Romatizmal Artrit Tedavisi

Romatizmal Artrit Tedavisi : Bu hastalık osteoartritten daha sık görülür ve daha şiddetlidir. Daha çok kadınlarda, özellikle de genç insanlarda rastlanan bir hastalıktır. Karakteristik olarak ellere, parmakların oynak yerlerine, boğumlara, dirsek, bilek, diz ve ayaklara zarar verir. Ağır vakalarda eklemler, öbür dokular, deri, lenf düğümleri, akciğerler, kalp, hatta karaciğer ve böbrekler hastalıktan hasar görür.

Çoğu hastalarda hafif ya da orta şiddette ağrı ve şişme vardır. Bu belirtiler en çok parmak boğumlarında, ellerdeki küçük eklemlerde ve birkaç büyük eklemde görülür. Eklemlerde yanma duygusu da olabilir.Hastalığın nedeni üzerindeki kuramlara karşın, öyle görünüyor ki, beslenme en önemli etkendir. Romatizmal artritte besinalerjisinin rolünü belirten birçok rapor vardır. 1981’de Bri- tish Medical Journal’da yayınlanan bir rapora göre, romatizmal artrit hastası bir kadının durumu süt ve süt ürünleri yiyince daha kötüye gitmiştir.

Başka birçok yiyecek romatizmal artriti azdırabilir. Bunların başında buğday, yulaf, yumurta, tavuk, kahve, çay, mayalı yiyecekler, sığır ve domuz eti gelir. Besin alerjisi bulunan romatizmal artrit hastalarının kan trombosit- lerinde de belki migrenlilerde olduğu gibi değişiklikler yer almaktadır. Dolayısıyla, bu hastalara trombosit işlevini etkileyecek besin maddeleri (B6, E, C vitaminleri vb.) verme yoluyla hastalığın gidişini denetleyebiliriz. Romatizmal artrit hastasıysanız, aşağıdaki tedavileri denemenizde yarar var:

• Kısıtlama rejimi . Alerjiyi saptama amacıyla verilen bu özel rejimlere üç hafta devam edilebilir. Rejime yanıt verirseniz, kuşkulu yiyecekler birer birer verilerek denenir.

• Çinko. Romatizmal artrit hastalarına çinkolu bütünleyici ilaçlar verilmiştir. B, C vitaminleriyle birlikte verilen çinkonun gizil olarak yangıya karşı etkisi vardır. Hafif romatizmal artrit hastası yaşlı kişiler günde 30-40 mgr. çinkolu ilaç almaktan çok yararlanırlar. Kuşku yok ki, çinkolu ilaçlardan en çok yararlananlar, bedeninde çinko eksikliği bulunan kimselerdir.

• Bakırlı bütünleyici ilaçlar. Çinko ve manganezle birlikte bakır, süperoksit dismutas denen bir enzimin işlevini etkiler. Bu enzim romatizmal artritte görülen yangılı tepkileri önler. Ancak, bakırlı ilaçlar verilmeden önce romatizmal artrit hastalarının bedenindeki bakır düzeyi ölçülmelidir. Bakır bilezik takmanın yararlı olduğu görülmüştür.

• Yeşil dudaklı midye. Osteoartritte olduğu gibi romatizmal artritte de yararlı olduğu görülmüştür.

• Nikotinamid. Günde 1-4 gramlık dozlar yararlıdır. Bu konuda fazla deneyimimiz yok.

• Eşekotu yağı. C, B6, B3 vitaminleri ve çinkoyla birlikte günde dört kez 1-2 adet 500 mgr.’lık kapsüller halinde eşekotu yağının yararlı olduğu görülmüştür. Buna balık yağı (MaxEPA!) eklemenin de yararı olabilir.

• Pantotenik asit. Bazı raporlara göre, romatizmalı artrit hastalarının kanında pantotenik asit düzeyi düşüktür. Bazı hastalara 50 mgr.’lık dozlar halinde pantotenik asit enjekte edilmiş ve bundan yararlandıkları görülmüştür. Günde birkaç yüz miligram ağızdan pantotenik asit almayı denemenizde yarar olabilir.

• Triptofan ve histidirı. Bazı romatizmalı hastalara bu iki amino asidin yararlı olduğu görülmüştür.

• Enfeksiyon öğeleri. Bazı araştırmacılara göre, romatiz- mal artrit bir virüsün ya da bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Burada çinkonun enfeksiyona direnci artırdığını belirtmek isteriz.

Romatizmal artritte çeşitli etkileri olan değişik tedavilerden yararlanılabilir. Değişik insanların değişik tedavilere yanıt vereceğini akıldan çıkarmamak gerekir. Deneyimlerimize göre, sıcak, şiş eklemli genç insanlarda en etkin yaklaşım özel bir beslenme rejimi uygulamaktır. Zayıf, iştahsız kimselere ya da yetersiz beslenenlere böyle bir özel rejim uygulamadan önce besin bütünleyiciler verilmesi uygun olur.

Yaşlılara ise böyle bir özel rejim uygulamak yerine, besin bütünleyici ilaçlar vermeyi yeğliyoruz; çinko, eşekotu yağı, MaxEPA ve temel yağ asidi metabolizmasıyla ilgili C, B vitaminleri gibi. Bu ilaçların yangıya karşı bir etkisi varsa da tam etkilerinin belirmesi için aradan haftalar geçmesi gerekir. Bu besinsel ilaçlar ağrı kesicilerle ve yangıya karşı ilaçlarla birlikte verilebilir. Romatizmal artrit tedavisinde kullanılan daha güçlü ilaçlarsa, kendileri daha çok besin bütünleyici alınmasını gerektirebilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp