Saç Boyası Numaraları

Saç boyası numaraları hakkında bilmek istedikleriniz ve daha fazlası için aşşağıda sizin için hazırladığımız yazımızı okuyabilirsiniz....

Renk

Işığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak görme duyumuza bıraktığı etkiye renk denir.
Işığı bir prizmadan geçirirsek 7 ayrı renk grubuna ayrıldığını görürüz. Bunlar :Kırmızı,Turuncu,Sarı,Yeşil,Mavi,Lacivert,ve Mordur.

Cismin Rengini Nasıl Görürüz


Rengi görmek için ışık ve göz gerekir.Işığın içersinde depo olmuş renkler bir eşyanın üzerine geldiğinde o cisim renklerin bir yutar ,bir kısmını yansıtır.Yansıttığı cismin rengidir.Örn:Eşyanın kırmızı rengi yansıtması diğer renkleri tutmasındandır.
Siyah ve beyaz renk sayılmaz.Işığın içersindeki depo olmuş renklerin tümünü yutuyorsa siyah tümünü yansıtıyorsa beyaz görülür.

Ana Renkler

Kırmızı,Mavi ve Sarıdır. Doğada bulunan tüm renkler bu üç ana rengin değişik ölçülerde karışımından oluşmuştur.

Ara Renkler

Yeşil,Turuncu,Mordur.Ana renkleri birbirleriyle eşit miktarda karıştırdığımızda ara renkleri buluruz.Işığın içersindeki depo olmuş renkleri birleştirdiğimizde renk çemberi meydana gelir.

Renk Grupları

Renkleri şiddetlerine ve insanlar üzerindeki ruhsal etkisine göre iki gruba ayırabiliriz.
1-Sıcak renkler: Kırmızı(Kızıl) ,Turuncu (Bakır),Sarı( Dore)dir.
2- Soğuk renkler: Mavi (Küllü),Yeşil (Mat),Mor (İrize veya Viyoledir)

Katalog Bilgisi

Katalog Kullanma: Tüm saç boyama uygulamalarında öğrenme ve uygulasmada değerli bir araçlar.Tüm renklerin ton ve yoğunluklarını kontrol etmeyi kolaylaştırır.Ana ton ve istenilen renk en iyi katalogdan tespit edilir.

Orjinal Renk: Kimyasal işleme tabi tutulmuş yada doğal saç rengidir.

İstenilen Renk : Derinlik,ton,yoğunluk

Derinlik(Seviye): Rengin açıklık yada koyuluğu anlamına gelir.

Seviye: Derece olarak ifade edilir.1 ile 10 arasında değerlerle ölçülür.1 en koyu değer 10 ise en açık değerdir.

1,2 en koyu değerdir.(Siyah ,Kahverengi)
3,7 arası orta tondaki değerlerdir.
8,9,10 ise en açık renklerdir.
5 ile 7 arasındaki renkler genellikle en kırmızı pigmentler içerir.

Ton:Bir rengin ışığın etkisiyle koyudan açığa doğru gösterdiği değerlerdir.Sıcak ve soğuk sınıflandırmalar arasındaki belirleyici faktör gözle görülür.Doğal saç renk tonudur.Kırmızı ve Sarı tutamlar içeren saç sıcak olarak ifade edilir.Mavi ,Mor ve Yeşil tonları içeren saç soğuk olarak ifade edilir.

Temel Renkler (Ana Renk Seviyeleri)

1-Siyah 2-Kahverengi 3-Koyu kestane 4-Kestane 5-Açık kestane 6-Koyu kumral 7-Kumral 8-Açık kumral 9-Sarı 10-Açık sarıdır.
YANSIMALAR(TAMAMLAYICI RENKLER)
1-Küllü 2-İrize 3-Dore 4-Bakır 5-Akaju 6-Kızıl 7-Yeşildir.

Renkleri Okuma Bilgisi

Boya Üzerindeki Rakamların Anlamları


Birinci rakam: Temel rengin (ana rengin) derecesini gösterir.(Seviye,Derinlik)

İkinci rakam: Esas ara rengi gösterir.En kuvvetli tondur.(Yoğun yansımadır.)Saça hakim olan renktir.

Üçüncü rakam: İkinci ara rengi gösterir.Esas ara rengi destekler.Yan yansımadır.

Not: İlk rakam temel renktir.Noktadan sonra gelen rakam yoğun yansıma ,noktadan sonra gelen ikinci rakamsa yan yansımadır..

Eğer noktadan sonra gelen ikinci sayı birinci sayı ile aynıysa bu tonun iki kez yoğun kullanıldığı anlamına gelir.

Eğer noktadan sonraki sayı 0 ise yansıma renk hafif demektir.Yani ton açılmıştır.Noktadan sonra gelen 0 yansıma numarasının önündeyse yansımanın azlığını gösterir.Örn: 7.01

Noktadan sonra gelen 0 sonda ise yansıma rengin yoğun olduğunu (Çokluğunu) gösterir.Örn:8.30
Boya üstünde tek rakam varsa derinliktir.

Noktadan sonra 00 varsa Temel renk çok yoğun demektir.( İnatçı beyazlarda iyi sonuç elde edilir.) Örn: 7.00 6.00 gibi

Örnekler: 8.3 Açık Kumral Doredir. 9.1 Küllü Sarıdır.

Boya İşleminde Uygulanacak Teknik ve Yöntemler

Dip Boyama

Saç uçlarına uygun ( Röfle yoksa) boya seçimi yapılır.Eğer diplerde beyaz varsa 20 volüm, %100 beyazı varsa 10,15 yada 20 volum hidrojen peroksitle boya hazırlanarak saça sürülür.Dipler koyu uçlar açık ise ve beyazı yoksa 30-40 volüm hidrojen peroksit kullanılmalıdır.( Saçın koyuluğuna ve istenilen renge bağlı olarak hidrojen peroksidin etki derecesi ayarlanır.)

Uçtaki renk açıksa dipten çıkan renk koyuysa uç renginde boya seçilir.30 volumle karıştırılarak saça sürülür.30 dk sonra hafif sulandırılarak dipteki boya uçlara çekilir.5 ile 7 dk bekletildikten sonra saçtan boya akıtılır.

Not: Müşterinin saç uçları sarı ise dip boyası yaparken küllü sarı kullanılmalıdır.(Eğer dore sarı istemiyorsa)

Saçta çok açık sarı röfleler varsa dip boyası yaptıktan sonra saç uçları ıslatılarak boya akıtılmalıdır.Böylelikle röflelerin yeşermesi önlenir.

Kendi Renginden Koyuya Boyama

Saç incelenir.İstenilen renk sorularak belirlenir.İstenilen renk boya seçimi yapılarak 20 volum hidrojen peroksitle karıştırılır ve saça sürülür.35 dk bekledikten sonra saçtan boya akıtılır.PH derecesi 4.5 yada 5.5 olan şampuan ve krem uygulanır. Not:Eğer saç sarıysa ve ilk defa kızıla boyanıyorsa pigmentasyon işlemi yapılmalıdır.

Piğmentasyon:Müşterinin istediği renk boya suyla yada düşük volumle hazırlanır ve saça sürülür.10 dk bekletilir.Bu işleme pigmentasyon (ön boyama işlemi)denir. İnatcı beyazlarda yoğun beyazlarda ve ilk defa kızıla boyanacak saçlarda yapılmalıdır.Ayrıca önce ortalar ve uçlara sürülmelidir.Daha sonrada diplere sürülmelidir.Yani vücut ısısı dikkate alınmalıdır.

Soru:
Dipler koyu kestane ( 3 numara) orta kısım koyu kumral (6 numara) saç uçları ise açık sarıdır.(10 numara)
İstenilen renk 8.34 ( açık kumral bakır dore)

Cevap: Diplere açıcı ile ve 30 volum hidrojen peroksit karıştırılarak sürülür.Daha sonra orta renge ulaştığımızda açıcı ortalarada sürülüp bekletilir.Uç renge ulaştığımızda ( sarıya ) müşteri yıkama setine getirilerek saçtan açıcı akıtılır ve üzerine müşterinin istediği renk boya sürülür.İstek renge destek renkte sıkılmalıdır.İstenilen boya 20 volümle karıştırılarak enseden dip ve uç sürülmelidir.

Kendi Renginden Açığa Boyama

Boyanmış bir saçsa önce açıcı ile açmak gerekir.Doğal bir saçsa açıcıya gerek yoktur.Boya ilede istediğimiz renge ulaşabiliriz.Doğal saç ise müşterinin istediği renkte boya seçilir.20,30 ,40 volüm hidrojen peroksitle karıştırılır.Önce ortalar ve uçlara daha sonrada diplere sürülür.35 dk.beklettikten sonra saçtan boya akıtılır.

Soru: Mavi siyah bir saçın bakıra çevrilmesini yazınız.

Cevap: Açıcı ile ( Platifiz ) 40 volüm hidrojen peroksit hazırlanıp saça sürülür ve 6-7 ton açılır.Wella (0.44) yoğun bakırla zemin hazırlanır ve ön boyama işlemi yapılır.Bu boya saçta 10 dk bekletilir.7.4 kumral bakır ile 30 volüm hidrojen peroksitle hazırlayarak saçın ortalar ve uçlarına daha sonrada diplere sürülür.35 dk bekletildikten sonra saç yıkanır.Mavi siyah bir saç bakıra çevrilmiş olur.

Soru: Kestane (4.0) rengi bir saçın kızıla çevrilmesini yazınız.( saç rengi doğal)

Cevap:30 volüm hidrojen peroksitle (66.44) boya hazırlanır.Saç kısa ise dip uç sürülerek 35 dk saçta bekletilir ve saç yıkanır.Böylelikle kestane rengi doğal saç kızıla çevrilmiş olur.

Soru: Kızıl (5.62) saçın kirli sarıya çevrilmesini yazınız.

40 volümle açıcı hazırlanır.ve 3.5 ,4 ton açılır.Üzerine 8.1 yada 8 .7 ile boya 30 volümle hazırlanarak dipten uçlara doğru enseden başlanarak sürülür ve böylelikle kızıl saç sarıya çevrilmiş olur.

Beyaz Kapatma

Saçta % 30 a kadar beyaz varsa istenilen renge destek renk ( temel renk) sıkılmasına gerek yoktur.% 30 ile % 50 arası beyazı varsa 4/1 tüp temel renk 4/ 3 tüp ise istek renk sıkılmalıdır.En fazla 20 volüm hidrojen peroksitle karıştırılarak saça sürülmelidir.

Not: Temel renklerde destek renge gerek yoktur.Çünkü %100 beyaz kapanır.Örn: 6.66 ( koyu kumral çok yoğun kızıl )saçı boyanacaksa 4/1 tüp 6 numara destek renk kullanılmalıdır.

Soru:Doğal kestane renk bir saçın 6 .26 ( koyu kumral irize kızıl ) renge çevrilmesini yazınız.

Cevap:İstenilen renge 30 volüm kullanılmalıdır.Doğal saç ve beyazı olmadığı için enselerden başlanarak boya sürülür..35 dk bekletilip saç yıkanır.Ve böylelikle istenilen renk olan koyu kumral irize kızıla ulaşılmış olur.

NOT:Boya yaparken taranmamalı karıştırılmalıdır.Friksiyon yapılmalıdır.

% 70 ile % 100 beyazı varsa 4/1 tüpten biraz fazla temel renk ( destek renk) sıkılmalıdır.En fazla 20 volüm hidrojen peroksit kullanılmalıdır.Beyazı olan yerlerde 30 dk bekletilmeli ve daha sonrada uça çekilmelidir.5 dk bekletildikten sonra saçtan boya akıtılmalıdır.İnatçı beyazı varsa saç boyayı zor tutuyorsa pigmentasyon yada mordansaj işlemi yapılmalıdır.

Soru: Saç uçları açık kumral dipten çıkan saçlar kestane rengi ve %60 beyazı var dip boyası nasıl yapılır yazınız.

Cevap: 7 numara ile( kumral )5 volüm hidrojen peroksitle yada su ile piğmentasyon işlemi yapılır.Daha sonra 8 nolu boya ile 20 hidrojen peroksit karıştırılır.Beyaz olan bölgelere sürülür. 30 dk bekletilir ve saçtaki boya uçlara çekilir. 5 dk bekletilerek yıkanır.Böylelikle dip boyası yapılmış beyaz kapatılmış açık kumral renge ulaşmış oluruz.

Soru: Dipler 3 numara ( kestane) saç ortaları 6 numara uçlar 10 numara ve istenilen renk 8.34 (koyu sarı dore bakır) dır. İstenilen renge ulaşılmasında yapılacak işlemleri yazınız.

Cevap:
Birinci işlem diplerde vücut ısısı göze alınarak 1cm.bırakılır. 40 volüm hidrojen peroksitle açıcı hazırlanır.Dipler orta kısımdaki 6 numaraya ulaşana kadar saça açıcı sürülerek bekletilir. Daha sonra dipteki açıcı ortalara sürülür.Kumral olan ( 6 numara) yerlerde saç 8 numaraya ulaşıncaya kadar açıcı saçta bekletilir.Yıkama setinde açıcı 1cm.lik bölümede sürülür.2-3 dk bekletilir.ve saçtan açıcı akıtılır.Saç uçları açık olduğu için (10 numara) 8.3 boya ılık su ile hazırlanır ve uçlara pigmentasyon işlemi yapılır. (ön boyama işlemi) Ve saçta piğmentlerin daha sıkı tutunabileceği tabaka oluşur.Daha sonra 8.34-8.03 20 volüm hidrojen peroksitle karıştırılır.Diplerde 10 -15 dk bekletilir.Çok az 8 ilave edilir ve uçlara çekilir.35 dk bekletildikten sonra saç yıkanır. Böylelikle istenilen renge ulaşılmış olur.

Farklı bir saç rengim olsun diyen ,aynı zamanda herhangi bir yan etki görmekte istemeyen bayanların sıklıkla tercih ettikleri boyalar genellikle minimum amonyak ve kimyasal ihtiva eden boyalardır.Bunun yanında son dönemlerde üretilmeye başlanan bitkisel saç boyalarıda müşterilerinin beğenisine sunulmuş ve en az kimyasal saç boyaları kadar başarılı olmuştur..

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp