesi için gereklidir. Günlük alınan enerjinin %10- 12’sinin proteinlerden sağlanması gerekir.
 
Yağlar
Et, süt, peynir, margarin, tereyağı ve kuruyemişlerde yüksek miktarda bulunur. Günlük alınan enerjinin % 25- 30’unun yağlardan sağlanması gerekir. Burada önemli olan, bu miktarın en fazla %10’unun doymuş yağlardan (et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunur; aşırı tüketimi kolesterol seviyesinin yükselmesine sebep olur), %10’unun tekli doymamış yağlardan (zeytinyağı, kanola yağında bulunur) ve %10’unun çoklu doymamış yağlardan (ayçiçeği, soya fasulyesi, tahıl ürünleri, balık ve ürünleri, ıspanak, brokolide bulunur) karşılanmasıdır.
 
Vitamin ve Mineraller
Vitamin ve mineraller, vücudumuzda gerçekleşen tüm işlemlerde anahtar rol oynar ve vücut fonksiyonlarının normal olarak sürdürülmesini sağlarlar. Vitaminler vücutta düzenleyici olarak çalışırken, mineraller de kemik ve diş sağlığında çok önemli bir role sahiptir.
 
Su
Su, yaşamak için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. Yetişkin insan vücudunun yaklaşık %59'u sudur. Su, vücutta besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında ve vücut ısısının denetiminde önemli rol oynar. Bunun için günlük 2 litre su içilmelidir. Çay, kahve gibi sıvılar, suyun işlevlerini yerine getiremez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp