Safra

Safra suyun yanı sıra safra asitleri, fosfolipitler, kolesterol, bilirubin gibi organik ve elektrolitler gibi organik olmayan maddelerden oluşur.Safra asitleri bağırsakta kısmen ye­niden emilir ve kan yoluyla karaciğere geri döner. Böylece bu maddelerin dışkıyla vücuttan atılması sınırlanır.Normal bir insanın karaciğerinde yapılan safradaki lipitlerin yüzde 15- 20'si fosfolipitlerden, yüzde 70-80'i safra asitlerinden, yaklaşık yüzde 8'i de kolesterolden oluşur.Safra lipitlerinin fiziksel - kimyasalözellikleri - Kolesterol suda ve yüzde 90'ı su olan safrada çözünmez.

Benzer biçimde fosfolipit molekülleri de suda çözünmeyen kristal bir yapı oluşturur. Buna karşılık safra asitleri molekülle­rinde hidrofil (suyu seven, emen) ve hidrofob (sudan kaçan) gruplar bulu­nur. Böylece "arındıncı" bir özellik kazanan safra asitleri normalde suda çözünmeyen maddelerin çözünmesini sağlar. Safra asitleri molekülleri "mi­sel" adı verilen çok moleküllü kümelerle birleşme eğilimindedir. Misellerde safra asitleri moleküllerinin hidrofil bö­lümleri suya doğru, hidrofob bölümleri ise çok moleküllü kümenin içine doğru yönelir. Misellerin merkezi lipitlerin ve özellikle kolesterolün çözünmesine uy­gun özelliktedir. Fosfolipitler safra asit­leri kümelerinin aralarına yerleşerek misellerin boyutlarında büyümeye ne­den olur. Böylece "geniş" misellerin oluşmasını ve kolesterolün daha kolay çözünmesini sağlarlar.

Fosfolipitler ve safra asitleri koles­terolün safrada eriyik halde kalması için gerekli maddelerdir. Safranın çö- zünebilirlik derecesi kolesterol, safra asitleri ve fosfolipitlerin toplam mikta­rına değil, bunların göreli oranlarına bağlıdır.Normal koşullarda karaciğer hücre­lerinin salgıladığı safranın bileşimin­deki safra asiti, fosfolipit ve kolesterol içeriği, kolesterolün kolayca çözünme­sine uygundur. Taş oluşumunu kolay­laştırıcı (litojen) nitelikteki safra ise kolesterol fazlası içerir ve safrakese- sinde çökerek taş oluşumuna yol aça­bilir. Taş yapıcı safra salgılanması ka­raciğerin safra asitleri salgısının azal­masına ve safrayla aşırı miktarda ko­lesterol atılmasına bağlıdır.

Taş yapıcı safra salgılanmasını ko­laylaştıran durumlar - Taş yapıcı safra salgılanmasını ve kolesterol taş­larının oluşumunu kolaylaştıran birçok etken vardır.Kolesterollü safra taşı oluşumuyla yaş ve cinsiyet arasında kesin bir iliş­ki gözlenir. Safra taşı oluşumu çocuk­larda ender görülür; ergenlikten sonra özellikle de kızlarda sıklaşır ve doğur­gan çağdaki kadınlarda yüksek östrojen düzeyine bağlı olarak belirgin öl­çüde artar.Fazla kalori ve protein içeren be­sinler gelişmiş ülke insanlarında safra taşlarının sık görülmesinin başlıca ne­denlerden biri olarak kabul edilir.Kimyasal katkı maddeleri içeren hazır yiyeceklerin yaygın tüketimi, özellikle genç ve-zayıf insanlarda ko­lesterol taşlarının oluşumunu kolaylaş­tıran etkenler arasında sayılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp