Safra Kesesi Taşları Çeşitleri

Safra Kesesi Taşları Çeşitleri : Çoğu safra taşı kolesterol içerir; diğerleri de safra pigmenti ya da kalsiyum tuzu içerirler. Kolesterol yüklü safra ve zayıf kasılarak küçük taşları atamayan safrakesesi obezite, kabızlık ve ishal tarafından desteklenir. Safra, örneğin sağlıksız beslenen insanlarda sağlıksız bir şekilde asitli bir hale gelebilir ve taşların asitli safrada oluşmaları daha olasıdır. Limonun pektini bağırsaktaki asitleri bağlar, bu da onların yeniden emilmelerini ve safra taşı yapmak üzere kullanılmalarını engeller.Limon suyu gibi asitli yiyecekler safra kesesinin kasılmasına, safrayı ve küçük taşları atmasına yardımcı olur.Yaşlanma, stres, asit giderici ve asit baskılayan ilaçlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilecek mide asidi eksikliği safra kesesinin kasılmalarını engeller ve durgun bir safrada taşlar meydana gelir. Yemekten önce içilen limon suyu mide asidini taklit edebilir.
 
Sağlıklı beslenmenin parçası olarak limon, vücudun nispeten daha asitli olma eğilimini engeller. Limon aynı zamanda asiditeyi ve safra taşlarını da engelleyebilir ve bazı hekimler, iddiaları kanıtlanmasa da, limondaki sodyumun mideyi asid üretimine yönlendirdiğini öne sürerler.“Safra kesesi temizliği” taşları yumuşatmayı ve safra kesesini kasılmaya yöneltmeyi amaçlar. X-ray ya da tarama ile çok az başarı hikâyesi yaşanmıştır ve dışkıda bildirilen “yumuşamış safra taşları” safra tuzlan ve zeytinyağından yapılmış sabun parçaları olabilir. Ama denemeye değebilir.
 
Çalışmalar antioksidanların safra taşlarını önlediğini öne sürerler. Limonlar antioksidan bakımından zengindir.Kolesterol limonen (çok miktarda olsa da) içinde çözünür. Limon kabuğu limonen içerir.Bir çalışmada, safra taşlarının bir test tüpü dolusu limonen İçinde çözülmesi iki saat sürmüştür. 1976200 kişiyle yapılan bir çalışmada, safra kesesine limonen zerk edilerek dört ayda safra taşları 96 kişide tamamen, 29 kişide kısmen çözülmüştür.
 
Eylem: Günlük beslenmenize bir ya da iki limonun kabuğunu ve suyunu dahil edin.Eğer taşınız varsa, her gün kahvaltıdan bir saat önce birer yemek kaşığı limon suyu ve zeytinyağı için.
 
Alternatif olarak, safra kesesi temizliğini düşünebilirsiniz (önce doktorunuzla konuşun). Altı gün boyunca 1 litre / 4 bardak elma suyu için. Ertesi gün akşam yemeği yemeyin, akşam saat 9’da biraz suyla 1-2 yemek kaşığı Epsom tuzu* için; saat 10’da 125 mİ / yarım bardak zeytinyağı ile karıştırılmış 4 yemek kaşığı limon suyu için, sonra uyumadan önce yarım saat sol tarafınız üzerinde yatın.

Safra kesesi, ana safra kanalının yanında bir kese. Ortalama 7-10 cm uzunluğunda, 30-50 ml. safra içerecek büyüklükte bir organ. Ancak tıkandığında bunun üzerinde bir büyüklüğe ulaşabiliyor.

Dolayısıyla alınması vücutta bir eksikliğe de yol açmıyor değil mi?

Evet, ama tabii ki bir hastalık varsa ve bir soruna neden oluyorsa alınmasında bir sakınca yok. Yoksa durup dururken bazı organlar çalışmıyor diye vücuttan alınmaz. Safra kesesi gibi başka organlar da var, appendiks gibi.

Safra kesesi taşları nasıl oluşuyor?

Safra, karmaşık bir kimyasal yapı. İçinde onlarca madde var. Özellikle kolesterol, lesitin ve safra tuzlarının belli bir oranda olması lazım ki içindeki bu kimyasal karışım sıvı halde bulunsun. Eğer lesitin, kolesterol ve safra tuzlarının arasındaki oranlar değişirse sıvı, katı hale geçiyor. Normal safra yollarından akan safrada böyle bir şey olmuyor çünkü durağan bir yapısı yok. Ama safra kesesinde göllenen safrada bu oran bozulduğu zaman küçük küçük çökeltiler oluşmaya başlıyor. Bunlar zaman içerisinde büyüyor ve taşları oluşturuyor.

Safra taşlarınıGörülme sıklığı yaşla birlikte artan safra kesesi taşları, çoğunlukla karın ağrısı, bulantı ve kusmayla belirti veriyor.Safra kesesi taşının tek tedavi yöntemi taşın olduğu safra kesesinin ameliyatla çıkarılmasıdır.

Safra taşlarının çeşitleri oluyor mu?

Evet, safra taşları farklıdır. Hepsi aynı tip değil. Pigment taşları veya kolesterol taşları olabiliyor. Ve bunlar bazen sorun oluşturuyor. Bu taşlar gün geçtikçe büyüyor. Üzerindeki çökeltiler ya da safranın içinde katı hale geçiş artıyor. Küçük halde başlıyor, zaman içerisinde gittikçe büyüyor. Bazen de bir tane büyük değil, birkaç parça halinde oluyor. Hatta küçük küçük yüzlerce taş bile oluşabiliyor.

Safra kesesi taşı oluşumu yaygın mı?

Çok yaygın. Yaşla birlikte artıyor. Bütün ölümlere bakıldığında, yüzde 11-36?sında safra kesesi taşına rastlanıyor. Obezite, gebelik, Crohn hastalığı gibi durumlar taş gelişimini artırıyor. Özellikle kırmızı kan kürelerinin dönüşüm hızının yüksek olduğu kan hastalığı olan kişilerde daha sık görülüyor. Kadınlarda, erkeklere oranla üç kat daha fazla rastlanıyor.

Neden kadınlarda daha sık görülüyor?

Muhtemelen hormonlardan kaynaklanıyor ama kesin olarak bilinen bir nedeni yok.

Safra kesesi taşı oluşumunun beslenme alışkanlığı ya da yaşam biçimiyle bir ilgisi var mı?
Muhtemelen var. Ama bunu önleyecek somut bir beslenme önerimiz yok. Yani şunu yersen ya da yemezsen safra kesesi taşı oluşumunun önüne geçebilirsin diyemiyoruz. Birebir neden sonuç ilişkisi yok ama muhtemelen genetik ve metabolik bir takım ilişkiler var. Mesela bazı insanların kolesterolü yüksektir. Kolesterolün yüksek olmasının nedeni çoğu zaman genetik yapıdan kaynaklanır. Burada da bir takım ilişkiler muhtemelen var. Ama kilolu insanlarda görülme olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyebiliyoruz. Aynı şekilde yaşam tarzıyla da safra kesesi taşı oluşumunun bir ilgisi yok. Özet olarak safra kesesi taşı oluşumunu dış etkenlerle engellemenin bir yolu yok. Dolayısıyla önüne geçmek de mümkün değil.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp