Rozase Tedavi

Rozase Tedavi

Harici ve sistemik tedaviden faydalanılabilir. Ağızdan alınan ve dışardan sürülen antibiyotikler, isotretinoin kullanılabilir. Kılcal damar genişlemeleri ve rinofima için plastik cerrahi yaklaşım gerekebilir. Tedavinin başlangıcında evrelendirme yapılması tedavinin takibi açısından faydalı sonuçlar verecektir.

Öncelikle hastaların deriyi tahriş edebilecek etkenlerden korunması, yumuşak temizleyiciler kullanması, en az 15 koruma faktörü olacak şekilde güneşten koruyucular verilmesi, aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan kaçınılması gereklidir.

Rozaseli hastalara uzun yıllar boyunca tedavide en çok Doksisiklin ve Minosiklin grubu antibiyotiklerler verilmiş, daha sonra benzer şekilde makrolid grubundan da faydalanılmıştır. Yapılan çalışmalarla, bir süre sonra antibiyotiklere direnç gelişebildiğinin gösterilmesi üzerine Metranidazol grubu ilaçlar tercih edilmeye başlanmıştır.

Ağızdan alınan antibiyotiklerin yangıyı ortadan kaldırıcı etkilerinden faydalanılır. Özellikle deride iltihaplı kabarıklıklarla seyreden, kızarıklık ve kılcal damar genişlemelerinin belirgin olduğu hastalarda Tetrasiklin (250-1000 mgr/gün), Minosiklin (100-200 mgr/gün), Doksisiklin, Klindamisin, Eritromisin, Ampisilin ve Metranidazol kullanılabilir.

Makrolid grubu antibiyotikler ve tetrasiklinler özellikle metranidazolle birlikte kullanıldığında hızla klinik yanıt alınır, ardından da topikal olarak metranidazole devam edilir. Metranidazolün %0.75‘lik jeli ve%1‘lik solüsyonu mevcuttur. İltihaplı kabarıklıkların olduğu evrede günde 2, yoksa günde 1 defa uygulanabilir. Deride tahrişe yol açabilir. Eritem, telenjiektazi ve ani kızarıklık-ateş basmalarına etkili değildir.

Bazı durumlarda özellikle ketakonazol içeren ilaçlar günde 1-2 defa kullanılabilir. Yangısal reaksiyona karşı etkilidirler, ayrıca gram (+) bakterileri de etkilerler, deride tahrişe yol açmazlar.
Dirençli olgularda Demodex folikularumu ortadan kaldırmak amacı ile antiparaziter ilaçlar kullanılmakta ve iyi cevap alınmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp